Gazele pentru populatie s-au ieftinit pe bursa pana la 38 de lei/MWh, aproape jumatate fata de pretul reglementat

Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:01
1732 citiri
Gazele pentru populatie s-au ieftinit pe bursa pana la 38 de lei/MWh, aproape jumatate fata de pretul reglementat
FOTO: Pixabay.com

Pretul gazelor pentru populatie in trimestrul al treilea al anului, odata cu liberalizarea pietei, a ajuns la 38 de lei pe MWh la Bursa Romana de Marfuri, aproape la jumatate fata de pretul reglementat in prezent, potrivit cotatiilor publicate de operatorul bursier.

Vineri au avut loc primele tranzactii cu gaze pe BRM in baza programului de gas release stabilit de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), in vederea liberalizarii pietei de la 1 iulie.

Astfel, prin contracte forward cu livrare in trimestrul al treilea al acestui an (iulie, august si septembrie) a fost tranzactionata o cantitate de gaze de 61.272 MWh, la pretul mediu ponderat de 38,1 lei pe MWh. Spre comparatie, pretul este mai mic cu 44% decat cel reglementat pentru populatie prin OUG 114/2018, respectiv 68 de lei pe MWh.

Pentru gazele cu livrare in trimestrul al patrulea al anului, pretul mediu ponderat este de 56,9 MWh, la o cantitate de 237.728 MWh.

De la 1 iulie, piata de gaze va fi complet liberalizata, iar ANRE a obligat producatorii sa vanda pe bursa 30% din productie, la anumite preturi de pornire.

Pentru consumatorii casnici, facturile ar trebui sa scada cu 10-15% de la 1 iulie, cand piata va fi complet liberalizata, in caz contrar Guvernul urmand sa intervina, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri, Virgil Popescu.

El a explicat ca, de la 1 iulie 2020, pretul gazelor pentru populatie nu va mai fi stabilit de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Energie (ANRE), ci se va forma liber.

"Evident ca trebuie sa avem grija ca furnizorii sa nu profite de aceasta situatie de inceput de liberalizare si ne vom asigura din acest punct de vedere. Din aceasta luna producatorii vor fi obligati sa intre intr-un program de gas release, sa puna pachete de vanzare la o luna, la trei luni, la sase luni si la un an la pretul de pornire a bursei de la Viena, care este, in momentul de fata, aproape de trei ori mai mic decat pretul actual cu care cumpara furnizorii, deci practic suntem convinsi ca va fi o scadere de pret, cel putin pe luna iulie, august, inclusiv la iarna pretul va fi mai mic decat achizitioneaza in acest moment furnizorii de pe piata si ne vom asigura ca aceasta scadere de pret se va regasi si in facturile romanilor, ale clientilor casnici", a spus oficialul guvernamental.

Popescu a subliniat ca, in cazul in care cei doi mari furnizori, Engie si E.ON, care au 90% din piata, nu vor scadea pretur ...citeste mai departe despre "Gazele pentru populatie s-au ieftinit pe bursa pana la 38 de lei/MWh, aproape jumatate fata de pretul reglementat" pe Ziare.com

Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Romanii au consumat mai putina energie electrica in ianuarie. Pe piata raman problemele create de guvern
Consumul de energie electrica crescut, in Romania, cu 3,2% in luna ianuarie 2024, fata de aceeasi perioada din anul precedent. Astfel, consumul final de energie electrica in economie s-a majorat cu...
Importurile de gaze au crescut cu peste 140 la sută. Producţia bate pasul pe loc în România
Importurile de gaze au crescut cu peste 140 la sută. Producţia bate pasul pe loc în România
România a importat, în ianuarie 2024, o cantitate de gaze naturale utilizabile de 107.800 tone echivalent petrol (tep), cu 143,3% mai mare (+63.500) faţă de cea din perioada similară a anului...
#gaze, #gaze naturale, #economie, #pret, #populatie , #Stiri Macroeconomie