Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate (ARSCM) si China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC) au semnat acordul de finantare pentru proiecte smart city, miercuri, 3 aprilie 2019.
Gigantul China National Electric Engineering Co, Ltd. (CNEEC), una dintre cele mai importante companii de stat din China, cu o vasta activitate internationala, a semnat un acord de finantare cu Asociatia Romana Pentru Smart City si Mobilitate, prin care va investi 500 de milioane de euro in proiectele tip smart city din Romania.
Acordul de finantare prevede investitii in principalele verticale ale industriei - energie, living, mediu si infrastructura, iar scopul principal il reprezinta sustinerea proiectelor ARSCM pentru dezvoltarea comunitatilor creativ-inteligente din Romania. Acordul are o perioada de implementare de 10 ani, urmand ca primele proiecte sa fie anuntate in perioada imediat urmatoare.
"Credem in potentialul de dezvoltare al Romaniei si avem toate resursele necesare pentru implementarea corecta si coerenta a acestor proiecte. Acordul de finantare reprezinta o mare oportunitate pentru dezvoltarea Industriei Smart City in Romania. Asa cum am promis, tara noastra va fi un important hub regional in zona industriilor conexe conceptului Smart City.
In perioada imediat urmatoare, initiem primele runde de discutii cu municipalitatile, companiile si institutiile interesate de accesarea fondurilor disponibile in vederea localizarii proiectelor pe care le vom... mai mult
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:15
Guvernul ar trebui sa inceteze sa modifice legislatia fundamentala prin ordonante de urgenta, iar masurile sa ia forma unor proiecte de lege, care mai apoi sa fie dezbatute in Parlament, recomanda expertii Consiliului Investitorilor Straini (FIC), intr-un comunicat de presa remis, joi, AGERPRES.
Acestia pleaca de la premisa ca Executivul, prin adoptarea unui numar mare de ordonante de urgenta, isi creeaza siesi, dar si cetatenilor si mediului de afaceri, sentimentul gresit ca economia se afla in fata unor probleme insurmontabile si ca in orice clipa trebuie adoptat un act normativ cu celeritate exceptionala pentru a indrepta lucrurile.
Datele oficiale arata un anumit nivel de stabilitate a indicatorilor macroeconomici care contrazic acest sentiment. Chiar daca exista ingrijorari legitime legate de disponibilitatea fortei de munca, inflatie sau nivelul deficitului, economia Romaniei opereaza deocamdata la parametri normali si trebuie tratata ca atare, spun investitorii straini.
"De aceea, credem ca, pentru buna functionare a economiei, Guvernul Romaniei nu ar trebui sa continue sa adopte sau sa modifice legislatia fundamentala prin ordonante de urgenta si mai ales fara o consultare reala si structurata cu mediul de afaceri si partile relevante. Faptul ca unele schimbari legislative au fost anuntate la inceputul mandatului, prin programul de guvernare, nu justifica adoptarea lor prin OUG-uri. Simplul anunt al acestora nu constituie o consultare", au aratat... mai mult
Joi, 04 Octombrie 2018, ora 11:35
Generalizarea cum ca investitorii straini au venit aici ca sa "exploateze" Romania este o incercare de intoarcere in timp, imposibil de acceptat pentru o tara europeana in secolul XXI.
De ce ar vrea investitorii straini sa distruga capitalul autohton? Nu poti face afaceri intr-o tara pustie, sustine Franz Weiler, presedintele Consiliului Investitorilor Straini (FIC) .
Intr-un interviu acordat Ziare.com, Franz Weiler a explicat care sunt principalele nemultumiri ale investitorilor straini si a tras cateva semnale de alarma:
Investitorii nu se sperie la prima furtuna, dar, odata speriati, au optiunea de a alege alta destinatie. Increderea pierduta este greu de recastigat. Anunturile repetate de schimbari ale abordarii sistemului fiscal au creat un sentiment de neincredere in randul investitorilor. Revolutia fiscala a generat un haos administrativ pe care companiile au facut un efort incredibil sa il depaseasca. Ministerele nu au informatii complete la zi nici din zona mediului de afaceri, nici din cea bugetara. Ideea aceasta ca patronii ii fura pe angajati este falsa si daunatoare. Este o generalizare ridicola. In contextul cresterii economice din Uniunea Europeana, ne-am fi asteptat ca Romania sa atraga mai mult capital strain. Acesta poate fi un semnal al scepticismului investitorilor straini. In ultimii ani, Romania nu a mai reusit sa atraga mari investitii. Avantajele competitive ale Romaniei se erodeaza rapid. Exista antreprenori straini interesati de Romania... mai mult
Luni, 26 Februarie 2018, ora 07:39
Companiile straine care intentioneaza sa investeasca in Romania, sau care sunt deja aici, se plang deseori la propriile ambasade de faptul ca oficiali din statul roman le cer spaga.
Ambasadorii incearca de cele mai multe ori sa rezolve acele situatii punctuale si aproape de fiecare data ies public pentru a vorbi despre obligatia noastra de a elimina coruptia din societate.
Impotriva reprezentantilor acestor tari (sunt exclusiv tari din NATO si UE) apar ulterior critici si chiar injurii, fie din partea persoanelor politice care s-au dovedit corupte, fie din partea unor politicieni despre care presa a scris ca au probleme de integritate, fie din partea unor jurnalisti sau a unor comentatori care actioneaza ca avocati ai persoanelor cu astfel de probleme.
Avocatii coruptilor plang seara de seara soarta "nedreapta" a unor personaje condamnate pentru coruptie sau trimise in judecata, invocand fie procese politice (cazurile Nastase sau Voiculescu), fie faptul ca respectivii ar fi genii in domeniu, iar fara ei Romania nu ar putea pur si simplu exista (Valcov).
Dramatic este insa altceva. Supusi unui razboi informational si a unei propagande nesimtite, numerosi romani ajung sa simpatizeze cu cauza acestor personaje, unele dintre ele fiind chiar condamnate in mai multe dosare pentru coruptie. Saraciti si umiliti, unii romani - alte popoare nu fac exceptie - ajung sa se identifice in final exact cu cei din cauza carora au ajuns in aceasta situatie.
Propaganda... mai mult
Miercuri, 25 Octombrie 2017, ora 17:19
Cresterea economica puternica inregistrata de Romania este determinata de consum, insa paradigma trebuie mutata spre segmentul investitional, a atras atentia, joi, Patricia Wruuck, economist la Banca Europeana de Investitii (BEI).
"M-am uitat la segmentul economic al Europei si al Romaniei. Exista o crestere impresionanta economica a Romaniei, cu peste 5% (5,8% - n. red.), ceea ce permite realizarea unei economii de scara. (...)
Totusi, exista si puncte slabe si ma refer aici la instabilitate fiscala si la nivelul actual al investitiilor. Nivelul scazut al investitiilor nu este incurajator.
Vorbim apoi despre investitiile publice si despre absorbtia fondurilor europene. Vorbim si despre investitiile private. Noi, la BEI, facem sondaje despre ce gandesc companiile fata de mediul investitional. Sondajul ne arata ca Romania este tara in care doar 68% dintre companii investesc. Cumva prioritatea companiilor este diferita aici. De asemenea, sunt foarte multe companii care lucreaza la capacitate sau peste capacitate. Exista un necesar de investitii. (...)
In fine, provocarile cu care se confrunta Romania mai departe, dintr-o perspectiva macro, este ca vedem o crestere puternica determinata de consum. Cred ca trebuie schimbata paradigma si sa ne mutam atentia catre investitii. Pentru asta e nevoie sa se consolideze infrastructura, sanatatea, educatia, transporturile. Pentru Romania, transportul este un factor care trebuie avut in vedere.
Dintr-o perspectiva a... mai mult
Joi, 05 Octombrie 2017, ora 17:03
Perspectivele economiei romanesti, optimiste la inceput de an, sunt puse sub semnul intrebarii in al doilea semestru, pe fondul provocarilor externe generate de criza din zona euro, de anticipata perioada secetoasa care va influenta productia agricola, de instabilitatea fiscala si zgomotul de pe scena politica.
Sunt rezultatele barometrului semestrial privind asteptarile economice, realizat de agentia de business information si credit risk management KeysFin.
Daca la inceputul anului, investitorii aratau un optimism moderat privind evolutia economica din 2015, in luna iunie, asteptarile lor au devenit ceva mai rezervate, potrivit comunicatului remis Ziare.com.
La intrebarea "Cum vedeti evolutia economica a Romaniei in 2015", procentul celor care vad un trend pozitiv a scazut la 49%, fata de 53% la inceputul anului. Faptul ca perspectivele s-au modificat fata de primul semestru este sustinut si de totalul raspunsurilor neutre, de 18% (fata de numai 13% in barometrul din... citeste mai departe despre "Economia, pusa pe jar: Investitorii reclama harababura fiscala si zgomotul politic" pe Ziare.com mai mult
Marti, 23 Iunie 2015, ora 10:42
Romania este mai atractiva decat Ungaria, Bulgaria sau Ucraina pentru investitorii germani, dar este mai putin bine vazuta de catre acestia fata de Cehia, Polonia, Slovacia, Croatia, Lituania sau Letonia, potrivit unui sondaj realizat de Camera de Comert si Industrie Germana.
"89% dintre cei chestionati ar alege din nou Romania ca amplasament investitional. In ciuda unor probleme, asteptarile investitorilor au fost indeplinite. De asemenea, 54% dintre participanti considera situatia actuala a firmei ca fiind satisfacatoare, 42% ca fiind buna. Majoritatea sunt de parere ca acest lucru va ramane neschimbat si in 2012", se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Germana in Romania (AHK Romania).
La chestionar, realizat in luna martie, au participat 49 de firme membre ale AHK Romania, majoritatea din sectorul servicii si comert. Acesta este parte a unui chestionar de conjunctura al Camerelor de Comert si Industrie Germane din strainatate, regiunea Europa Centrala si de Est. Peste 1.300 de firme au participat la chestionar.
Firmele germane au investit peste 5,6 miliarde de euro in Romania
"Europa Centrala si de Est (ECE) este una din regiunile europene care inregistreaza cea mai dinamica crestere, ceea ce pentru firme din Germania inseamna un potential de piata ridicat. In tarile din aceste regiuni firmele germane au investit pana in prezent circa 105 miliarde de euro-circa o zecime din totalul investitiilor directe germane. In Romania,... mai mult
Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 13:46
Acceptarea banilor de la FMI, in timp ce Ungaria respinge ajutorul Fondului, pare sa fi marcat Romania ca o tara cu probleme, potrivit Financial Times (FT), care comenteaza esecul Ministerului de Finante de la Bucuresti de a vinde obligatiuni din cauza randamentelor ridicate cerute de investitori, potrivit Mediafax.Spania, unul dintre statele considerate de investitori ca avand probleme in administrarea datoriei suverane, a vandut, joi, titluri in valoare de 3,5 miliarde de euro, pe o perioada de trei ani, la un randament de 2,28%, cu peste un punct procentual mai putin fata de 3,32% in iulie.
"Licitatia Romaniei a avut, insa, mai putin succes. Ministerul Finantelor a respins ofertele pietei, deoarece investitorii cereau randamente de peste 8%, cu aproape un punct procentual peste actualul randament.
Acceptarea de catre Romania a banilor de la Fondul Monetar International pare sa aiba efectul opus (celui vizat - n.r.), marcand tara ca una cu probleme, ceea ce ar putea explica de ce Ungaria continua sa respinga ajutorul Fondului", noteaza FT.
Succesul Ungariei in a vinde obligatiuni de stat explica de ce guvernul de la Budapesta a respins asistenta din partea FMI, in timp ce Romania a continuat sa accepte ajutorul Fondului, potrivit cotidianului american Wall Street Journal.
In primele sase luni ale anului, Ungaria a atras 1,6 miliarde de dolari prin emisiuni de obligatiuni. Suma este de doua ori mai mare decat cea planificata de precedentul guvern pentru intreg anul 2010.... mai mult
Joi, 05 August 2010, ora 23:30
" Majorarea TVA-ului cu 5% ar trebui sa atraga o majorare a preturilor de 4,2%. Cresterea preturilor o vom plati cu totii. Vom plati printr-o reducere a profiturilor companiilor si ma tem foarte tare ca interesul investitorilor de a veni in Romania si de a investi va scadea", a declarat Eugen Radulescu, directorul Directiei de audit intern a BNR, intr-un interviu acordat Bloombiz.Cum se pot proteja consumatorii de servicii financiare de eventualele abuzuri ale institutiilor de credit?
Cred ca principalul lucru pe care ar trebui sa-l faca consumatorii e sa se informeze, sa nu se duca la o singura institutie financiara si cumpere produsul.
Ar trebui sa vada cum arata produsul la mai multe institutii financiare, sa citeasca cu atentie contractele care li se pun in fata, inclusiv partile scrise cu litere mici si, mai mult decat atat, sa puna intrebari.
Sa nu accepte ideea “noi asa facem, daca vrei bine, daca nu, iar bine”.
Cred ca, pe masura ce avansam, aceasta atitudine a producatorilor de servicii bancare dispare din cauza concurentei.
Consumatorul trebuie sa se informeze, sa nu sara cu capul inainte.
Care este rolul institutiilor guvernamentale in protejarea consumatorului de servicii financiare?
In ultima vreme, s-au intamplat mai multe lucruri pentru a evita ca institutiile financiare sa profite de necunoasterea consumatorilor.
Imi vine in minte aparitia DAE (dobanda anuala efectiva) care a fost un pas foarte mare fata de perioadele anterioare, cand era mult... mai mult
Luni, 12 Iulie 2010, ora 09:59