Epidemia de coronavirus (Covid-19) va arunca economia mondiala in cea mai severa scadere a activitatii economice de la criza financiara globala, a avertizat, luni, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), transmite Reuters.
Anul acesta, PIB-ul global ar urma sa urce cu doar 2,4%, cel mai redus nivel din 2009, si in scadere fata de estimarea din noiembrie, de 2,9%, a informat OECD, in prognoza sa actualizata.
Institutia financiara cu sediul la Paris se asteapta in 2021 la o redresare a cresterii economiei mondiale la 3,3%, in cazul in care varful epidemiei va fi atins in China in primul trimestru din acest an, iar alte epidemii vor putea fi tinute sub control si vor fi de intensitate redusa.
Totusi, daca virusul se raspandeste in Asia, Europa si America de Nord, cresterea economiei mondiale va incetini la 1,5% anul acesta, atrage atentia OECD.
"Principalul mesaj in scenariul negativ este ca multe tari ar putea intra in recesiune si de aceea cerem cat mai curand posibil adoptarea de masuri in zonele afectate. Guvernele trebuie sa sprijine sistemele publice de sanatate alocand sume suplimentare sau acordand reduceri de taxe pentru angajatii care lucreaza peste program si sa introduca stimulente pentru angajatii cu program redus, pentru a sprijini companiile afectate", a declarat, pentru Reuters, economistul sef al OECD, Laurence Boone.
Guvernele ar trebui sa ofere ajutoare financiare, cum ar fi reducerea costurilor cu asistenta sociala,... mai mult
Luni, 02 Martie 2020, ora 15:50
Instabilitatea si semnele de recesiune venite din pietele emergente, ca si lipsa de armonie intalnita in randul economiilor din zona euro pun in pericol stabilitatea pietelor financiare globale, arata expertii FMI in ultimul raport dedicat acestei teme.
Riscul unei noi crize financiare globale a revenit ca urmare a contractiei economiei chineze si a scaderii nivelului comertului global, fapt care pune presiune pe economiile emergente supra-indatorate, considera expertii Fondului, citati de The Guardian.
Risc triplu
Consilierul financiar al Fondului, Jose Vinals, sustine ca amenintarea de instabilitate si recesiunea existenta in economiile Chinei, Braziliei, Turciei si Malaeziei sunt doar un prim punct din "trioul riscurilor" care rezida la aceasta ora in economia globala.
Al doilea risc major este reprezentat de problema datoriilor si dezechilibrul inregistrat in evolutia economica a tarilor din zona euro.
A treia mare amenintare este eprezentata de reactia de contagiune a pietelor, care se dovedesc incapabile sa mai absoarba noi socuri financiare, un eventual dezechilibru propagandu-se rapid la nivel global.
Toti cei trei factori de risc ameninta sa stearga dintr-un foc 3% din PIB-ul economiei globale.
Recomandarea expertilor FMI este ca economiile emergente cu un grad mare de indatorare sa gaseasca rapid solutii de a se proteja in fata unei cresteri a dobanzilor pe piata americana.
In acelasi timp, bancile centrale ar trebui sa fie pregatite sa... mai mult
Joi, 08 Octombrie 2015, ora 11:45
In timp ce ochii Occidentului sunt atintiti asupra Greciei, o noua criza ia proportii in celalalt colt al lumii.
In unele grupuri restranse analistii au botezat deja prabusirea burselor chineze "China 1929", o trimitere la prabusirea burselor care a precedat Marea Criza Economica din Statele Unite de la inceputul secolului trecut.
In orice perioada normala, o prabusire de 30 de procente a pietei de capital din China, echivalenta cu productia economica a Marii Britanii din 2014, ar fi tinut prima pagina a ziarelor din lumea intreaga, arata cotidianul The Telegraph.
Tranzactii suspendate
Grecii au reusit sa fure perspectiva publicului asupra evenimentelor globale, cu interminabila lor serie de negocieri si lamentari asupra datoriilor inregistrate de tara.
China se prezinta insa mult mai inspaimantator pentru analisti. Bursele din China s-au prabusit dupa un an in care au inregistrat o crestere fenomenala, aproape o dublare a valorii actiunilor tranzactionate pe piata de capital.
Interventiile guvernului de la Beijing pentru a limita panica investitorilor, chiar si lipsite de succes, ar fi fost de asemenea un motiv de comentarii aprinse intre economisti.
Pana acum, 940 de companii, aproape 40% din cele prezente pe piata bursiera din China, au anuntat suspendarea tranzactiilor.
Paralela facuta intre situatia de acum din China si criza din 1929 este stranie si nelinistitoare.
Marcate de un deceniu de crestere economica nestavilita, crearea bunastarii... mai mult
Miercuri, 08 Iulie 2015, ora 15:39
1Pietele financiare au fost tinute in viata doar prin infuzii de lichiditati incepand cu 2009. Preturile activelor au avut de suferit in urma incercarilor de relansare economica facute de bancile centrale.
Conformul unei estimari, 80% din pretul proprietatilor imobiliare este sustinut doar de programele de relaxare cantitativa. In ziua de azi, pietele financiare ar necesita infuzii trimestriale de aproximativ 200-250 de miliarde de dolari doar ca sa mentina stabil pretul activelor.
Numai ca ne aflam intr-o perioada in care politicile monetare ale bancilor centrale incep sa difere ca de la cer la pamant, iar acest lucru are implicatii atat asupra stabilitatii pietelor, cat si a preturilor, opineaza fostul bancher Satyajit Das, intr-un comentariu din Market Watch.
Masuri defazate
Rezerva Federala este pe punctul de a pune capat programului sau de relaxare cantitativa, incheiand operatiunile de achizitii de obligatiuni si titluri ipotecare, care la nivelul de varf a infuzat sume de peste 1000 de miliarde/an in pietele financiare.
In timp ce programul de achizitii s-a incheiat, Rezerva Federala nu da semne ca ar intentiona sa puna in vanzare nimic din portofoliul de titluri de valoare estimat la peste 4.000 de miliarde de dolari.
Investitiile vor continua sa fie efectuate din platile principale rezultate in urma detinerii titlurilor ipotecare si obligatiunilor colectate de pe piata.
Combinatia dintre pastrarea unui portofoliu de dimensiuni considerabile si... mai mult
Joi, 07 Mai 2015, ora 08:00
Rezerva Federala a SUA (Fed) a avertizat bancile active pe piata americana ca va inaspri testele prin care evalueaza capacitatea acestora de a rezista la o eventuala criza financiara, iar verificarile vor avea loc regulat, pentru ca institutiile de credit sa remedieze vulnerabilitatile identificate.
Banca centrala va acorda o atentie sporita elementelor macro ale testelor de stres, precum expunerea comuna mai multor institutii de credit si riscul pe care il reprezinta pentru sistemul financiar, a declarat seful diviziei de reglementare din cadrul Fed, Daniel Tarullo, potrivit cotidianului Financial Times.
Testele de stres anuale ale Fed sunt critice pentru bancile din SUA, pentru ca decid daca institutiile financiare sunt suficient de solide financiar pentru a majora dividendele sau pentru a rascumpara actiuni proprii.
In cazul subsidiarelor din SUA ale unor banci straine, verificarile decid in ce masura acestea pot plati grupului parinte dividende mai mari. Standardele pentru bancile mari sunt cele mai stricte si nu este suficient ca acestea sa respecte criteriile minime privind capitalul, a spus Tarullo.
In plus, standardele privind managementul riscului si planificarea capitalului vor fi tot mai mult incorporate in programul de supraveghere al Fed, astfel ca bancile vor fi nevoite sa ramana vigilente constant, in loc sa se concentreze asupra eforturilor de a trece un test anual.
In acest an, institutii de credit precum Citigroup si diviziile americane ale... mai mult
Joi, 26 Iunie 2014, ora 16:05
Economia Chinei, a doua ca marime din lume, prezinta aceleasi simptome de criza care au declansat colapsul din sectorul financiar global in 2008, avertizeaza economisti ai bancii nipone Nomura.
Acumularea rapida a datoriilor, declinul cresterii economice potentiale si preturile mari ale proprietatilor imobiliare sunt trei semne de ingrijorare care nu trebuie minimalizate, au afirmat analistii Zhiwei Zhang si Wendy Chen, citati de CNBC.
"China se confrunta cu riscuri in crestere de criza financiara sistemica, iar guvernul trebuie sa ia masuri rapid pentru a limita aceste riscuri. Consideram ca amploarea riscurilor financiare din China nu sunt evaluate corect de investitori", au scris analistii intr-un raport.
Potrivit celor doi, mentinerea unei politici monetare relaxate in China in acest an va creste posibilitatea unei crize financiare in 2014, intrucat poate alimenta inflatia si indatorarea la nivelul economiei.
"Este in mod clar o alegere dificila, dar nu o putem exclude, din cauza presiunilor foarte mari in China pentru mentinerea cresterii economice puternice", se arata in raport.
Guvernul de la Beijing a transmis in ultimele saptamani mai multe mesaje "puternice", aratand ca este preocupat de riscurile financiare din economie.
O posibila bula imobiliara?
Pe langa nivelul ridicat de indatorare, China se confrunta si cu declinul cresterii potentiale, afirma economistii, ca urmare a scaderii fortei de munca. Populatia apta de munca a tarii a inceput... mai mult
Luni, 18 Martie 2013, ora 14:33
Daca miliardarii, bancherii si politicienii prezenti la Forumul de la Davos vor avea o revelatie, aceasta ar trebui sa fie ca civilizatia occidentala este in pragul unui esec catastrofic de a-si pune in echilibru interesele pe termen scurt cu cele pe termen lung.
In timp ce la Davos se aduna elitele globale pentru mai multe zile de discursuri, dezbateri si petreceri, turbulentele de pe pietele financiare din Europa s-au mai calmat, iar economia SUA pare a fi intr-o situatie mai buna decat asteptarile, potrivit unui editorial Bloomberg.
Dar, dupa cum a subliniat si cancelarul Angela Merkel miercuri, liderii globali nu au aplicat inca invatamintele trase din criza care a inceput in 2008 si nu s-a incheiat inca.
In SUA, liderii politici sunt concentrati aproape exclusiv asupra situatiei pe termen scurt, in detrimentul celei pe termen lung. Salvarea bancilor in 2009, impreuna cu diverse forme de stimulare a economiei - oricat de insuficiente ar fi - au ajutat la evitarea unei depresiuni de amploare si au protejat, macar partial, milioane de americani de efectele puternice ale crizei.
Nota de plata a unor astfel de masuri trebuie, insa, platita
In contextul apropierii alegerilor si a reluarii lobby-ului bancherilor, Statele Unite nu vor face, probabil, progrese catre un plan realist de limitare a indatorarii statului sau de reparare a sistemului financiar, care ramane foarte vulnerabil. Acordul bugetar convenit anul trecut intre partidele politice va taia 2.100... mai mult
Joi, 26 Ianuarie 2012, ora 14:29
Barack Obama a fost sfatuit de republicani sa scoata tara din stagnarea economica si din datorii pentru a evita "catastrofa" cu care se confrunta in prezent Grecia, Spania si alte tari europene.
Statele Unite ale Americii (SUA) sunt "un pamant norocos" pentru ca "lumea foloseste dolarul american pentru a face comert", dar "timpul preseaza daca vrem sa evitam destinul Europei", a adaugat guvernatorul statului Indiana, Mitch Daniels, citat de agentia spaniola de presa EFE.
Acesta a admis ca Obama "nu a provocat" criza economica si financiara declansata in SUA in 2008, dar actualul presedinte "a promis solutii, iar in ultimii trei ani lucrurile nu au facut decat sa se inrautateasca".
"Cel mai tragic, cel mai mult au fost afectati tinerii americani, prima generatie care se afla in fata unui viitor mai putin promitator decat parintii sai", a punctat guvernatorul republican.
Acesta a reiterat in discursul sau criticile republicanilor la adresa administratiei democrate, pe care o acuza ca a indatorat excesiv SUA si a aplicat reguli care "sufoca" economia si pun in dificultate initiativa privata.
In opinia republicanilor, acest lucru inseamna "a face politica in favoarea saraciei", a spus Daniels.
"2012 este anul sansei reale, dar poate ultima, de a relansa o tara a sperantei si adevaratei echitati", a comentat guvernatorul, mentionand ca actualele provocari "nu tin de probleme de ideologie sau preferinte de partid".
Planul prezentat marti seara de Obama... mai mult
Miercuri, 25 Ianuarie 2012, ora 10:45
Consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, spune ca s-a deschis o supapa pentru tensiunea acumulata pe pietele financiare mondiale prin caderea de joi, potrivit Mediafax. Evolutia de vineri arata ca tendinta este spre reechilibrare. "Vom mai vedea in ziua de luni cum evolueaza pietele, dar opinia mea este ca o mare parte din tensiune deja s-a eliminat. Unii au spus cuvantul crah, altii au spus ca a fost ceva asemenea prabusirii Lehman Brothers, dar este o eroare capitala", este de parere Adrian Vasilescu, informeaza Ziarul Financiar.
"Doar prabusirea Trezoreriei SUA ar fi avut consecintele caderii Lehman Brothers, daca nu se intelegeau republicanii si democratii asupra limitei de indatotare a SUA".
"Presa americana a scris ca de vina ar fi fost guvernatorul BCE Jean-Claude Trichet, care ar fi dat un mesaj prea optimist catre pietele financiare pe care investitorii l-au interpretat invers, repezindu-se sa vanda actiunile.
O alta ipoteza este ca seful Comisiei Europene, Jose Manuel Barrosso, ar fi pronuntat prea usor cuvantul criza, de parca investitorii nu stiu ca toata lumea e in criza.
Opinia mea este ca, dupa ce la inceputul saptamanii a fost votat planul de majorare a plafonului de indatorare a SUA si lumea a rasuflat usurata, investitorii s-au repezit joi sa vanda actiuni pentru a cumpara bondurile emise de Trezoreria SUA, considerandu-le mult mai sigure.
De asemenea, este posibil ca scaderea puternica de joi sa fi avut loc si in asteptarea raportului... mai mult
Vineri, 05 August 2011, ora 23:30