Supervizarea unica a bancilor a primit unda verde. Ce spune acordul

Joi, 13 Decembrie 2012, ora 10:50
1563 citiri
Supervizarea unica a bancilor a primit unda verde. Ce spune acordul

Acordul convenit in noapte de miercuri spre joi de ministrii europeni de finante precizeaza liniile principale si functionarea mecanismului de supervizare bancara, prima etapa a crearii uniunii bancare.

Care vor fi bancile supravegheate direct de Banca Centrala Europeana?

- Bancile care au active de peste 30 miliarde de euro sau reprezinta peste 20% din Produsul Intern Brut al tarii de origine (exceptand situatia in care activele lor sunt mai mici de 5 miliarde de euro), sau au beneficiat de un program european de ajutor.

- Celelalte banci vor fi supravegheate ca si pana acum de organismul national, dar BCE va putea sa intervina in orice moment, daca va considera necesar.

- Cu exceptia unor circumstante speciale, BCE va superviza cel putin primele trei mari banci din fiecare stat care participa la acest mecanism. Intr-o prima etapa va fi vorba de tarile din zona euro, la care ar urma sa se adauge ulterior si alte state din UE. Doar trei state, Marea Britanie, Suedia si Cehia, au anuntat ca nu doresc sa participe la acest mecanism.

- In total, numarul bancilor supravegheate direct de BCE ar urma sa se situeze intre 150 si 200, a estimat ministrul francez de finante, Pierre Moscovici.

Care organism se va ocupa de supraveghere in interiorul BCE?

Un consiliu de supraveghere nou creat in cadrul BCE va lua deciziile importante in materie de supraveghere bancara. Consiliul va fi compus din reprezentanti ai celor 17 organisme nationale de supervizare, alaturi de patru membri ai BCE, un presedinte si un vicepresedinte. Pentru a facilita functionarea institutiei, deciziile operationale vor fi luate de un comitet director, in care tarile membre vor avea un loc permanent.

Cum va fi pastrat distinctia intre supraveghere si politica monetara in interiorul BCE?

In conformitate cu tratatul european, Consiliul guvernatorilor va trebui sa valideze toate deciziile majore luate de Consiliul de supervizare. Insa statele vor sa separe politica monetara (de care se ocupa direct Consiliul guvernatorilor) de supervizare. In cazul unei obiectii a Consiliului guvernatorilor fata de o decizie a Consiliului de supervizare, un comitet independent va lua o decizie finala.

Cand va deveni operational mecanismului european de supervizare bancara?

De la 1 martie 2014. Pana atunci, BCE va putea sa se ocupe, de la caz la caz, de supravegherea unei banci aflata in dificultate, inainte de recapitalizarea sa directa de Mecanismul European de Stabilitate (MES).

Cum isi vor pastra drepturile in cadrul Autoritatii Bancare Europene statele care nu sunt membre ale uniunii monetare?

Autoritatea Bancara Europeana (EBA) dispune de prerogative importante in materie de reglementare la scara europeana, iar statele care nu sunt membre ale uniunii monetare vor sa impiedice formarea in cadrul EBA a unul bloc majoritar de state membre ale zonei euro care sa-si impuna sistematic punctele sale de vedere.

Pentru adoptarea unei decizii constrangatoare va trebui formata o majoritate in cadrul fiecarui grup: cel al statelor membre ale uniunii bancare si celelalte state.

In cazul in care o tara se va opune unei decizii a EBA un comitet ad-hoc se va ocupa de transarea diferendului. Comitetul va fi compus din doi reprezentanti ai fiecarui grup, membri ai uniunii bancare si nemembri, la care se va alatura presedintele EBA.

Instituirea unei supervizari comune a bancilor din zona euro, incredintata Bancii Centrale Europene (BCE), este prima etapa a uniunii bancare dorite de liderii europeni pentru a incerca sa impiedice noi crize.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#uniune bancara, #ministrii finante uniune bancara, #Mecanism European Stabilitate , #Banci internationale