Bancile vor fi monitorizate din 2013 - Mario Draghi

Marti, 09 Octombrie 2012, ora 17:32
1434 citiri
Bancile vor fi monitorizate din 2013 - Mario Draghi

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, sustine ca este necesar sa existe un singur mecanism de supervizare pentru bancile din zona euro si apreciaza ca acesta trebuie sa devina operational de la 1 ianuarie 2013.

Mario Draghi a cerut crearea unui fond comun de salvare a bancilor care se confrunta cu probleme, pentru a evita turbulentele de pe pietele financiare si pentru ca cetatenii sa nu fie nevoiti sa plateasca costul salvarii institutiilor financiare.

Prin adoptarea acestui fond Europa "isi va permite sa lase institutiile importante sa dea faliment".

Comitetul de Stabilitate Financiara (FSB) a publicat anul trecut lista celor 29 de banci considerate "prea mari pentru a da faliment" (too big to fail) si care vor trebui sa indeplineasca cerinte de capital mai stricte, conform noilor masuri adoptate la reuniunea G20 de la Cannes.

FSB a apreciat ca reglementarile mai stricte pentru aceste banci vor reduce posibilitatea prabusirii lor si vor limita efectele negative in eventualitatea falimentului.

Michel Barnier, comisarul european pentru piata interna si servicii, a declarat recent ca va incerca sa ajunga la un compromis cu Germania privind propunerea de a atribui BCE rolul de supervizor al tuturor bancilor din zona euro.

Crearea acestui mecanism de supervizare bancara face parte din eforturile zonei euro de a rezolva criza datoriilor suverane, care a fost adancita de creditele neperformante ale mai multor banci din regiune.

Guvernul Germaniei vrea ca noile atributii de supervizare ale BCE sa se aplice numai bancilor de importanta sistemica sau institutiilor transfrontaliere.

Angela Merkel: BCE nu poate supraveghea toate bancile europene

Comisia Europeana vrea ca BCE sa aiba atributii de supervizare din 2014, dar acest proces sa fie gradual, pentru a stimula integrarea financiara si reducerea legaturii dintre finantele publice si situatia financiara a bancilor.

BCE devine autoritatea suprema de supraveghere a bancilor

Conform planului Comisiei Europene, BCE isi va asuma supervizarea si controlul celor mai importante banci din zona euro, incepand cu iulie 2013, inainte de a se ocupa de toate institutiile europene de creditare, din ianuarie 2014.

BCE nu se va folosi de posibilitatea sa de a tipari bani pentru a rezolva criza datoriilor din zona euro, a anuntat marti Presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi.

Bundesbank critica planul BCE de cumparare nelimitata a obligatiunilor

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#supervizare bancara UE, #Mario Draghi supervizare bancara, #BCE supervizare bancara, #BCE atributii supervizare bancara , #Banci internationale