Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Consiliul Fiscal: Cresterea salariilor si pensiilor ar incalca prevederile legale

Consiliul Fiscal: Cresterea salariilor si pensiilor ar incalca prevederile legale


Cresterea pensiilor si salariilor din sectorul public de la jumatatea anului viitor ar incalca nu mai putin de cinci prevederi stabilite prin Legea responsabilitatii fiscale, inclusiv interdictia de a opera astfel de majorari cu sase luni inainte de alegeri parlamentare, apreciaza Consiliul Fiscal.

"A recurge din nou la mecanismul derogarii pentru a ocoli regulile statuate de Legea responsabilitatii fiscal-bugetare nr. 69/2010 (mecanismul derogarii de la LRF a fost deja utilizat cu prilejul primei rectificari bugetare din august 2011) ar ridica intrebari serioase la adresa relevantei acestora si ar anula beneficiile pe termen lung pe care stabilirea unui cadru bazat pe reguli de formulare al politicii fiscal-bugetare le produce", afirma Consiliul Fiscal referindu-se la proiectul de buget pentru anul 2012.

Proiectul de buget pregatit de Guvern prevede inghetarea pensiilor pe intreaga perioada a anului viitor, fara indicii de majorare a acestora si a salariilor in al doilea semestru.

In schimb, in raportul care insoteste proiectul de buget se spune ca in situatia unei evolutii economice favorabile, Guvernul ar putea aloca 1,7-1,8 miliarde de lei pentru majorarea salariilor, ceea ce inseamna o crestere a fondurilor de salarii cu 4,5%.

Majorarea pensiilor si salariilor in contradictie cu 4 articole de lege

Consiliul Fiscal atrage atentia ca materializarea intentiei de majorare a cheltuilelilor de personal si a celor cu pensiile pe parcursul anului 2012 (prin majorarea cheltuielilor totale ale bugetului general consolidat) ar incalca articolul 8 al Legii responsabilitatii fiscal.

Articolul 8 prevede ca "Guvernul si fiecare ordonator de credite, precum si orice entitate responsabila de elaborarea politicilor si acordurilor salariale din sectorul public trebuie sa se asigure ca toate aceste politici si acorduri salariale sunt in concordanta cu principiile responsabilitatii fiscale, regulile fiscale, precum si cu obiectivele si limitele din strategia fiscal-bugetara".

Legea spune ca bugetul pentru cheltuielile de personal nu poate fi majorat pe parcusul anului bugetar

De asemenea, o astfel de masura ar intra in contradictie cu articolul 9, alineatul 2 al aceleasi legi, unde se spune: "totalul cheltuielilor de personal al bugetului general consolidat nu poate fi majorat pe parcursul anului bugetar cu ocazia rectificarilor bugetare".

Un al treilea articol pe care o astfel de masura l-ar incalca este si articolul 16, potrivit caruia cheltuielile totale ale bugetului general consolidat pot fi suplimentate cu ocazia ratificarilor bugetare numai pentru plata serviciului datoriei publice si pentru plata contributiei Romaniei la bugetul UE.

Cresterea salariilor ar determina o crestere a deficitului bugetsar

Potrivit Consiliului Fiscal, cresterea salariilor si pensiilor ar intra in contradictie si cu articolul 17 din legea responsabilitatii fiscale.

Acesta mentioneaza ca in cazul in care raportul economic semestrial constata o deteriorare a soldului previzionat al bugetului general fata de tinta avuta in vedere la aprobarea bugetului anual cu mai mult de 0,5% din produsul intern brut luat in considerare la elaborarea bugetului anual si aceasta deteriorare nu se datoreaza inrautatirii semnificative a prognozei macroeconomice, Guvernul are obligatia de a pune in aplicare masuri adecvate pentru indeplinirea tintei privitoare la soldul bugetului general consolidat.

Consiliul apreciaza ca printr-o astfel de masura, deficitul bugetar ar urca de la 1,9% din PIB, tinta ambitioasa si laudabila, la peste 2,5% din PIB, impactul fiind, pe ambele componente, salarii si pensii, de cate 0,3% din PIB. In aceste conditii, deficitul ar creste cu 0,6% din PIB si ar intra in contradictie cu prevederile legii responsbilitatii fiscale.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 887 ori