FMI: UE ar trebui sa creeze o autoritate pentru problema falimentelor bancare

Sambata, 20 Martie 2010, ora 00:11
1204 citiri
FMI: UE ar trebui sa creeze o autoritate pentru problema falimentelor bancare

Directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn, considera ca liderii UE nu fac eforturi suficiente pentru introducerea unor masuri de management si rezolvare a viitoarelor crize financiare, fiind necesara o autoritate europeana de interventie pentru banci, transmite Bloomberg.

"UE face eforturi in domeniul reglementarilor trans-frontaliere si de supraveghere, dar nu in aceeasi masura si in cazul managementului crizelor si rezolvarea acestora", a aratat Strauss-Kahn intr-un discurs sustinut vineri la Bruxelles.

Solutiile actuale s-au dovedit nepotrivite, iar UE ar trebui sa analizeze crearea unei autoritati care sa rezolve problema falimentului unei banci care poate avea impact asupra mai multor tari, a spus seful FMI. Obiectivul unui astfel de sistem trebuie sa fie eficienta costului, minimizarea contagiunii, a daunelor colaterale asupra economiei, a pierderilor deponentilor si a costurilor bugetare, a aratat el.

"Pentru a fi solid, un astfel de sistem are nevoie de acces la finantare si de un mecanism de sustinere de la buget", a adaugat Strauss-Kahn.

Liderii UE trebui sa ajunga la timp la un compromis referitor la propunerile de imbunatatire a reglementarii si supravegherii, astfel incat sa previna declansarea unor crize.

Strauss-Kahn nu a facut vreo referire la Grecia, cu exceptia faptului ca bancile elene sunt partial afectate de criza bugetara din tara. 

#fmi, #ue, #falimente, #bancare, #strauss-kahn , #stiri FMI