Leul, tot mai slab. Cand isi va dobori propriul record?

Marti, 22 Noiembrie 2011, ora 12:06
2169 citiri
Leul, tot mai slab. Cand isi va dobori propriul record?

Pentru moneda nationala, ultimele saptamani nu au fost deloc usoare. Contextul international, cumulat cu turbulentele interne l-au facut sa ingenuncheze de multe ori in fata monedei europene. Si nu numai. Iar analistii cred ca se apropie momentul cand va fi atins un nou maxim istoric.

In prima zi a acestei saptamani, moneda unica europeana a bifat o noua victorie in fata anemicului leu atins din toate partile. Un curs oficial de de 4,3608 lei/euro, cel mai ridicat din acest an, cu 0,02% mai mare fata de sedinta precedenta, a insemnat inca un pas spre maximul istoric inregistrat in 30 iunie 2010, de 4,3688 lei/euro.Si cel mai ridicat curs din acest an.

De altfel, nici in raport cu dolarul lucrurile nu au stat foarte bine, dovada fiind acelasi curs de referinta: de 3,2425 lei/dolar, cu 0,29% peste nivelul din sedinta anterioara.

Astfel, leul a ajuns la o depreciere de 3% in raport cu euro, in decurs de mai putin de 3 luni. Scaderea s-a simtit mai mult in octombrie-noiembrie cand discutiile pe marginea nevoii de capital suplimentar pentru bancile din zona euro s-au amplificat.

Dupa o asa evolutie si tinand cont de comportamentul din ultimele saptamani, toata lumea asteapta cu sufletul la gura fiecare miscare a bancii centrale. Pe care o banuieste ca intervine atunci cand lucrurile sunt mai agitate.

A devenit clar pentru participantii la piata valutara ca BNR sprijina leul prin interventii aproape zilnice, scriu analistii Societe Generale, citati de ZF.

La randul sau, directorului fondului de pensii private Eureko, Radu Craciun crede ca BNR a controlat viteza deprecierii leului si nu va lasa cursul sa se duca spre valori excesive. "Cred ca BNR ar putea interveni in cazul deprecierii rapide pe termen scurt. Pana acum, deprecierea leului nu a fost impiedicata de BNR, care mai degraba a controlat viteza deprecierii si a incetinit-o", a spus Craciun.

BNR, pe lista optimistilor

La mijloc, BNR apreciaza ca rata de schimb se situeaza in prezent intr-o zona de echilibru, si urmareste ca masuri "nechibzuite" sa nu dauneze, fara a urmari un curs de echilibru, a declarat recent guvernatorul Mugur Isarescu.

"In ianuarie, situatia internationala, in maniera in care va evolua ea, situatia fluxurilor de capital va conta foarte mult (pentru decizia BNR de politica monetara). Spun situatia fluxurilor de capital si nu curs pentru ca nu vreau sa dau sentimentul ca tintim un anumit nivel de curs. Ne uitam la o zona de echilibru a cursului, care exista in acest moment, si nu vrem s-o stricam prin miscari nechibzuite", a spus Isarescu.

Pe termen scurt lucrurile ar putea fi tinute sub control, insa ce se va intampla spre sfarsitului anului sau in 2012, cand analistii cred ca exista toate premisele ca deprecierea leului sa nu mai poate fi controlata

Estimarile privind evolutia cursului in perioada urmatoare difera de la o banca la alta: Erste crede ca euro s-ar putea stabiliza in jurul nivelurilor actuale, prognozand un curs de 4,35 lei/euro si in martie 2012, in timp ce ING crede ca au crescut sansele ca euro sa treaca de 4,40 lei in viitorul apropiat, iar Societe Generale vorbeste despre un interval cuprins intre 4,35 si 4,40 lei/euro.

"Daca riscurile de iesiri de capital se vor materializa, BNR ar putea accepta mai departe acest compromis privind o moneda mai slaba intr-un context international mult deteriorat, insa buffer-ul important constand in rezerva valutara va fi folosit, asa incat impactul final ar putea sa nu fie atat de mare ca pe alte piete din regiune", crede Catalina Molnar, senior economist al RBS, citat de ZF.

Nici 2012 nu se anunta un an prea usor pentru moneda nationala. Razboiul declaratiilor se duce in continuare intre analisti si BNR, fiecare cu propriile argumente. Analistii sustin ca leul va avea de suferit, lista motivelor fiind destul de lunga, de la inceperea platitlor efective catre FMI pana la excesele specifice unei perioade de campanie electorala.

2012 va fi un an instabil pentru leu

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR a declarat pentru B24 ca 2012 ar putea fi un an destul de stabil pentru leu. Printre argumentele ivocate se numara o politica monetara solida care nu poate clatina monenda nationala.

De celalta parte, insa unii analisti cred ca lucrurile nu stau nici pe departe la fel de bine, iar unele atacuri speculative nu sunt deloc excluse. La aceasta s-ar putea adauga si inceperea platilor efective catre FMI.

Analistul financiar Ilie Serbanescu considera ca riscul deprecierii leului va exista din momentul in care va incepe plata principalului din imprumutul de la FMI. In plus, Serbanescu sustine ca in Romania, cursul a fost mentinut de intrarile FMI. "Cand economia se prabusea, leul era mai breaz ca intotdeauna" , a punctat acesta pentru B24.

Daca va reusi sau nu leul sa tina piept euro, sustinuta de puternicii Europei, ramane de vazut. Cert este ca orice oscilatie se simte in economia Romaniei. Spre deosebire de alte state precum Polonia sau Ungaria, mecanismul de transmitere a cursului in preturile din economia Romaniei nu este asa de limitat, spune Radu Craciun.

"Exista multe preturi denominate in euro, s-ar inrautati portofoliul de credite si deprecierea leului nu poate fi lasata, pana la finele anului, spre valori excesive. Pentru ca economia Romaniei sa poata tolera un leu mai slab, care putea fi un avantaj, trebuia sa fie pregatita din timp", a mentionat analistul financiar.

Prognoza vede lucrurile in roz

De departe, cei mai optimisti par sa fie cei de la Comisia Nationala de Prognoza (CNP). Estimarile pentru 2012 plaseaza cursul la un nivel sub cel existent in acest moment, respectiv 4,26 lei/euro, prognoza in crestere fata de cea anterioara, de 4,18 lei/euro.

In varianta de toamna a prognozei pe termen mediu 2011-2015 CNP estimeaza ca in 2013 cursul va ajunge la 4,22 lei/euro (4,16 prognoza anterioara) si in 2014 la 4,20 lei (4,13 anterior). Pentru 2015 este estimat un curs de 4,17 lei/euro.

Aceeasi prognoza arata ca, la finele acestui an, cursul leu/euro va ajunge la 4,24 lei/euro.

In ceea ce priveste cursul leu/dolar, CNP a modificat in scadere estimarile pentru 2011 si 2012, la 3,0365 lei/dolar (3,07 lei/dolar anterior), respectiv la 3,0307 lei/dolari (3,07 lei/dolar anterior) si in crestere pe cele pentru 2013 si 2014, la 3,10 lei/dolar (3,06 lei/dolar anterior) si 3,09 lei/dolar (3,04 lei /dolar anterior).

Pentru 2015, CNP preconizeaza un curs de 3,07 lei/dolar. (E.C.)

#evolutie curs valutar, #evolutie moneda nationala, #evolutie leu euro , #Guvernator BNR