Cursul valutar: 4 lei/euro la sfarsitul acestui an. Pariul lui 2012: 3,8 lei/euro!

Luni, 28 Martie 2011, ora 23:23
4456 citiri
Cursul valutar: 4 lei/euro la sfarsitul acestui an. Pariul lui 2012: 3,8 lei/euro!

"La sfarsitul acestui trimestru, cursul valutar ar trebui sa fie undeva la 4,1 lei/euro si la sfarsitul acestui an sa ajunga la 4 lei/euro. Abia la sfarsitul lui 2012 vom vedea un curs valutar de 3,8 lei/euro" a declarat Dragos Cabat pentru Bloombiz.ro. Analistul financiar este de parere ca in momentul trecerii la euro Romania va avea un curs valutar de 3,6 lei/euro. 

Curs valutar de 4 lei/euro. Scenariu realizabil in 2011 sau doar o evolutie de moment a monedei nationale?

Evolutia normala ar fi ca la sfarsitul primului trimestru, cursul valutar sa se pastreze in banda 4,1 lei- 4,15 lei/euro, iar spre sfarsitul anului sa ajunga la 4 lei/euro.

Apoi, daca se va confirma avansul economiei romanesti mai repede decat media economiilor din UE, ar trebui ca in 2012 sa avem un curs valutar catre 3,8 lei/euro.

Acest lucru ar trebui sa fie normal pentru ca economia noastra este mai volatila decat celelalte din UE.

Care sunt interesele investitorilor straini cand vad aceasta evolutie a cursului valutar al leului?

Datorita dobanzilor destul de ridicate, a inflatiei care s-ar putea inscrie pe o panta descendenta, leul devine o moneda interesanta ca si posibilitate de arbitraj sau investitie speculativa.

Investitorii care au euro, ar trebui sa cumpere lei, sa beneficieze de dobanzile mai ridicate pe care le pot obtine la depozitele in lei si apoi sa schimbe leii pe mai multi euro.

In felul acesta ar face un castig prin metode de arbitraj clasice, fara sa aiba un risc deosebit.

Care este mesajul cel mai important pe care il transmite in piata aprecierea leului?

Romania este asteptata de catre investitorii straini sa evolueze din nou bine, sa iasa din recesiune si sa aiba o evolutie pozitiva in perioada urmatoare.

Romania, ca si alte tari din Europa Centrala si de Est este vazuta oarecum ca o contrapondere la economiile vulnerabile din UE, cum ar fi Grecia, Irlanda, Portugalia, poate chiar Spania.

Din cauza injectiei masive de euro in aceste economii si a dorintei de a le salva, cursul euro s-a depreciat nu numai fata de dolar, franc elvetian sau yuan chinezesc, dar si fata de monedele celorlalte tari ale UE, care nu au adoptat inca moneda unica.

Cum se va reflecta aceasta apreciere in piata creditelor?

Odata ce leul se aprecieaza fata de euro, cei care si-au facut imprumuturi in moneda unica vor resimti acest lucru ca pe o usurare.

El vine la pachet cu posibila crestere a dobanzilor la creditele in euro, datorita cresterii Euribor, care va continua probabil pe termen mediu, din cauza presiunilor inflationiste.

Piata creditului in lei va fi afectata in perioada urmatoare, in masura in care Romania nu se va inscrie pe un trend puternic descendent din punct de vedere al inflatiei.

Este posibil ca dobanzile la lei sa ramana ridicate, depinde de politica BNR.

Eu ma astept ca BNR sa micsoreze destul de agresiv dobanda de politica monetara, daca se doreste cu adevarat revenirea rapida a economiei romanesti.

Daca leul isi continua aprecierea, cum va reactiona BNR?

Daca leul isi va continua aprecierea, BNR ar trebui sa scada dobanda de politica monetara pentru a nu da posibilitatea speculatiilor masive din partea investitorilor straini.

Daca leul se aprecieaza cu 10% fata de euro, dobanda de politica monetara ar trebui sa scada cu 0,1%, sau 0,25%.

Care este interesul Guvernului in acest moment: un leu tare fiindca se apropie alegerile sau un leu pentru exportatori?

Exportatorii incep intotdeauna sa tipe atunci cand leul se aprecieaza.

Exportatorii trebuie sa asigure competitivitatea produselor romanesti nu numai prin avantajul datorat deprecierii leului.

Asta se traduce si in costuri mai mici cu energia si cu salariile.

Exportam produse cu valoare adaugata scazuta, in rest materiile prime si petrolul vin din import, deci un leul care se aprecieaza nu e neaparat in beneficiul exportatorilor.

Exportatorii trebuie sa gaseasca alte cai de a face exporturile romanesti competitive.

Intotdeauna vor fi tarile din Asia, in special China, care vor avea fata de noi un avantaj competitiv pe componenta de salarii.

Noi trebuie sa ne deplasam catre exporturi de bunuri cu o tehnologie mai inalta, cu valoare adaugata mai ridicata.

Din acest punct de vedere, piata UE ne poate ajuta.

Suntem bine pozitionati pentru a exporta in UE nu numai materii prime si componente pentru masinile care se fac in Germania sau in Franta ci si bunuri cu valoare adaugata mai mare.

In ce masura exista si fundamentele economice care au stat la baza aprecierii leului?

Fundamentele economice sunt legate de cresterea exporturilor si de scaderea puternica a consumului, care se afla la nivelul din 2005-2006, ceea ce inseamna o insanatosire a economiei romanesti.

Romania poate trece in acest moment la o crestere sanatoasa bazata pe productia industriala si pe exporturi, mai putin pe consum intern si pe consum de bunuri importate.

Principala primejdie e ca Romania sa se intoarca la o crestere bazata pe importuri.

Tinand cont de situatia din UE si de problemele mari cu care se confrunta tarile din UE, nivelul investitiilor catre Romania si catre alte tari din Europa Centrala si de Est va creste puternic si rapid in perioada urmatoare.

De ce agentiile internationale de rating nu se grabesc sa imbunatateasca ratingul Romaniei, in conditiile in care auzim tot timpul mesajul ca Romania a iesit din criza?

Agentiile de rating au intotdeauna un comportament reactiv.

Ele nu pot avea un comportament proactiv, deci ele nu pot da un rating pe ceva ce nu este real.

Ele sunt condamnate sa faca ajustarile de rating abia dupa ce evenimentele s-au intamplat, abia dupa ce Romania va avea 2-3 trimestre de crestere economica.

In trimestru IV din 2010 Romania nu a avut crestere economica fata de ultimul trimestru din 2009, ci fata de trimestru III din 2010.

Trebuie sa steptam cel putin 2-3 trimestre ca sa iesim oficial din recesiune, dar sa nu uitam ca 2012 este an electoral.

In general, in tarile instabile politic, agentiile de rating se feresc sa faca ajustari de rating in ani electorali.

Daca economia romaneasca va performa foarte bine in urmatoarele 2-3 trimestre, in toamna vom putea vedea o imbunatatire a perspectivei de rating.

Sunt analisti financiari care spun ca leul este inca subevaluat…

Increderea mea in opiniile lor este foarte palida.

Cred ca atunci cand ne uitam la opinia analistilor trebuie sa vedem performanta lor din perioada trecuta si sa vedem in ce masura au avut dreptate.

La sfarsitul acestui trimestru, cursul valutar ar trebui sa fie undeva la 4,1 lei/euro si la sfarsitul acestui an sa ajunga la 4 lei/euro.

Abia la sfarsitul lui 2012 vom vedea un curs valutar de 3,8 lei/euro.

In momentul in care vom trece la euro, cred ca paritatea de schimb sustinuta de fundamentele economiei romanesti pe termen lung va fi de 3,6 lei/euro.

Sper ca vom reusi sa negociem acest curs cand vom intra in mecanismul de aderare la euro.

Ar trebui sa avem o crestere economica sustinuta si sanatoasa. Asta ar insemna un nivel al cresterii economice de 4,5% anul viitor.

Pe termen mediu, in urmatorii 4-5 ani, Romania ar trebui sa aiba crestere economica anuala intre 4-5%.

Mai mult, avem nevoie de un nivel al inflatiei in scadere, care sa se apropie de 3%.

Cred ca este destul de greu sa obtinem anul acesta o inflatie sub 4%, dar pana in 2013 ar trebui reusim sa obtinem o inflatie de  3-3,5%.

In plus, avem nevoie de un deficit comercial cat mai mic, sub 3-4% din PIB.

Desigurul, deficitul bugetar ar trebui sa ajunga intre 2-2,5% in urmatorii ani.

#curs valutar, #cursul valutar, #euro, #bnr, #dragos cabat, #curs euro, #lei/euro , #stiri BNR