Liberalizarea pietei energiei electrice inceputa in urma cu un an a avut loc fara efecte negative importante, iar influenta a fost de 1-2% in pretul final, a declarat, marti, la o conferinta pe tema efectelor liberalizarii pietei energiei asupra economiei presedintele Autoritatii Nationale de reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet.
In zona gazelor naturale, impactul a fost de 8% atat pentru consumatorii casnici cat si pentru cei industriali, a precizat presedintele ANRE.
"Speram sa avem si elemente pozitive, cum ar fi cresterea PIB si cresterea veniturilor la producatori care vor duce, prin suprataxarea prevazuta de lege la venituri bugetare suplimentare care vor fi directionate in zone de interes social, cum ar fi educatia si sanatatea. Intr-un an de zile se vor resimti si efectele benefice", a spus Havrilet.
Presedintele ANRE a mentionat etapele liberalizarii pietei energiei electrice si gazelor naturale si a apreciat ca noua etapa de dereglementare pe piata gazelor naturale de la 1 octombrie nu va avea un impact mai mare de 2% pentru consumatorii industriali si 1% pentru consumatorii casnici in pretul final, astfel ca impactul pe intregul an 2013 va fi de 10% la consumatorii industriali si de 9% la consumatorii casnici.
La gazele naturale procedura este cea a convergentei preturilor gazelor naturale din productia interna si gazelor naturale din import la acest moment raportul fiind de 1 la 2. Calendarul de liberalizare ar trebui sa se... mai mult
Marti, 24 Septembrie 2013, ora 15:20
Companiile producatoare de gaze naturale si energie vor plati, incepand din 2013, o noua taxa pe veniturile suplimentare obtinute din liberalizarea preturilor, bani care vor ajunge la consumatorii vulnerabili sub forma de subventii, a declarat, marti, secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea.
Potrivit lui Voinea, Romania a propus Fondului Monetar International (FMI) introducerea unei taxe extraordinare pe veniturile obtinute de producatorii de energie si gaze naturale, ca urmare a liberalizarii pretului la energie.
"In esenta, vorbim de un pret nou minus pretul vechi de referinta pe care il inmultim cu volumul care se vinde si cu un procent inca in discutie", a afirmat secretarul de stat, subliniind ca va fi un vorba de "un procent mare pentru statul roman".
Voinea a adaugat ca noua taxa ar putea aduce la buget, numai pentru 2013, cateva sute de milioane de lei, venituri care vor creste gradual cu liberalizarea preturilor.
Banii obtinuti la bugetul de stat se reintorc la consumatorii vulnerabili, care reprezinta circa 30% dintre consumatorii casnici, sub forma de subventii.
In opinia secretarului de stat, o astfel de taxa se justifica deoarece producatorii vor obtine un venit pentru care vor beneficia de liberalizarea preturilor, fara sa fi efectuat investitii noi, scrie Mediafax.
Noua legislatie va fi promovata in aceasta toamna, iar formula taxei va include un pret de referinta istoric, inregistrat deja, pentru a nu stimula companiile... mai mult
Marti, 14 August 2012, ora 16:55
Presedintele Traian Basescu a promulgat, luni, Legea energiei electrice si a gazelor naturale, care a fost adoptata de Camera Deputatilor pe 14 iunie si reglementeaza liberalizarea pietei energetice, dar si cresterea etapizata a preturilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
"Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, a semnat luni, 9 iulie a.c., Decretul pentru promulgarea Legii energiei electrice si a gazelor naturale", a informat Administratia Prezidentiala, printr-un comunicat de presa.
Legea energiei electrice si gazelor naturale a fost adoptata, pe 14 iunie, de Camera Deputatilor, for decizional, cu 186 de voturi "pentru", 3 "impotriva" si 7 abtineri, actul normativ reglementand liberalizarea pietei energiei, dar si cresterea etapizata a preturilor pentru gaze la nivelul statelor UE.
Presedintele Comisiei pentru industrii, deputatul Iulian Iancu, a subliniat in plen, la momentul dezbaterilor, ca noua lege a energiei "elimina fenomenul ?baietilor destepti?" si ca se renunta la tarifele preferentiale pentru consumatorii finali, dar instituie odata cu liberalizarea pietei si o serie de masuri pentru protejarea consumatorilor casnici.
"Pot sa va asigur ca pana la sfarsitul acestui an va exista o piata concurentiala in Romania, pot sa va garantez acest lucru (...) Despre anularea contractelor existente, nu pot sa va promit astazi, rezultatul il veti vedea in perioada urmatoare", a declarat ministrul Economiei, Daniel Chitoiu.
Impact imediat asupra... mai mult
Marti, 10 Iulie 2012, ora 08:46
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei /ANRE/ a publicat calendarul de eliminare treptata a preturilor reglementate la gaze naturale si energie electrica pana in 2018, respectiv 2017.
Astfel, Executivul si-a dat acordul de principiu asupra acestor memorandumuri de eliminare a preturilor reglementate, care trebuiau publicate, conform acordului cu Fondul Monetar International, pana la sfarsitul lunii iulie.
Gaze naturale
Potrivit celor doua memorandumuri publicate vineri pe site-ul institutiei, preturile reglementate la gazele naturale pentru consumatorii noncasnici va fi efectuata in mai multe transe succesive incepand din 1 decembrie 2012 astfel incat majorarea cumulata sa fie de 18% in 2013, iar la consumatorii casnici de 10% in acelasi an.
Prima majorare pentru consumatorii casnici din 2013 va fi realizata in 1 iulie 2013, cand pretul reglementat va fi majorat cu 8%, apoi acesta va creste cu doua procente la 1 octombrie 2013.
Majorarile vor continua in 2014, cand procentul de majorarea anuala va fi de 10% pentru consumatorii casnici si 18 procente pentru consumatorii noncasnici.
In 2015 si 2016, 2017 si 2018, tarifele reglementate la gaze naturale vor fi majorate anual cu cate 12 procente doar pentru consumatorii casnici.
Energie electrica
In ceea ce priveste pretul reglementat la energie electrica, calendarul propus de eliminare a tarifelor reglementate prevede o majorare succesiva incepand cu 1 septembrie 2012 la procentul de... mai mult
Vineri, 29 Iunie 2012, ora 21:30
Legea energiei electrice prevede un interval scurt pentru liberalizarea preturilor pentru consumatorii non-casnici, termen ce nu poate fi considerat credibil, a declarat, marti, Stefan Botezatu, partener, coordonator practica energie Kinstellar, la o conferinta pe tema strategiei energetice a Romaniei.
"Actualul proiect de lege al energiei electrice prevede un interval scurt pentru liberalizarea preturilor, cel putin la consumatorii non-casnici. Este foarte scurt si nu este credibil", a afirmat acesta.
De asemenea, reprezentantul Kinstellar a precizat ca exista "portite" in lege, iar companiile vor reactiona daca politicul va apela la acestea.
"Prima amanare estimata este termenul excesiv de implementare a legislatiei secundare. Probabil va fi presiune externa pentru implementare. Calendarul, cel putin pe non-casnici, nu poate fi implementat. Depinde doar de decizia politica daca se va implemenata calendarul, dar mediul privat va suferi. Statul incurajeaza de fapt subventionarea unor categorii de consumatori care nu ar trebui sa aiba pret reglementat. Daca se va amana liberalizarea, probabil unii furnizori reglementati se vor gandi la actiuni mai serioase. Daca amanarea se intampla, companiile vor avea de suferit, investitorii se vor gandi la alte actiuni serioase", a precizat Stefan Botezatu.
Potrivit proiectului Legii energiei electrice, data la care se va face liberalizarea preturilor la energia electrica este 31 decembrie 2013 pentru consumatorii... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 16:14
Guvernul isi va exprima punctul de vedere in privinta liberalizarii preturilor la gaze si energie electrica pana la 21 martie, cand este programata urmatoarea reuniune a board-ului Fondului Monetar International, a declarat, marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Dan Suciu.
"Exista un program convenit cu Fondul Monetar International, care prevede termeni clari in ceea ce priveste toata legislatia pe energie, si gaze, si energie electrica, care trebuie indepliniti pana la urmatoarea intalnire a board-ului Fondului, care este pe 21 martie".
"Cred ca este cel mai bun reper, in acel moment va exista un punct de vedere al Guvernului clar exprimat, intr-o formula acceptabila si pentru Fond, si pentru Comisia Europeana, care stie de aceasta chestiune", a spus Suciu.
Preturile platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala. Comisia Europeana si Fondul Monetar International au cerut Guvernului sa liberalizeze preturile, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar.
Comisia Europeana a trimis luni Romaniei avize motivate privind incalcarea directivelor Uniunii Europene referitoare la liberalizarea pietelor energiei eletrice si gazelor naturale, si ar putea transmite cauzele Curtii de Justitie a Uniunii Europene daca nu primeste un raspuns in termen de doua luni.
Directivele privind energia electrica si gazele trebuiau transpuse in legislatia nationala de catre... mai mult
Marti, 28 Februarie 2012, ora 19:32
Cu toate ca a obtinut un profit record de 887 milioane de euro, in 2011, Petrom este nemultumita de Romania. Preturile prea mici la gaze afecteaza compania, iar liberalizarea ar trebui realizata mai repede, cu toate ca efectele asupra populatiei vor fi dezastruoase.
Astazi, Petrom a anuntat mai multe lucruri importante. A obtinut un profit de 887 milioane de euro in 2011, acesta fiind nu doar cel mai mare din istoria societatii ci si cel mai mare realizat vreodata de o companie din Romania. A descoperit o rezerva de gaze in Marea Neagra, care ar putea acoperi necesarul de consum al tarii pe cativa ani.
Aceste doua lucruri nu satisfac insa compania, al treilea anunt, venit din partea CEO-ului Mariana Gheorghe, fiind ca preturile la gaze sunt prea mici, ceea ce ingreuneaza activitatea companiilor din domeniu.
"Situatia din sectorul gazelor este nesustenabila. Faptul ca preturile de vanzare a gazelor nu cresc afecteaza investitiile viitoare in gaze. Anii 2012 si 2013 vor fi dificili pentru centrala Brazi", a comentat Gheorghe. "In conditii de piata normale putem avea profitabilitate cu aceasta termocentrala pe o perioada de 20-25 ani. Pana cand sistemul de reglementare a preturilor nu se stabilizeaza vom avea provocari".
Ea a adaugat ca OMV Petrom urmareste cu atentie discutiile dintre Guvern si FMI privind liberalizarea preturilor, iar in functie de rezultatul acestor discutii compania isi va adapta politica investitionala.
Declaratiile Marianei Gheorghe se... mai mult
Joi, 23 Februarie 2012, ora 08:07
Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat, miercuri, ca exista posibilitatea amanarii liberalizarii preturilor la gaze pentru cetateni si a precizat ca oficialii FMI, BM si CE, desi sunt circumspecti, s-au aratat flexibili in acest sens.
"Sustinem si punctul de vedere al presedintelui Romaniei si al coalitiei sa analizam posibilitatea si zicem ca este posibil sa se amane acele date de liberalizare care initial au fost discutate, pentru ca s-au schimbat parametrii economici in UE. Suntem intr-o situatie dificila, vorbesc de UE, si mai ales pentru cetateni va fi foarte dificil sa suporte unele cheltuieli daca nu avem o amanare la liberalizarea pretului energiei", a spus Laszlo Borbely, la Palatul Victoria.
El a subliniat ca reprezentatii FMI, BM si CE au manifestat flexibilitate in cazul amanarii liberalizarii preturilor la gaze. "Din raspunsurile care ne-au fost date exista o flexibilitate in ceea ce priveste zona aceasta cu liberalizarea preturilor catre cetateni. Cu liberalizarea la nivelul companiilor acolo va fi o discutie dificila si atunci va trebui sa vedem, sunt si reglementari europene, dar in zilele urmatoare vor fi finalizate aceste discutii. (...) Sunt circumspecti, dar au avut o flexibilitate si o intelegere in problema liberalizarii fata de consumatori. Aici, probabil, vom cadea de acord", a spus ministrul Mediului.
Fara masurile de austeriate, situatia Romaniei ar fi fost mult mai proasta
Potrivit lui Laszlo Borbely, Jeffrey Franks apreciaza... mai mult
Miercuri, 01 Februarie 2012, ora 16:54
Presedintele Traian Basescu a declarat sambata ca, din punctul sau de vedere, trebuie avut in vedere un calendar accelerat pentru liberalizarea preturilor la gaze si energie pentru economie, insa pentru populatie acest calendar trebuie "impins" catre 2015, odata cu intrarea in zona euro, potrivit Newsin."Daca pentru economie trebuie avut in vedere un calendar accelerat, pentru populatie nu este posibila aplicarea unui astfel de calendar si obiectivul de liberalizare completa a preturilor trebuie impins pentru undeva catre 2015, odata cu intrarea in zona euro", a spus Basescu, subliniind ca acesta este punctul sau personal de vedere.
Presedintele a explicat ca economia "trebuie sa stea in competitie", insa populatia nu poate face acest lucru din cauza salariilor mult mai mici fata de cele din tarile zonei euro, acesta fiind motivul pentru care liberalizarea preturilor trebuie intarziata.
"Punctul de vedere exprimat si la sosirea delegatiei (FMI - n.r.) si astazi a fost ca trebuie sa privim liberalizarea pe doua paliere.
Unul pentru economie, iar altul pentru populatie, palierul trebuind impins catre 2015 pentru liberalizare. Si la energie electrica, si la gaze", a subliniat Traian Basescu, care a adaugat ca aceasta nu este o viziune "populista", ci reala, bazata pe cifre. mai mult
Sambata, 07 Mai 2011, ora 22:05