Presedintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, legea care prevede majorarea salariilor de baza ale personalului din mai multe institutii.
Legea completeaza anexa nr. III la Legea-cadru nr.153 din 28 iunie 2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice.
"Incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din cadrul Institutului pentru studierea problemelor minoritatilor nationale se majoreaza cu 100%, cu respectarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, cu modificarile si completarile ulterioare", prevede actul normativ.
De asemenea, "incepand cu drepturile salariale aferente lunii urmatoare celei in care intra in vigoare prezenta lege, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din cadrul Inspectoratului de Stat pentru Controlul in Transportul Rutier - I.S.C.T.R., Autoritatii Rutiere Romane si Autoritatii Navale Romane se majoreaza cu 20% fata de nivelul acordat pentru luna decembrie 2019, cu respectarea prevederilor art. 38 alin. (6) din Legea nr.153/2017, cu modificarile si completarile ulterioare".
Proiectul mai prevede ca, "incepand cu drepturile salariale aferente lunii august 2020, cuantumul brut al salariilor de baza de care beneficiaza personalul din cadrul bibliotecilor nationale sau de importanta nationala,... mai mult
Vineri, 03 Aprilie 2020, ora 15:36
Comisia Europeana avertizeaza Romania ca, din cauza modificarilor aduse legii bugetului, majorarea salariala este mult prea mare in comparatie cu productivitatea tarii. Oficialul european Isabel Grilo a sustinut ca Romania risca sa devieze de la tinta privind deficitul bugetar de 3%.
"Vedem echilibrul structural, valorile istorice si cele prognozate si recomandate. Pana in 2018, este echilibrul structural. Obiectivul pe termen mediu ar trebui sa fie ceea ce Romania a stabilit, o valoare care a fost atinsa in 2014-2015, dar de atunci a deviat de la tinta, coborand mult sub aceasta tinta, a deficitului de 1%.
Potrivit prognozelor Comisiei, fara anumite actiuni politice care sunt exprimate in Legea bugetului, ea va cobori si mai mult, deci deficitul s-ar mari. Ceea ce ar cere Comisia Europeana in privinta deficitului structural este o ajustare pentru 2019 si 2020, atunci Romania s-ar intoarce la 3% deficit", a declarat Isabel Grilo, sef de unitate a Directiei Generale pentru Afaceri Economice si Financiare din cadrul Comisiei Europene.
Oficialul european sustine ca salariile au crescut mult prea repede in sectorul public. "Acest lucru nu este o problema, problema este modul in care se reflecta productivitatea Romaniei in comparatie cu salariile crescute.
Productivitatea Romaniei nu a stagnat, insa evolutia salariala este mult prea mare in raport cu aceasta", a adaugat Isabel Grilo.
Reprezentantul Comisiei Europene si-a exprimat ingrijorarea cu privire la... mai mult
Vineri, 14 Iunie 2019, ora 12:59
Salariile bugetarilor ar putea fi majorate cu 19%, in medie, insa doar in contextul in care salariul minim va fi aproape inghetat, potrivit unei propuneri a Guvernului.
Astfel, potrivit unor surse guvernamentale, citate de Profit.ro, ritmul de crestere a salariului minim brut va fi drastic limitat, cu transe anuale de cate 25 de lei, astfel incat acesta sa ajunga la 1.350 lei doar in 2020.
Potrivit intelegerilor anterioare, salariul minim brut, care va urca la 1.250 de lei de la 1 mai, urma sa ajunga la 1.350 de lei la sfarsitul anului, iar pana in 2020 inclusiv sa creasca cu inca 400 de lei.
Cresterea extrem de temperata a salariului minim ar proteja mediul de afaceri, insa ii pune pe liderii sindicali intr-o pozitie delicata - ori accepta limitarea salariului minim (cu efect asupra a circa cinci milioane de angajati din economie), ori refuza majorarea salariilor pentru bugetari (circa 1,2 milioane de persoane). Diferentiat pe sectoare de activitate, cresterea salariala este... citeste mai departe despre "Conditii dure puse de Guvern pentru a creste salariile bugetarilor - UPDATE" pe Ziare.com mai mult
Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 18:35
Copresedintele PNL Alina Gorghiu a anuntat miercuri ca liberalii sustin si au votat legea care presupune majorarea salariilor bugetarilor cu 10%.
Totusi, Gorghiu a tinut sa mentioneze ca asteapta ca Guvernul lui Ciolos, dupa investirea ce va avea loc cel mai probabil saptamana viitoare, sa faca un studiu de impact sa vada daca este sustenabila aceasta majorare votata fara probleme si rezerve in Parlament.
Cresterea salariilor bugetarilor cu 10%, aprobata in Camera Deputatilor
"In PNL a fost amplu dezbatut si am ajuns la concluzia ca votul nostru pentru acest proiect (majorarea salariilor bugetarilor cu 10%, n.red.) este esential. Votam aceasta lege cu un amendament foarte clar: asteptam un studiu de impact care sa arate in ce masura e realizabila aceasta aplicare. Asta poate fi realizat de noul guvern care va fi investit probabil saptamana viitoare", a transmis Alina Gorghiu, mentionand ca a iesit special pe holul Parlamentului pentru a face acest anunt in fata ...citeste mai departe despre "PNL a votat majorarea salariilor bugetarilor si acum asteapta sa le spuna Ciolos daca sunt bani pentru asta" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2015, ora 14:17
Salariile bugetarilor se vor mentine la nivelul stabilit pentru luna decembrie 2012, pe intreg parcursului anului 2013, potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta lansat in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.
"In eventualitatea in care nivelul salariilor nu s-ar pastra la un nivel similar celui din decembrie 2012 si pentru anul 2013, cheltuielile bugetului general consolidat s-ar majora cu circa 44,3 miliarde lei, reprezentand 6,8% din PIB. Aceste cheltuieli suplimentare sunt nesustenabile din punct de vedere financiar", arata nota de fundamentare a proiectului de act normativ.
Potrivit sursei citate, in anul 2013, pentru personalul militar, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, indemnizatiile, compensatiile, sporurile, primele, ajutoarele, platile compensatorii, despagubirile, compensatiile lunare pentru chirie si alte drepturi acordate potrivit actelor normative in vigoare se stabilesc in raport cu nivelul bazei de calcul al acestora utilizate pentru luna decembrie 2011.
De asemenea, in anul 2013 se mentin in plata la nivelul acordat pentru luna decembrie 2012 indemnizatiile privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, drepturile privind acordarea de indemnizatii si sporuri invalizilor, veteranilor si vaduvelor de razboi, indemnizatiile privind recunoasterea si acordarea unor drepturi... mai mult
Miercuri, 12 Decembrie 2012, ora 12:15
Primul ministru Victor Ponta a declarat sambata, in cadrul unei conferinte de presa sustinute la Bistrita, ca are deja primele date despre cum va arata bugetul anului viitor, insa considera ca acesta trebuie prezentat de noul Guvern in fata noului Parlament, cel mai probabil in data de 21 decembrie.
"Eu am deja primele date, in primul rand pentru ca exista o strategie fiscala deja aprobata, in al doilea rand pentru ca ministrul de Finante, dupa cum stiti foarte bine, nu candideaza in alegeri, el are de la mine sarcina de a lucra pe tot ceea ce inseamna structura bugetului 2013 - venituri, cheltuieli.
Ceea ce este insa absolut logic si ceea ce am discutat si cu presedintele Basescu la intalnirea de saptamana trecuta a tinut de realitatea in care traim si anume bugetul pe 2013 trebuie sa fie propus de catre noul guvern.
Noi ne bazam pe sondaje, pe ceea ce stim din practica, ca acest guvern va fi tot al USL, dar confirmarea nu o avem decat pe data de 9 decembrie, seara. In al doilea rand, daca noul guvern va fi tot al USL si condus de mine, eu am in vedere o alta structura guvernamentala, diferita de cea actuala si asta inseamna o alta bugetare.
In al treilea rand, bugetul nu va fi trimis spre Parlament decat dupa ce il discuti cu creditorii nostri internationali - FMI, Comisia Europeana, Banca Mondiala.
Conform discutiilor pe care le-am avut, calendarul este 20 decembrie - noul Parlament. Eu sunt gata pe 21 decembrie, a doua zi, sa vin in Parlament cu... mai mult
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 17:15
Camera Deputatilor a adoptat, marti, cu 225 voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri, Ordonanta de Urgenta 19/2012, care prevede recuperarea de catre bugetari a 8% din salarii de la 1 iunie si 7,4% de la 1 decembrie 2012, in urma reducerii cu 25% a salariilor acestora.
Ordonanta prevede ca recuperarea reducerii salariilor se face in doua etape, de 8% de la 1 iunie 2012 si de 7,4% de la 1 decembrie pentru cele reduse cu 25%, si cu 2,3% pentru cele reduse cu 15%.
Deputatul PDL Petru Calian a propus ca transa de 7,4% sa fie acordata din luna octombrie, dar aceasta propunere a fost respinsa prin vot.
Camera Deputatilor este for decizional cu acest proiect de ordonanta. mai mult
Marti, 02 Octombrie 2012, ora 17:55
Statul ar trebui sa se comporte corporatist, pentru ca bugetarii sa se simta motivati. Noul Guvern a decis majorarea salariilor bugetarilor incepand cu o prima transa de 8% de la 1 iunie, insa oamenii de afaceri considera ca existau si alte alternative.
Decat sa majoreze salariile bugetarilor, mai bine Guvernul le-ar fi renegociat la pachet creditele bancare, astfel incat sa le scada ratele cu o treime. Este parerea omului de afaceri Dan Sucu, proprietarul Mobexpert.
Acesta a declarat pentru ZF ca propunerea sa a fost dezbatuta in cadrul Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri. In opinia acestuia, pentru salariatul roman nu conteaza atat de mult nivelul salariului, cat venitul liber de care dispune in fiecare in fiecare luna. De aceea, statul ar putea prelua obligatia de a garanta 20% pentru creditele noi sau vechi.
In opinia consultantului financiar, Ionel Blanculescu, secretar al Consiliului Consultativ pentru mediul de afaceri, statul, ca o "corporatie" cu 1,2 milioane de angajati, dispune de doua metode prin care isi poate sprijini salariatii: cele cantitative si cele calitative.
"Cele cantitative sunt reprezentate prin majorari salariale in conditiile in care aceste sume de bani vin de la bugetul de stat si nu fac altceva decat sa incarce efortul zonei private care este generatoare de taxe si impozite.
Domnul Sucu, cu o experienta in actul de management, a precizat ca statul ar trebui sa abordeze metode calitative. La nivelul bugetarilor, la... mai mult
Joi, 10 Mai 2012, ora 12:37
O majorare a salariilor bugetarilor va antrena cererea pe piata bancara, atat a populatiei, cat si a companiilor, a declarat, vineri, presedintele Consiliului de Supraveghere al UniCredit Tiriac Bank, Dan Pascariu.
Declaratia a fost facuta in cadrul "The First Global Corporate Governance Summit in Romania", eveniment gazduit de Banca Nationala a Romaniei.
"O eventuala majorare de salarii, daca se duce in consum, va afecta piata bancara. Consumul poate sa antreneze cerere din partea populatiei, dar si din partea firmelor, care sunt nevoite sa produca mai mult. Inclin sa cred ca se va produce aceasta majorare de salarii", a afirmat Dan Pascariu.
De asemenea, bancherul a precizat ca va trebui sa mai treaca timp pana ca dobanzile bancilor sa scada la nivelul celei de politica monetara, in aceasta perioada institutiile bancare aflandu-se in asteptare.
"Creditele in lei reprezinta o baza mica in totalul portofoliilor de credite ale bancilor. Exista o atractie pentru euro. Mecanismele de transmitere in masa monetara vor duce la scaderea dobanzilor, cu conditia sa existe lichiditate. Problema bancilor nu este ca nu exista concurenta, ci ca nu exista suficienta cerere de credite. Daca era suficienta, s-ar manifesta si in celelalte elemente. Bancile sunt inca intr-un mod de asteptare", a adaugat acesta.
Oficialul UniCredit Tiriac Bank a mentionat ca volatilitatea se inscrie in limitele normale unui an electoral. mai mult
Vineri, 04 Mai 2012, ora 14:54