Statul ar trebui sa se comporte corporatist, pentru ca bugetarii sa se simta motivati. Noul Guvern a decis majorarea salariilor bugetarilor incepand cu o prima transa de 8% de la 1 iunie, insa oamenii de afaceri considera ca existau si alte alternative.
Decat sa majoreze salariile bugetarilor, mai bine Guvernul le-ar fi renegociat la pachet creditele bancare, astfel incat sa le scada ratele cu o treime. Este parerea omului de afaceri Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.
Acesta a declarat pentru ZF ca propunerea sa a fost dezbatuta in cadrul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri. In opinia acestuia, pentru salariatul roman nu conteaza atat de mult nivelul salariului, cat venitul liber de care dispune in fiecare in fiecare luna. De aceea, statul ar putea prelua obligatia de a garanta 20% pentru creditele noi sau vechi.
In opinia consultantului financiar, Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, statul, ca o "corporatie" cu 1,2 milioane de angajati, dispune de doua metode prin care isi poate sprijini salariatii: cele cantitative si cele calitative.
"Cele cantitative sunt reprezentate prin majorari salariale in conditiile in care aceste sume de bani vin de la bugetul de stat si nu fac altceva decat sa incarce efortul zonei private care este generatoare de taxe si impozite.
Domnul Sucu, cu o experienta in actul de management, a precizat ca statul ar trebui sa abordeze metode calitative. La nivelul bugetarilor, la... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 12:37
O majorare a salariilor bugetarilor cu mai mult de 5% in 2012 ar fi posibila, desi puterea de cumparare a romanilor a scazut, in ultimii trei ani, cu pana la 16%, a declarat, vineri, la postul de radio RFI, eurodeputatul Theodor Stolojan.
"O majorare a salariilor cu peste 5% ar fi posibila in acest an. Salariile trebuie aduse la nivelul dinainte de reducerea cu 25%, ceea ce nu inseamna insa ca salariatii sau cei care sunt angajati in activitatile finantate din bugetul Romaniei vor avea aceeasi putere de cumparare. Sa nu uitam ca, intre timp, a avut loc in Romania o inflatie cumulata de peste 15%-16%, in cei trei ani de zile".
"Deci, practic, noi spunem asa astazi: da, revenim cu salariile la nivelul dinainte de taiere, pensiile sunt inghetate, dar puterea de cumparare a acestor venituri si intr-un caz si-n altul e scazuta cu peste 15%-16%, cat este efectul cumulat al inflatiei timp de trei ani de zile", a explicat Stolojan.
In viziunea europarlamentarului democrat-liberal, salariile bugetarilor ar fi trebuit sa revina la nivelul de dinaninte de diminuarea cu 25% inca de la 1 ianuarie 2011, insa din cauza intarzierii aplicarii reformelor acest lucru nu a fost posibil.
"(...) atunci cand s-a facut reducerea cu 25%, s-a spus asa: facem aceasta reducere cu 25% absolut in toate sectoarele finantate din buget, pentru ca nu avem timp acum sa facem reforma administratiei publice, reforma invatamantului, reforma sanatatii, reforma Politiei, reforma in Armata".
"Sa... mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 14:41
Majorarea salariilor, prin cresterea directa sau reducerea contributiilor de asigurari sociale, poate fi benefica, intrucat va sustine consumul, dar numai in conditiile in care Guvernul va gasi resursele financiare necesare, apreciaza Lucian Croitoru.
Consilierul guvernatorului BNR a argumentat ca economia a crescut in 2011 cu mai mult de 2%, ceea ce a dus la constituirea unui spatiu fiscal, dar ramane la parerea ca aparatul bugetar nu a fost suficient restructurat si isi mentine estimarea ca surplusul de personal s-a situat la 400 - 500.000 de salariati, din care au fost disponibilizati mai putin de jumatate.
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Parlament, ca puterea are datoria de a gasi solutii ca in jurul datei de 1 iunie sa fie "reintregite" salariile bugetarilor.
"Sunt consecvent cu ceea ce am anticipat la momentul taierii salariilor bugetarilor, ca o reversare completa a acelei reduceri nu va putea avea loc mai devreme de 18-24 de luni, ceea ce inseamna jumatatea acestui an", a continuat Lucian Croitoru.
Oficialul BNR spune ca Executivul poate creste salariile bugetarilor atat prin reducerea CAS la angajat, cat si prin majorari directe, dar a evitat sa se pronunte daca bugetul poate sustine o acoperire integrala a diferentei ramase intre salariile actuale ale bugetarilor si nivelul salarial din iulie 2010.
Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au primit anul trecut o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 20:44
Legea responsabilitatii fiscale nu permite majorari de salarii in 2012, in contextul in care vor avea loc si alegeri, potrivit presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.
"Din punctul de vedere al Consiliului Fiscal asupra acestei decizii anuntate de crestere a salariilor, daca ea se va materializa, vreau sa subliniez ca Legea responsabilitatii fiscale prevede cateva lucruri destul de clare in materie de cheltuieli cu personalul, in special in sectorul bugetar. Legea are doua prevederi importante.
Prima se refera la faptul ca nu se pot emite acte normative privind majorarea salariilor sau a pensiilor, cu sase luni inainte de alegeri, iar a doua prevede ca, in timpul anului, in timpul executiei bugetare, nu poate fi depasi plafonul cu cheltuieli de personal prevazut in buget. Daca aceasta crestere de salarii se va materializa, nu trebuie sa incalce dispozitia legata de perioada de sase luni inainte de alegeri si sa nu se depaseasca plafonul de cheltuieli cu personalul", a declarat, pentru Agerpres, Ionut Dumitru.
Pe de alta parte, acesta a apreciat ca este "un deziderat foarte optimist" intrarea Romaniei in zona euro, in 2015.
"In ceea ce priveste tinta pentru Romania de a intra in zona euro in 2015, mie mi se pare, in momentul de fata, dat fiind si contextul european, o tinta extrem de ambitioasa, ca sa nu spun imposibila", a aratat presedintele Consiliului Fiscal.
Acesta considera ca Romania nu este inca pregatita si nu mai exista timpul fizic ca... mai mult
Miercuri, 07 Martie 2012, ora 17:15
Fostul ministru de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat luni ca, intre o decizie de majorare a salariilor si pensiilor si cea de scadere a CAS, el ar opta pentru cea dea doua varianta, precizand ca datele din luna ianuarie arata ca rezultatele pe T1 vor permite asemenea masuri.
"Daca rezultatele financiare pe T1 sunt bune, si imi doresc lucrul acesta, coalitia poate sa ia o decizie fie sa majoreze salariile si pensiile cu un anumit procent, fie sa reduca CAS. Pentru mediul de afaceri cel mai bine ar fi reducerea contributiilor sociale, chiar ar fi o continuare a politicii Guvernului Boc, pentru crearea de locuri de munca. Sigur ca deciziile se vor lua in coalitie", a explicat Gheorghe Ialomitianu.
Fostul ministru de Finante a aratat ca "in ianuarie 2012 fata de ianuarie 2011 avem o diferenta in plus de 1,6 miliarde lei, un rezultat foarte bun", prin urmare, "daca se va continua trendul acesta, eu cred ca se va putea lua o decizie in sensul majorarii salariilor si indexarii pensiilor, sau scaderii CAS".
Intrebat pentru ce ar opta, intre cele doua variante, Ialomitianu a raspuns ca este "mai mult pentru crearea de locuri de munca", prin urmare, pentru scaderea CAS. "Sigur ca trebuie sa ne gandim si la ceea ce s-a intamplat cand s-au redus salariile cu 25%, din care am reusit sa dam 15%, pentru ca avem obligatia sa dam diferenta, la fel si in cazul actualizarii pensiilor la rata inflatiei.
Dar, in acelasi timp trebuie sa ne gandim la toti salariatii, nu doar... mai mult
Luni, 27 Februarie 2012, ora 18:36
In conditiile in care FMI a revizuit in scadere prognoza de crestere economica a Romaniei la 1,5-2%, Guvernul se vede nevoit sa faca ajustarile necesare asupra bugetului construit pe vechile previziuni economice "optimiste".
Specialistii si finantistii chestionati de Business24 s-au intrecut in declaratii cu privire la domeniile care vor sta in stand-by in 2012.
Acestia sunt de parere ca in 2012 Guvernul ar trebui sa taie in primul rand din cheltuielile cu protocolul, deplasarile in strainatate si achizitiile de mobilier din ministere.
Cu toate acestea, deputatul Silviu Prigoana spune ca bugetul va fi ajustat in momentul in care Guvernul va avea pe masa cifrele reale.
"Nu poti face rectificari bugetare pe previziuni. Daca la jumatatea anului se va constata ca previziunile FMI-ului sunt intemeiate, se va face rectificare bugetara", a declarat Silviu Prigoana pentru Business24.
In opinia acestuia, cabinetul Ungureanu va taia din cheltuielile cu rechizitele ale ministerelor.
"Sunt capitole bugetare care pot astepta pana la anul, cel mai important lucru este sa se dea subventiile in agricultura, pensiile, salariile angajatilor si protectia sociala. Nu e o urgenta anul acesta sa se termine nu stiu ce lucrare. O alta sursa bugetara ar fi sa se mute deputatii si senatorii din Casa Poporului si am avea o economie de 50 de milioane de euro pe an", mai spune deputatul.
Analistul Dan Petre este de parere ca strategia Guvernului va fi din nou aceea de a taia... mai mult
Luni, 13 Februarie 2012, ora 13:19
Camera Deputatilor a adoptat o ordonanta care prevede inghetarea pentru anul viitor a pensiilor si salariilor. Aceasta ar fi valabila pana in 2013, prevederile fiind continute in amendamentele depuse la o OUG emisa initial pentru luarea unor masuri de reducere a arieratelor.
Deputatii au adoptat un articol care prevedea indexarea cu 50% din rata inflatiei, potrivit Antena 3.
In urma ordonantei 80/2010, adoptate marti de deputati, salariile din sectorul public si pensiile vor fi inghetate pentru anul 2012 la nivelul lunii decembrie 2011, desi Ordonanta viza, initial, adoptarea unor masuri de reducere a arieratelor si de asigurare a finantarii imprumuturilor facute de administratiile locale.
Proiectul de lege a fost adoptat cu 146 de voturi pentru, 104 contra si patru abtineri.
FMI, multumit de progresele Romaniei
Franks a subliniat faptul ca progresele Romaniei au fost notabile, toate criteriile de performanta fiind indeplinite. Prin urmare, vor fi disponibilizate inca 475 de milioane de euro, asistenta din partea Fondului.
In ceea ce priveste cresterea economica din 2012, FMI estimeaza o prognoza de 1,8-2,3%, iar in 2011 aceasta va atinge pragul de 1,5%.
"De la ultima vizita in Romania, incertitudinile la nivel macroeconomic international au sporit semnificativ. Anticipam ca in anul 2011 cresterea se va mentine la aproximativ 1,5%, sustinuta de exporturi puternice, de un an agricol bun si de o modesta reluare a cresterii interne.
Pentru anul 2012,... mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:44
Ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, a declarat ca proiectia bugetara pentru 2012 nu va cuprinde o alocare suplimentara pentru pensii si salarii, comparativ cu anul in curs, deficitul fiind unul de 1,9%.
"Am propus, in calitate de ministru de Finante, un buget cu un deficit de 1,9%, iar cheltuielile cu salariile si pensiile vor fi la nivelul lui 2011", a declarat Gheorghe Ialomitianu, la finele sedintei de luni a Biroului Permanent National al PDL.
La randul sau, purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu a aratat ca deciziile luate de politicieni, precum sunt cele ale premierului grec Papandreou, pot avea un impact negativ asupra pietelor financiare, iar acest precedent face ca Guvernul sa abordeze prudent chestiunea construirii bugetului de stat pentru anul viitor. "Este important ca bugetul pentru 2012 sa fie construit avand in vedere ca se pot intampla si in viitor asemenea situatii si ca s-ar putea ca previziunile pe care le avem acum in ceea ce priveste acoperirea deficitului bugetar sa fie contrazise de realitate pentru ca exista printre scenariile cu grad mare de probabilitate si scenariul inrautatirii situatiei", a explicat Voinescu.
In consecinta, deficitul nu va fi mai mare de 1,9%, in conditiile in care costurile finantarii unui buget mai mare s-ar putea sa fie prohibitive, iar cresterea economica prognozata este de 1,75%. "Trebuie sa construim un buget care sa asigure la finalul lui 2012, in executia sa, un deficit maxim de 3% ESA sau 2,5%... mai mult
Luni, 07 Noiembrie 2011, ora 15:19
FMI a permis Guvernului Romaniei sa efectueze majorari de pensii si salarii in a doua jumatate a anului 2012, afirma surse apropiate discutiei dintre autoritatile romane si reprezentantii misiunii FMI.
Indexarile vor avea unda verde abia in cea de-a doua parte a anului viitor, cu conditia ca atmosfera economica sa permita acest lucru. Acest subiect a fost discutat in cadrul intalnirii de la Palatul Victoria, desfasurata miercuri seara, intre oficialii coalitiei de guvernare, delegatia GMI si reprezentantii Bancii Mondiale.
Ministrul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Sulfina Barbu, a confirmat intentia Guvernului de a majora pensiile si salariile in 2012.
"Pentru 2012 vom pregati un buget de stat de vreme rea si, in cazul in care vremea va fi mai buna, va fi mai buna pentru toti. Deci, este mai bine sa prevenim raul si sa consolidam stabilitatea noastra macroeconomica. Asa cum am vazut azi, in mod special in Grecia, nu vom primi stiri foarte pozitive, din cate stiu, asadar vremea in Europa, din punct de vedere economic, nu va fi foarte buna, dar, asa cum am spus, noi ne vom pregati nu pentru cea mai buna vreme in 2012, dar in cazul in care vom avea o vreme mai buna, va fi mai bine pentru toata lumea sau macar nu va fi furtuna. Daca nu va fi furtuna, va fi mai bine pentru toata lumea aici in Romania si in Europa", a spus Boc oficialilor FMI, in cursul serii de miercuri.
Jeffrey Franks i-a raspuns ca Romania se indreapta catre o furtuna, dar este mai bine... mai mult
Miercuri, 02 Noiembrie 2011, ora 20:20