Statele Unite pregatesc o interventie militara in Venezuela, pentru inlaturarea de la putere a presedintelui Nicolas Maduro, acuza Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului rus de Securitate, un organism subordonat direct presedintelui Vladimir Putin.
"Statele Unite pregatesc o invazie militara intr-un stat independent", a declarat Nikolai Patrusev, intr-un interviu acordat publicatiei ruse Argumenty i Fakty.
"Transferul trupelor speciale americane in Puerto Rico, aducerea fortelor americane in Colombia si alte lucruri indica faptul ca Pentagonul suplimenteaza efectivele militare in regiune pentru a le folosi in operatiunea de inlaturare de la putere a lui Maduro", a precizat Nikolai Patrusev, conform agentiei Reuters.
Anterior, oficiali americani au catalogat drept "propaganda" acuzatiile Moscovei privind pregatirea de catre Statele Unite a unei interventii militare in Venezuela.
In contextul in care Statele Unite au trimis produse umanitare, confruntari militare au izbucnit la frontiera Venezuelei cu Brazilia. Primarul localitatii Gran Sabana, Emilio Gonzalez, refugiat in Brazilia, a declarat ca cel putin 25 de persoane au fost ucise, iar alte 84 au fost ranite in confruntarile militare izbuncnite la frontiera, informeaza publicatia italiana Il Fatto Quotidiano. Bilantul victimelor nu poate fi confirmat din surse independente. Confrunarile armate au izbucnit intre membri ai unui grup paramilitar apartinand comunitatii etnice pemon si armata Venezuelei.... mai mult
Marti, 26 Februarie 2019, ora 19:35
Mesajul trimis de Departamentul de Stat al SUA prin care atentioneaza Parlamentul Romaniei cu privire la modificarea Legilor Justitiei reprezinta o schimbare de raportare a administratiei americane la problemele Europei de Est.
De aceea, imediat dupa aceasta schimbare, Donald Trump a vorbit tot mai mult despre o posibila demitere a sefului Departamentului de Stat.
Rex Tillerson, seful diplomatiei SUA, a tinut un discurs revolutionar la Wilson Centre din Washington despre relatia cu Europa.
Discursul a fost si prefata unui turneu al diplomatului pe Batranul Continent si un omagiu adus efortului facut de armata SUA in Primul Razboi Mondial, in urma cu 100 de ani, atunci cand presedintele Wilson stabilea o punte solida de comunicare cu Europa, o incercare sortita esecului de a pastra echilibrul si pacea in lume.
Alocutiunea domnului Tillerson a avut o importanta deosebita pentru Romania deoarece anuleaza politica de neinterventie in problemele europene promovata de Donald Trump in campania electorala din 2016, dar si in primul an de mandat la Casa Alba.
Dupa discursul diplomatului american, strategia Departamentului de Stat s-a intors, cu toata opozitia Casei Albe, la principiile si valorile promovate dupa caderea Cortinei de Fier, promovand o societate deschisa, consolidarea statului de drept, eradicarea coruptiei, consolidarea colaborarii dintre SUA si Uniunea Europeana, dezvoltarea NATO, dar preia si politica de rezistenta si erodare a autoritarismului... mai mult
Marti, 26 Decembrie 2017, ora 19:27
Rusia a respins, marti, speculatiile ca se va folosi de exercitiile militare de amploare din Belarus, de luna viitoare, pentru a lansa o noua invazie.
Viceministrul rus al Apararii, Alexander Fomin, a spus ca exercitiile militare comune au o natura pur defensiva si a respins acuzatiile, pe care le-a numit false, ca exercitiile ar putea fi folosite pentru a fi lansate invazii ale Poloniei, Ucrainei sau Lituaniei, relateaza agentia Reuters.
In ultimii ani, Rusia a invadat si anexat peninsula Crimeea (2014) si a invadat Georgia (august 2008), atunci cand sute de oameni au murit.
In schimb, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a spus ca alianta va urmari indeaproape exercitiile si a cerut ca acestea sa fie organizate intr-o maniera deschisa si legala.
La randul sau, viceministrul bielorus al Apararii, Oleg Belokonev, a precizat ca toate trupele si echipamentele aduse pentru exercitii vor fi retrase apoi.
Citeste si:
Pregateste Putin un cal troian?Rusia se pregateste pentru cele mai mari exercitii militare de la incheierea Razboiului Rece. Care e, de fapt, jocul lui Putin?
Pentru exercitiile militare Zapad, considerate cele mai ample de la incheierea Razboiului Rece, Kremlinul a anuntat mai putin de 13.000 de trupe, dar unele rapoarte sugereaza ca de fapt ar fi vorba despre 100.000 de militari.
Relatiile dintre Putin si liderul de la Minsk, Alexander Lukasenko, sunt din ce in ce mai tensionate, mai ales dupa anexarea Crimeii, in luna martie 2014.... mai mult
Marti, 29 August 2017, ora 17:50
Temerile privind posibila invadare a tarilor baltice de catre Rusia sunt tot mai mari, pe masura ce Moscova suplimenteaza intr-un ritm alert trupele si armamentul de la granitele cu Lituania, Estonia si Letonia.
Acumularea de forte la frontierele vestice ale Rusiei si reluarea rolului de garnizoana super-militarizata a exclavei Kaliningrad, teritoriu controlat de Moscova la Marea Baltica, le dau fiori oficialilor din tarile NATO din regiune, prezenta Aliantei parand nesemnificativa in fata miscarilor armatei ruse, relateaza Bloomberg.
O noua provocare
Protectia solicitata de statele ex-sovietice, devenite membre ale Aliantei, a devenit o chestiune arzatoare pentru liderii NATO.
Cele trei tari din estul spatiului euro-atlantic sunt oricand expuse unei invazii a trupelor rusesti, dar se dovedesc mult prea importante in infrastructura de securitate a Aliantei pentru a fi lasate de izbeliste.
Situatia pare similara cu cea prin care a trecut Berlinul de Vest, in 1948-1949, cand trupele sovietice au impus o blocada in jurul portiunii occidentale din capitala Germaniei.
"NATO nu ar fi putut preveni atunci o invazie sovietica in Berlinul de Vest, asa cum nu poate preveni acum o invazie in tarile baltice. Insa, o invazie a trupelor URSS in Berlinul de Vest ar fi insemnat intrarea in razboi cu NATO. Acelasi lucru este valabil, in teorie, si in cazul unei invazii rusesti in oricare dintre cele trei tari baltice", explica Thomas Graham, fost consultant pe teme de... mai mult
Joi, 07 Iulie 2016, ora 16:43
3Un canal norvegian de televiziune a anuntat ca va difuza un serial care infatiseaza o invazie rusa a Norvegiei dupa ce activistii de mediu preiau puterea si pun in conservare industria petroliera a tarii.
TV2 a anuntat ca a vandut deja Occupied - un serial cu zece episoade, care a costat 7 milioane de lire sterline, posturilor TV europene.
Viaceslav Pavlovski, ambasadorul rus la Oslo, a declarat ca "Rusia, in mod regretabil, are rolul de agresor. In cele mai rele traditii ale Razboiului Rece, acest serial a decis sa sperie ...citeste mai departe despre "Rusia invadeaza o tara europeana - serialul care a suparat Moscova (Video)" pe Ziare.com mai mult
Luni, 31 August 2015, ora 09:07
Miliarde de lacuste s-au abatut asupra unor terenuri agricole din sudul Rusiei, devorand culturi intregi si obligandu-i pe oficiali sa declare starea de urgenta in regiune.
O zona vasta, de cel putin 800 de hectare, este afectata de valuri de insecte uriase - de pana la opt centimetri lungime -, care au distrus lanuri de porumb si alte culturi.
Potrivit unor oficiali locali, aceasta zona nu s-a mai confruntat cu un asemnea fenomen de 30 de ani, relateaza CNN.
Cel putin 10% la suta din culturi au fost deja distruse, potrivit unor functionari, care avertizeaza ca lacustele ameninta mijloacele de subzistenta a agricultorilor locali.
Mergand prin ceea ce a mai ramas dintr-un lan de porumb din regiunea Stavropol, un agricultor, Piotr Stepancenko, arata indurerat. "Priviti, nu a mai ramas nimic din porumb. Lacustele au mancat tot, de la frunze si pana la stiuleti", spune el.
Televiziunea de stat leaga fenomenul de modificarile climatice - inundatii si cresterea temperaturilor ...citeste mai departe despre "Stare de urgenta in Rusia dupa un episod desprins parca din Biblie: Miliarde de lacuste au devorat tot" pe Ziare.com mai mult
Miercuri, 05 August 2015, ora 09:44
Ucraina se afla la un pas de razboi, dupa ce presedintele Petro Porosenko a anuntat, joi, intr-un mesaj video catre natiune, ca armata rusa a invadat tara.
Porosenko si-a anulat vizita de lucru in Turcia pentru a gestiona situatia critica din estul Ucrainiei si a cerut o intrunire de urgenta a Consiliului pentru Aparare si Securitate, care va avea loc joi si in care se va stabili ce pasi vor fi facuti in continuare.
In plus, Ucraina a cerut "ajutor militar de anvergura" de la UE, in vreme ce Statele Unite au reactionat prompt la aceasta noua criza: "Rusia este acum direct implicata", a avertizat ambasadorul americam la Kiev...citeste mai departe despre "Incepe razboiul in Ucraina? Rusia a invadat, Kievul cere ajutor militar de la UE - Moscova raspunde LIVE" pe Ziare.com mai mult
Joi, 28 August 2014, ora 16:50
Ambasadorul ucrainean din cadrul NATO, Ihor Dolhov, a declarat ca Ucraina nu vrea ajutor militar din afara, chiar daca Rusia decide sa invadeze tara.
"Nu vrem ca nicio tara sau organizatie sa trimita forte militare pe teritoriul nostru. Ne descurcam in aceasta privinta. Ucraina are o armata puternica si daca - desi nimeni nu vrea ca acest lucru sa se intample - dar daca granitele ucrainene vor fi trecute de trupele rusesti, ne vom proteja tara", a afirmat oficialul, potrivit The Guardian.
Ihor Dolhov a facut afirmatia curajoasa in ciuda faptului ca armata ucraineana a pierdut, vineri dimineata, doua elicoptere, acestea fiind doborate de catre separatistii prorusi, care i-au ucis si pe cei doi piloti.
Turcinov recunoaste esecul operatiunii din Slaviansk
De asemenea, presedintele interimar al Ucrainei, Alexandr Turcinov, a recunoscut ca operatiunea din Slaviansk nu a inregistrat un progres pe masura asteptarilor din cauza scuturilor umane de la marginea orasului.
Ucraina: ...citeste mai departe despre "Ambasadorul Ucrainei in NATO: Nu vrem ajutor militar din afara. Ne protejam singuri" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 02 Mai 2014, ora 18:48
Invazia rusa in Ucraina este fabricata in laboratoarele de la Moscova si va incepe cu varsare de sange in Est, a anuntat serviciul de securitate al Ucrainei, SBU.
Agentia sustine ca o unitate speciala de recunoastere si operatiuni din cadrul Detasamentului 45 de recunoastere al trupelor aeropurtate ruse si unitati din cadrul serviciului de informatii militare au sarcina de a conduce insurgenta ucraineana, scrie Kyiv Post.
Obiectivul militarilor rusi este sa "provoace varsare de sange pe strazile oraselor noastre" si sa ucida "100-200" de ucraineni pentru ca Rusia sa aiba un pretext pentru o invazie in masa in estul Ucrainei, a spus Vitali Naida, un inalt oficial al departamentului de contra-informatii al SBU. In doar o ora si jumatate, "tancuri si vehicule armate ale armatei ruse vor aparea pe teritoriul Ucrainei".
Naida spune ca multi dintre membrii unitatilor ruse active in Ucraina "au experienta de 15 ani in lupte...si au luat parte la operatiunile din Cecenia, conflictul ...citeste mai departe despre "Spionii ucraineni, despre cum va incepe invazia rusa" pe Ziare.com mai mult
Joi, 17 Aprilie 2014, ora 12:20