S-a terminat vara și nu ai fost la mare? Dacă nu ai fost anul ăsta, e clar că n-ai fost nici în 2020. Nu ți-e dor să te plimbi pe plajă, să simți nisipul sub tălpile goale, să te scufunzi în apa mării, să plutești cu meduzele? să bei un cocktail la șezlong ca un rege? să uiți de grijile de la muncă pentru o săptămână sau măcar pentru câteva zile?
Ești om până la urmă, nu un robot - pentru un sezon de toamnă în forță pe toate planurile ai nevoie și de o reîncărcare a bateriilor: la soare. Dar trebuie să te grăbești, ai până la finalul lui septembrie ca să mai prinzi vreme de plajă și de scăldat în cele mai multe destinații accesibile - altfel, dacă dorul de mare te prinde din octombrie încolo s-ar putea să mai fie condiții optime doar prin Caraibe sau alte insule exotice pe unde mai umblă ceilalți milionari ai planetei. Așa că, dacă nu ești tu însuți un milionar, hai să vedem ce variante mai sunt:
Mamaia
Când spui mare în România, este prima stațiune la care se gândește oricine, fie ca o adoră sau o detestă. E populară, e grandioasă, plină de viață, un mic Dubai autohton, unde poți da nas în nas cu vedetele sau chiar să te pozezi cu mașinile lor pentru a posta pe rețele sociale (când nu te vede proprietarul ca să te gonească). Ce-i drept, această popularitate se traduce și în prețuri destul de mari și în aglomerație. Aglomerația va fi ceva mai scăzută în luna aceasta căci... mai mult
Miercuri, 08 Septembrie 2021, ora 17:11
Daca angajatorul tau se lauda ca, la noul job, vei avea mai multe facilitati banesti, precum plata transportului in comun sau o parte din combustibil iti este decontat, ia aminte cum poti beneficia si mai mult de aceste atu-uri.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa maximizezi beneficiile extra-salariale.
In cazul in care, sa spunem, angajatorul se ofera sa iti deconteze transportul in comun, un abonament la o sala de fitness sau chiar anumite mese pe luna, ii poti cere sa iti faca un cumul al acestor beneficii si sa iti dea 75% din suma sub forma unui depozit bancar sau chiar un cont de economii separat, la banca prin care iti vireaza salariul, iar tu sa fii beneficiarul.
Astfel ca, in fiecare luna vei ajunge sa adaugi la acel depozit cateva sute de lei, fara sa faci mai nimic pentru el.
Sa spunem ca ai decontate abonamentele pe mijloacele de transport in comun, in Bucuresti, acestea se ridica undeva la 150 de lei. Mai ai si un abonament la o sala, mai punem 80-100 de lei pe luna. Mai ai si cateva mese pe luna. Si acestea mai contorizeaza 100 de lei, spre exemplu.
Firma cheltuieste pentru tine 350 de lei in fiecare luna. Dar daca in loc de aceste sume, ti-ar deschide un depozit bancar in valoare de 200 sau 250 de lei, la final de an, ai avea un depozit destul de consistent.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, ce este dezeconomisirea.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:... mai mult
Luni, 05 Iulie 2021, ora 08:30
Te pregatesti sa pleci intr-o calatorie lunga cu masina si nu stii lucrurile la care trebuie sa fii atent? Fie ca vrei sa mergi intr-o vacanta sau sa mergi sa-ti vizitezi parintii sau bunicii, in acest articol vei regasi toate informatiile pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand parcurgi acest drum.
In primul rand trebuie sa-ti cunosti foarte bine masina si sa stii care sunt nevoile ei sau semnificatia martorilor de bord. Poti estima deja cam cata nevoie de combustibil ai, astfel ca poti preconiza si costul calatoriei.
Lucruri esentiale in planificarea pornirii la drum lung
Ei bine, inainte sa pleci la drum ai nevoie de un plan. Iata care sunt principalele aspecte pe care trebuie sa le ai in vedere:
DistantaConditiile si infrastructura drumurilorTraficulLimitele de vitezaVremeaLocatia oraselor si locurile in care te poti opri pentru a te odihniRegulile conducerii la drumului lung
Un drum lung parcurs in siguranta are la baza cateva reguli de la care nu este bine sa te abati:
Este nevoie sa faci pauza la fiecare doua ore de condusEvita sa conduci mai mult de opt - noua ore pe ziOdihneste-te bine inainte de a porni la drumEvita pe cat posibil sa conduci noapte sau dupa o zi de birou. Cele mai bune calatori se incep dimineataVerifica nivelul de combustibil si de ulei, dar si starea rotilor, inclusiv starea roatei de rezerva.
Sfaturi utile la drumul lung
Pe drum vei intampina tot felul de situatii, astfel ca e bine sa stii cateva sfaturi care te pot... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2021, ora 15:38
Daca esti in cautarea unui credit de nevoi personale si ai un salariul relativ mic, adica intre cel minim si cel mediu pe economie, atunci fa o simulare inainte sa ajungi la banca.
Ziare.com iti explica, in cadrul rubricii Banii tai, cum sa iti calculezi creditul maxim pe care-l poti accesa.
Sa spunem ca ai un salariu de 2.500 de lei net si nu mai ai alte angajamente lunare, dar intretii 3 persoane, inclusiv pe tine, asta inseamna ca ai cheltuieli de subzistenta de 1.000 de lei.
Banca va tine cont de acest lucru si ti-ar putea scadea gradul maxim de indatorare de la 40% la 35%.
In cazul acesta, pentru un credit cu dobanda de 7% pe o perioada de 5 ani, vei putea lua, in cel mai bun caz 25.000 de lei, iar rata ta va fi de 500 de lei pe luna.
Dar aceasta suma este una maximala, iar ea se poate modifica in functie de restul paramentrilor, avand in vedere ca banca iti ia in calcul numai o suma disponibila de 1.500 de lei din cei 2.500 de lei.
CEC Bank te incurajeaza sa fii responsabil cu banii tai.
CITESTE SI:
Cu ce avantaje si dezavantaje vin cardurile de credit in 24 de rate fara dobanda
Cu cati bani contribui la stat, intr-o viata, muncind pentru tine
Dilema celor 10% care fac diferenta dintre saraci si bogati ...citeste mai departe despre "Ce credit maxim iti permiti la un salariu de 2.500 de lei" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Iunie 2021, ora 08:30
Daca ai o afacere de 30 de ani, s-ar putea sa fie timpul sa faci un pas in spate. Si acesta e un lucru bun. Iesirea din afaceri este inevitabila, pentru orice antreprenor, indiferent de domeniul de activitate sau profitabilitatea acesteia. In America si Europa de vest, IMM-urile isi schimba proprietarii cam la fiecare opt-zece ani si asta creeaza o piata dinamica si fertila pentru inovatii. Dan Crivat, specialist in transferul de afaceri, a povestit despre ce inseamna, de fapt, sa vinzi si sa cumperi afaceri.
Dan, te rog sa imi spui de ce crezi ca vanzarea, cumpararea si transferul de afaceri sunt absolut esentiale pentru Romania anului 2021.
Acum mai bine de cinci ani ma intorceam acasa din America, dupa 20 de ani petrecuti acolo. Am plecat din Romania in 1995 si am lasat in urma o piata de business emergenta, in plina dezvoltare. Libertatea economica nou gasita se reflecta in miile de mici afaceri care apareau in fiecare an.
In 2015, cand m-am intors definitiv, am realizat ca e o cursa contra cronometru: multi proprietari de afaceri sunt trecuti de 50 de ani si, bineinteles, trebuie sa se gandeasca la pensionare. Totusi, nu toti au succesori, care sa le preia afacerile.
Avand in spate experienta vanzarii si cumpararii de afaceri din America, mi-am dat seama ca asta este ceea ce lipseste pe piata din Romania: constientizarea faptului ca iesirea dintr-o afacere este inevitabila si necesitatea planificarii acestui moment. Acest lucru ajuta si potentialii... mai mult
Luni, 17 Mai 2021, ora 16:03
Parintii vor fi incurajati sa revina la munca pana la incheierea concediului de crestere a copilului. Stimulentul de reinsertie va fi de 1.500 de lei, a anuntat miercuri, ministrul Muncii, Raluca Turcan.
UPDATE. Guvernul a aprobat majorarea stimulentului de reinsertie de la 650 la 1.500 de lei. Anuntul a fost facut de ministrul Muncii Raluca Turcan, la finalul sedintei de Guvern.
"Parintii aflati in concediu de crestere a copilului primesc un stimulent de 1.500 de lei, daca aleg sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de 6 luni a copilului.Se mentine stimulentul de 650 de lei pentru parintii care se intorc la munca pana la implinirea varstei de doi ani a copilului", a spus Raluca Turcan.
"Cifrele pe fond n-arata bine: avem o crestere a numarului de persoane care intra in pensie, avem o scadere a natalitatii, avem niste semnale de crestere a somajului, pentru ca se resimt efectele pandemiei.
Nu am stat degeaba. In momentul in care vazut aceasta analiza, am venit cu un proiect care, probabil in doua saptamani, va fi adoptat in Guvern si anume de crestere a vietii active pentru cei care au ajuns la varsta de pensionare. Maine (miercuri, 7 aprilie 2021 - n. r.) in sedinta de Guvern va fi adoptata o ordonanta prin care stimulam parintii sa se intoarca la munca pana la implinirea varstei de sase luni a copilului, primind un stimulent de reinsertie de 1.500 de lei pe toata durata cat ar fi beneficiat de concediu pentru cresterea copilului.
In... mai mult
Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 16:29
Un casier de la Academia Romana este cercetat de politie si procurori dupa ce si-at fi insusit peste trei milioane de lei din banii institutiei. Banii figurau ca indemnizatii de merit platite catre unele persoane. Acestea erau insa decedate.
"Astazi, 04 martie 2021, politisti din cadrul Directiei Generale de Politie a Municipiului Bucuresti - Serviciul de Investigare a Criminalitatii Economice Sector 1, sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti, pun in aplicare doua mandate de perchezitie domiciliara si doua mandate de aducere intr-un dosar privind savarsirea infractiunii de delapidare", a transmis Politia Capitalei.
Firma romaneasca, suspectata ca a spalat 500.000 de dolari proveniti din escrocherii financiare comise in strainatate
Anchetatorii au descoperit ca, "in perioada 2004-2020, o persoana, in calitate de casier, in cadrul "Academiei Romane"ar fi insusit din casieria institutiei suma de 3.100.000 lei, suma justificata contabil in plati fictive catre persoane decedate, cu destinatia indemnizatie de merit".
Cum justifica Academia Romana comunicatul dubios referitor la tehnologia 5G care a disparut de pe site-ul institutiei: A fost menit sa invite la analiza
Cercetarile sunt continuate de Serviciul de Investigarea Criminalitatii Economice a Sectorului 1 sub supravegherea Parchetului de pe langa Tribunalul Bucuresti.
Citeste si:
EXCLUSIV Mascatii au descins la o adresa gresita din Ilfov si i-au amenintat cu moartea pe... mai mult
Joi, 04 Martie 2021, ora 13:54
Romania este scoasa la taraba, adica anumite sectoare din economie sunt sabotate intentionat pentru a fi vandute ieftin strainilor, este teoria unui economist.
"De ce nu se dau bani la firme (mai ales in turism)? Pentru ca exista multe companii transnationale care vaneaza asseturi (active, companii) ieftine. Nu dai bani la companiile romanesti, ele cad, antreprenorii sunt sufocati de datorii si unii nu mai alta cale decat de a vinde. Cum vand? Pai dupa un an ca 2020 cum sa vanda? IEFTIN, ca bilantul e cu pierderi", spune economistul Adrian Caciu.
Potrivit lui, acest lucru este valabil in mai multe sectoare, turismul e pe intelesul tuturor (hoteluri, pensiuni, hosteluri etc.). La fel si la terase, baruri si restaurante. La agricultura e si mai si.
"Aici miza e de 10 ori mai mare, dar e si strategica avand legatura cu securitatea alimentara a populatiei.Avem multe ferme medii si mari aproape de faliment pentru ca oficialii romani nu vor sa dea despagubiri fermierilor. Daca cineva crede ca Franta sau alte tari s-au bucurat ca Romania a fost in topul statelor cu productii in anii trecuti, se inseala amarnic. Acum este PAY-BACK time!", a mai spus Adrian Caciu pe pagina sa de Facebook.
Acesta este de parere ca fermele ajung la sapa de lemn, pline de datorii, iar multi fermieri vor fi nevoiti sa vanda. Si vin italienii, spaniolii, francezii, germanii, olandezii si cumpara.
Romania, scoasa la taraba si vanduta ieftin
"De unde au bani? Pai, daca nu stiti, toate... mai mult
Luni, 01 Martie 2021, ora 18:00
Restaurantele, cinematografele, institutiile de cultura se inchid din nou in municipiul Cluj-Napoca, dupa numai cinci zile de functionare, in urma cresterii incidentei COVID-19.
Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta (CJSU) a decis, vineri, ca noile masuri intra in vigoare incepand cu 14 februarie, in toate localitatile clujene in care incidenta COVID-19 este de peste trei cazuri de imbolnavire la mia de locuitori.
In Cluj-Napoca, conform raportarii de vineri, incidenta COVID-19 a urcat la 3,49/1.000.
"In unitatile administrativ-teritoriale de pe raza judetului Cluj, prevazute in Anexa nr. 3 la prezenta hotarare, unde incidenta cumulata a cazurilor in ultimele 14 zile a depasit pragul de 3/1.000 de locuitori, se dispun, pe o perioada de 14 zile, incepand cu data de 14.02.2021, masurile mentionate in hotarare", se arata in decizia CJSU.
Pe 8 februarie, fostul prefect al judetului Cluj, Mircea Abrudean, actual secretar general adjunct al Guvernului, a anuntat ca incidenta COVID-19 in municipiul Cluj-Napoca a scazut sub 3 la mia de locuitori si ca, astfel, se redeschid restaurantele, cinematografele, institutiile de cultura, incepand cu 9 februarie.
La acea data, incidenta COVID-19 in municipiul Cluj-Napoca era de 2,97/1.000.
Romania a atins vineri, 12 februarie, pragul de un milion de persoane care s-au programat pentru vaccinare.
Mai puteti citi:
Sporurile angajatilor din Metrorex: Toti salariatii iau "spor de tunel", chiar daca lucreaza in... mai mult
Vineri, 12 Februarie 2021, ora 21:10