Functionarii publici ar mai putea pierde 2% din salarii in 2011

Vineri, 19 Noiembrie 2010, ora 01:09
2675 citiri
Functionarii publici ar mai putea pierde 2% din salarii in 2011

Functionarii publici vor mai pierde 2% din salarii in 2011, pentru ca Guvernul acorda o majorare de 15%, iar prin neacordarea celui de-al 13-lea salariu si a primei de vacanta acestia pierd 16,6%, a declarat, joi, Ringo Damureanu, reprezentantul Confederatiei Meridian, anunta Mediafax,

"Functionarii vor pierde deci inca 2% fata de ceea ce au pierdut deja prin Legea 118", a spus Damureanu, la finalul discutiilor de la Ministerul Muncii pe Legea salarizarii.

Intrebat de jurnalisti daca aceste diminuari ar fi cauzate de lipsa banilor, asa cum sustine Guvernul, Damureanu a spus ca nu este vorba despre asa ceva, ci de faptul ca banii sunt distribuiti "spre zonele de sus" adica spre functiile superioare.

Guvernul isi asuma raspunderea in Parlament pe un salariu in 2011 in sistemul bugetar de 690 de lei brut si 540 de lei net, in timp ce pentru mediul privat propunerea ar fi de 670 de lei brut , ceea ce inseamna ca si anul viitor vor fi doua salarii minime pe economie, a spus presedintele UGIR-1909, Cezar Coici.

Premierul Emil Boc anunta la inceputul saptamanii ca proiectul legii salarizarii unitare se va afla luni, 22 noiembrie, pe masa Birourilor Permanente ale celor doua Camere ale Parlamentului, pentru stabilirea calendarului de angajare a raspunderii Guvernului.

Surse parlamentare au declarat ca premierul Emil Boc le-a prezentat, miercuri, parlamentarilor coalitiei variante privind Legea salarizarii unitare, aratand ca salariul minim pe economie ar urma sa fie de 670 de lei.

In varianta prezentata de Boc se arata ca in 2011 vor fi cresteri salariale de pana la 15% la toate salariile, pornind de la nivelul de acum al salariilor.

De asemenea, premierul a sustinut ca pentru persoanele cu venituri mai mici de 1.000 de lei trebuie sa se gaseasca o forma de compensare.

Salariile de baza din sectorul public vor creste in 2011 cu 15%, dar vor ramane si in aceste conditii cu 13,75% mai mici fata de luna iunie 2010, cand au fost reduse de Guvern, fara ca noul nivel sa mai fie modificat pana la sfarsitul anului viitor, releva Legea salarizarii, obtinuta de MEDIAFAX.

Documentul este datat 17 noiembrie si a fost discutat in sedinta de miercuri a Guvernului, urmand sa fie transmis spre consultare FMI inaintea adoptarii.

Conform proiectului, salariile de baza vor creste anul viitor cu 15%, dar raportat la nivelul din luna octombrie 2010, si nu din luna iunie.

In vara, Guvernul a decis ca toate salariilor din sectorul bugetar sa fie diminuate cu 25%, masura care a fost aplicata din luna iulie.

Surse oficiale au precizat ca octombrie este luat ca baza de calcul deoarece in aceasta luna au fost finalizate toate masurile de reduceri salariale.

Cuantumul brut al salariilor va fi stabilit in 2011 tinandu-se seama de gradul sau treapta profesionala, vechimea in munca sau in specialitate dobandite pana la 31 decembrie 2010.

Sporurile necuprinse in Legea salarizarii 330/2009, precum si alte sporuri care au fost acordate in 2010 ca sume compensatorii cu caracter tranzitoriu se introduc, la data reincadrarii, in salariul de baza, in indemnizatia de incadrare, respectiv in solda/salariul de functie, fara a se putea depasi cuantumul drepturilor salariale.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#salarii, #functionari publici, #cresteri salariale, #boc, #sistem bugetar , #stiri Emil Boc