Pragul psihologic de 4,50 lei pentru un euro a generat, din nou, o emotie nejustificata.
Consolidarea obisnuintei de a vedea variatii nesemnificative ale monedei nationale in raport cu moneda unica europeana a inceput sa joace feste.
Matematica elementara, in conditiile regimului asumat de flotare controlata, nu valideaza burtierele galbene cu scris negru, ale televiziunilor, care se arata ingrijorate de evolutia monedei nationale.
Pentru edificare, va prezentam trei tabele:
Primul prezinta valorile, atat medii lunare cat si la finalul lunii, inregistrate spre sfarsitul lui 2013 si 2014.Al doilea, evolutia cursului de schimb euro-leu la inceputul anului trecut.Al treilea, cum s-a miscat leul intre 23 decembrie si 9 ianuarie la confluenta anilor. Nu se observa nimic deosebit.
Mai degraba, ceea ce ar trebui sa ...citeste mai departe despre "De fapt, leul se apreciaza discret in termeni reali fata de euro" pe Ziare.com mai mult
Luni, 12 Ianuarie 2015, ora 07:08
Desi s-a depreciat usor in 2013, leul a avut cea mai buna evolutie din regiune in raport cu Euro. La finalul lui decembrie scaderea leului era de circa 0,5% comparativ cu valoarea de la inceputul anului trecut, arata o analiza Noble Securities - Romania.
In acelasi interval, Kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de Euro, Zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, Forintul a scazut cu cca 2%, Lira sterlina-cu cca 2,3%, Coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana ceha-cu aproape 9%.
"Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la Euro. Luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de Euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate (...) ", a explicat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank ...citeste mai departe despre "Leul romanesc, campionul regiunii in 2013 - analiza" pe Ziare.com mai mult
Joi, 02 Ianuarie 2014, ora 20:51
Leul a reusit sa ramana cea mai performanta moneda europeana in primele doua luni ale anului in comparatie euro, care a avut o evolutie slaba in februarie, depreciindu-se fata de principalele monede.
Moneda romaneasca a crescut cu aproximativ 0,5% fata de cea europeana in februarie, variatii suferite in aceasta perioada fiind, in general, reduse. Aceasta crestere, coroborata cu avansul semnificativ din luna ianuarie, reprezinta o apreciere a leului romanesc fata de euro cu 2% in ianuarie si februarie, se arata intr-o analiza a Noble Securities.
"Leul s-a mentinut pe un trend favorabil, iar anuntul JP Morgan privind includerea obligatiunilor Romaniei in indicele bancii pentru bondurile guvernamentale de pe pietele emergente a sustinut increderea investitorilor in moneda nationala inclusiv in ultima perioada", a precizat Victor Safta, Director General Noble Securities- sucursala Romania.
Dintre monedele europene, coroana suedeza a reusit sa creasca fata de euro cu aproximativ 1,6% in februarie, in timp ce lira sterlina s-a depreciat cu peste 6%, in urma rezultatelor slabe inregistrate de economia britanica si retrogradarea ratingului Marii Britanii de catre agentia de evaluare Moody's.
Coroana ceha, zlotul polonez si forintul maghiar au inregistrat de asemenea scaderi in comparatie cu moneda europeana de 2,2%, 1,8% si respectiv 1,3%.
Cum a evoluat dolarul
Dolarul american este insa marele castigator al lunii februarie, el crescand in raport cu monedele... mai mult
Miercuri, 06 Martie 2013, ora 15:05
Leul a fost anul trecut barometrul tensiunilor de pe scena politica, evolutia sa oglindind o deteriorare puternica a increderii externe in capacitatea tarii de a acorda prioritate respectarii obiectivelor economice asumate.
Pe parcursul anului 2012, in contextul unor schimbari politice majore, ce au culminat cu organizarea unui referendum pentru demiterea presedintelui, aspru criticate de voci cu influenta de pe scena internationala, leul a depasit pragul psihologic de 4,5 lei/euro.
Pe 3 august, dupa ce Curtea Constitutionala a amanat adoptarea unei decizii cu privire la validarea referendumului, moneda nationala a atins nivelul minim record de 4,6481 lei pentru un euro.
Pe fondul persistarii situatiei conflictuale dintre presedinte si alianta politica aflata la guvernare, a fost mentionat chiar un scenariu in care euro a fost cotat la 5 lei.
Insa Banca Nationala a aparat cu fermitate leul, chiar si dupa ce creditorii externi ai Romaniei i-au cerut sa limiteze interventiile directe in piata valutara, metoda preferata de BNR constand intr-un control strict al lichiditatii din piata, prin limitarea sumelor injectate bancilor comerciale in cadrul operatiunilor saptamanale tip repo.
Citeste mai multe despre Cursul leu-euro in 2013: Euro ar putea depasi nivelul maxim din vara pe Ziare.com. mai mult
Luni, 07 Ianuarie 2013, ora 08:24
La nivelul monedelor din Europa, leul a fost depasit doar de dinarul sarbesc, care a inregistrat pe pietele financiare cea mai mare depreciere fata de Euro in aceeasi perioada, potrivit unei analize realizata de catre Noble Securities.
Euro a intrat, inca de anul trecut, pe un trend de depreciere, in special fata de valutele majore, in primul rand din cauza crizei datoriilor suverane, ramasa inca fara solutii si cu risc de contagiune; monedele din UE s-au comportat diferit in functie de elementele interne ale fiecarei tari.
Astfel, forintul maghiar a atins minime istorice la inceputul acestui an, pe fondul tensiunilor din Ungaria si al disputelor dintre guvernul de la Budapesta si FMI; ulterior, pietele financiare au inregistrat o corectie, moneda intrand pe o panta de apreciere, fiind sustinuta in ultimele luni de perspectiva unui nou acord financiar al Ungariei cu institutiile internationale.
Dupa primele opt luni ale anului, forintul marcheaza cea mai mare crestere fata de euro, respectiv de 9,11% (la 31 august comparativ cu inceputul lunii ianuarie). In aceeasi perioada, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% comparativ cu euro, guvernul de la Varsovia anticipand o crestere economica de 2,5% in 2012 si de 2-2,5% in 2013.
Euro s-a depreciat in acest an cu 6,46% fata de coroana suedeza si cu 5% fata de lira sterlina; Cehia a pastrat increderea investitorilor, coroana ceha de pe urma devalorizarii euro si intarindu-se cu 2,77% fata de moneda Europeana, desi... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:13