Premiera in zona Balticii. Exercitiu NATO la granita dintre Polonia si Lituania

Luni, 19 Iunie 2017, ora 08:05
3289 citiri
Premiera in zona Balticii. Exercitiu NATO la granita dintre Polonia si Lituania
Foto: NATO

Militari americani si britanici au desfasurat in premiera in weekendul trecut un amplu exercitiu la granita dintre Polonia si Lituania, in imediata apropiere a enclavei militarizate Kalininigrad.

Desfasurarea de forte a avut la baza un scenariu in care Rusia ar incerca sa separe statele baltice de restul spatiului euroatlantic si s-a intins pe toata lungimea de 104 kilometri a frontierei dintre cele doua state, relateaza Reuters.

"Zona este vulnerabila din cauza reliefului. Un atac nu va duce inevitabil la ocuparea ei, dar, daca acest lucru se intampla, atunci am avea 3 state aliate izolate in partea de nord", a explicat generalul Ben Hodges, comandantul fortelor americane din Europa.

Rusia a negat in repetate randuri ca ar intentiona sa porneasca o invazie in zona considerata de experti drept cea mai vulnerabila din spatiul euroatlantic, dar militarizarea excesiva a enclavei Kaliningrad starneste ingrijoararea liderilor Aliantei si a statelor din regiune.

Pe de alta parte, Rusia sustine ca Alianta Nord Atlantica este cea care urmareste o destabilizare a regiunii prin consolidarea fortelor militare de aici cu detasamente multinationale si punerea in scena a unor exercitii militare de amploare.

"Trebuie se exersam si sa demonstram ca putem tine aceasta legatura deschisa", a mai precizat Hodges, referindu-se la depresiunea Suwalki, asa cum mai este cunoscuta zona de frontiera dintre cele doua tari.

1.500 de militari NAto au fost mobilizati pentru acest exercitiu, din totalul de 4.500 aflati deja in bazele din Polonia, Lituania, Letonia si Estonia.

Cu toate acestea, un lider militar lituanian, generalul Valdemaras Rupsys, a avertizat ca, in eventualitatea unui atac, numarul soldatilor care vor trebui sa asigure securitatea fasiei Suwalki va trebui marit.

"Este doar un exercitiu la scara mica, fata de ceea ce presupune un atac real, dar este important deoarece demonstreaza faptul ca aliatii impartasesc temerile noastre", a explicat comandantul fortelor terestre din Lituania.

Liderii NATO se asteapta ca Moscova sa ofere o replica la o scara mult mai mare, prin intermediul unui exercitiu militar de amploare care se va desfasura in luna septembrie pe teritoriul Rusiei si Belarusului.

Exercitiul Zapad, programat de Moscova, ar putea concentra pana la 100.000 de soldati, iar oficiali din tarile baltice au mentionat faptul ca Rusia ar putea exersa chiar un atac asupra fasiei Suwalki, teritoriul din Belarus oferind conditii similare ale reliefului.

"Este important pentru soldatii nostri sa se antreneze pe un teritoriu pe care ar putea fi nevoiti sa il apere candva", a mai explicat si adjunctul fortelor americane din Europa, generalul-maior John Gronski.

#exercitiu NATO Lituania, #tensiuni Rusia NATO, #aparare Tarile Baltice , #Lituania