Premierul Ludovic Orban a dat asigurari vineri, dupa o vizita pe santierul autostrazii Comarnic-Brasov, ca Guvernul va aloca resurse impresionante pentru modernizarea infrastructurii, subliniind ca aceasta este prioritatea zero, in scopul unirii provinciilor istorice si cresterii perspectivelor de dezvoltare pentru toate regiunile. Orban s-a aratat increzator ca in 6 ani se va circula pe autostrada de la Bucuresti la Brasov, potrivit Agerpres.
"Ne propunem sa alocam sume fara precedent pentru obiectivele de investitii pentru Brasov. (...) Romania are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii si din cauza aceasta obiectivul nostru prioritar il reprezinta investitiile in infrastructura - de transport, energetica, de sanatate, unde exista extrem de multe proiecte care sunt derulate atat de Primaria Brasovului, cat si de Consiliul Judetean. Consiliul Judetean, de exemplu, a avut o alocare record de cheltuieli pentru sanatate de peste 50 de milioane.
Niciun consiliu judetean nu a alocat atatea resurse pentru proiectele de modernizare care unele dintre ele, este adevarat, sunt sprijinite si de la nivel guvernamental prin Compania Nationala de Investitii. In urmatoarea perioada, daca vrem sa ne modernizam, daca vrem sa crestem standardul de viata pentru fiecare roman, daca vrem sa asiguram unirea tuturor provinciilor istorice, sa asiguram perspective de dezvoltare pentru toate regiunile din Romania prioritatea zero trebuie sa fie investitiile in infrastructura, iar... mai mult
Vineri, 19 Iunie 2020, ora 13:15
In mod normal, intr-o tara ca Romania - in care anul trecut au murit, in accidente rutiere, aproape 1.900 de oameni - autoritatile ar trebui sa ia, de urgenta, masuri pentru a preveni repetarea carnagiului de pe sosele.
Concret, ar trebui sa inceapa imediat lucrul atat la imbunatatirea conditiilor de drum, cat si la educarea tuturor participantilor la trafic, de la soferi si biciclisti, pana la pietoni. Dar cum nimic din toate astea nu se face, momentan, cu seriozitate, n-ar trebui sa ne miram daca si in 2019 soselele noastre vor ramane tot cele mai periculoase din intrega Uniune Europeana.
Potrivit unei statistici data publicitatii recent de Eurostat, in cele mai multe state membre UE, mai putin de 60 de cetateni dintr-un milion mor, anual, in accidente rutiere.
In unele dintre state, traficul e chiar mult mai sigur de atat. Spre exemplu, in Marea Britanie isi pierd viata, in fiecare an, pe sosele, 28 de oameni dintr-un milion. Iar in Danemarca se inregistreaza, din cauza accidentelor rutiere, 30 de decese la milionul de locuitori.
La polul opus sunt tarile din Estul Europei, in care soselele sunt foarte nesigure. De fapt, dintre toate statele UE, traficul este cel mai nesigur in: Romania (unde se inregistreaza anual, din cauza accidentelor, 96 de decese la milionul de locuitori) si in Bulgaria (care raporteaza 88 de decese cauzate de accidente la milionul de locuitori).
Aceste statistici - care se refera la situatia din 2018 si care sunt inca provizorii -... mai mult
Marti, 23 Aprilie 2019, ora 07:26
Romania continua sa fie campioana Uniunii Europene in ceea ce priveste mortalitatea din accidente rutiere, potrivit ultimului raport al European Transport Safety Council, citat intr-un comunicat al Asociatiei Pro Infrastructura (API).
In 2017, 1.951 de persoane au murit pe drumurile publice din tara, adica 99 de persoane decedate la un milion de locuitori, dublu fata de media europeana care este de doar 50 de persoane decedate la un milion de locuitori, scrie Agerpres.
Anul trecut a fost al treilea an consecutiv in care numarul de morti din accidente rutiere a crescut. Chiar daca, fata de anul 2010, se observa o reducere cu 18%, faptul ca suntem pe primul loc in Europa la acest capitol ar trebui sa fie un important semnal de alarma pentru cei responsabili, spun reprezentantii API.
"Desi exista planuri peste planuri (avem chiar o Strategie Nationala de Siguranta Rutiera), acestea raman doar pe hartie. Si mai ingrijorator este ca se incearca relaxarea legislatiei in acest domeniu. Avem legea recent votata de Parlament care nu mai permite Politiei Rutiere sa foloseasca masini radar neinscriptionate si ii obliga pe politisti sa monteze aparatele radar mobile numai in zonele presemnalizate cu indicatoare. Momentan este contestata de Presedinte la CCR si nu produce inca efecte. Speram sa fie respinsa, iar Parlamentul sa realizeze ca nu poate legifera aberatii doar pentru ca initiatorii legii sunt suparati pe Politia Rutiera", se precizeaza in comunicat.
La aceste... mai mult
Miercuri, 05 Septembrie 2018, ora 11:21
Premierul Victor Ponta afirma ca Romania poate avea o politica de raliere la media europeana in privinta combustibilului in masura in care va avea si o infrastructura mai buna, spunand ca nu doar pretul este problema principala, ci si consumul mai mare din cauza lipsei infrastructurii.
Intrebat, marti, la Tuzla, despre faptul ca un litru de combustibil este mai scump in Romania decat in alte tari europene, Victor Ponta a spus ca "putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna".
"E mai scump decat alte tari din Uniunea Europeana, la motorina suntem pe locul 21, daca nu ma insel, la benzina am urcat putin mai mult si evident ca putem sa avem o politica de raliere la media europeana in masura in care avem si o infrastructura mai buna. Problema numarul unu la noi nu e doar pretul, problema este consumul mai mult pentru ca nu ai infrastructura, deci trebuie sa vedem cu ce incepem. Daca avem infrastructura mai buna atunci sigur ca si pretul pe ansamblu al transportului rutier va fi mai mic, in masura in care avem transport aerian si feroviar iarasi performant, care sa poata sa acopere aceste necesitati", a afirmat premierul.
El a mentionat ca daca va fi facuta infrastructura mai repede, atunci costurile pe ansamblu vor fi ceva mai mici.
"De exemplu, faptul ca vara aceasta am experimentat, a fost un experiment pana la urma, acele noi mijloace de transport feroviar catre mare ne ajutam la sfarsitul sezonului... mai mult
Miercuri, 13 August 2014, ora 08:45
Volumul total al fondurilor europene contractate pana in prezent pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere din Romania se ridica la aproximativ 700 de milioane de euro, media unui astfel de proiect judetean fiind de 6,6 milioane de euro, potrivit Institutului pentru Politici Publice (IPP).
Astfel, municipiile Bacau, Oradea, Bistrita, Botosani, Braila, Brasov, Targoviste, Craiova, Galati Targu Jiu, Targu Mures, Piatra Neamt si Tulcea au accesat in total aproximativ 120 de milioane de euro, bani pentru dezvoltarea infrastructurii rutiere, se arata intr-un comunicat de presa al organizatiei.
Conform IPP, infrastructura de drumuri a reprezentat in exercitiul financiar 2007-2013 prioritatea absoluta a autoritatilor locale (Consiliile Judetene fiind principalele eligibile), Brasovul fiind singurul consiliu judetean care nu a accesat fonduri din Programul Operational Regional pentru drumuri. mai mult
Sambata, 15 Iunie 2013, ora 10:16
Fondurile europene destinate infrastructurii rutiere, alocate prin Programul Operational Sectorial Transporturi (POS Transport), sunt suspendate de Comisia Europeana pentru verificari privind alocarea acestora, iar la sfarsitul lunii septembrie urmeaza sa fie facuta o noua evaluare pentru o eventuala deblocare a sumelor.
Reprezentantii Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) au declarat ca programul a fost suspendat de circa o luna, urmand ca la sfarsitul lunii septembrie ministerul sa prezinte o lista cu masuri astfel incat platile sa fie deblocate.
Romania are alocate circa 5,7 miliarde euro de la Uniunea Europeana prin Programul Operational Sectorial Transporturi, in perioada 2007 - 2013.
In 2011, o suma de 1,8 miliarde euro a fost contractata prin POS Transport, in timp ce in perioada 2007 - 2010, contractarea s-a ridicat la 1,7 miliarde euro.
Razvan Cotovelea, secretar de stat in Ministerul Afacerilor Europene pentru Coordonarea instrumentelor structurale, a aratat, luni, ca Romania are in pre-suspendare Programul Operational Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), in suspendare Axa de Infrastructura Rutiera a POS Transporturi, cea mai consistenta financiar, precum si POS pentru cresterea competitivitatii economice si asteapta decizia Comisiei Europene in privinta suspendarii POS Mediu.
Programul POSDRU: CE da Romaniei un nou termen de rezolvare a problemelor
Situatia incerta a acestor programe pune presiune foarte mare... mai mult
Luni, 03 Septembrie 2012, ora 17:49
Sectorul constructiilor civile va fi principalul motor de crestere al industriei constructiilor din Romania in urmatorii ani, datorita proiectelor de infrastructura cu finantare europeana, potrivit unui studiu prezentat joi, de compania poloneza de cercetare PMR.
Potrivit estimarilor din studiu, cifra de afaceri din sectorul constructiilor civile s-a majorat anul trecut cu 16%, la 35 miliarde lei (8,3 miliarde euro), in special datorita proiectelor de infrastructura rutiera, segment care si-ar putea mentine trendul ascendent pana in 2015.
Constructiile rezidentiale si nerezidentiale au inregistrat scaderi anul trecut si raman intr-o situatie dificila.
Sectorul lucrarilor de infrastructura rutiera nu a avut scaderi semnificative in 2009 si 2010, in pofida declinului economic sever remarcat in Romania, si a crescut anul trecut la 18,7 miliarde lei (4,4 miliarde euro), cifra de afaceri de aproape noua ori mai mare fata de nivelul din 2002 si cu peste 20% mai ridicata decat in 2010, potrivit PMR.
Romania are la dispozitie fonduri UE de coeziune de 4,6 miliarde euro in domeniul transporturilor, in perioada 2007-2013. Pana in martie 2012, rata de absorbtie efectiva a fondurilor UE pentru transporturi este de 6%.
PMR aminteste ca Romania nu a finalizat in 2011 constructia niciunei sectiuni de autostrada, insa la sfarsitul anului erau in constructie 434 de kilometri, reprezentand investitii totale de 4,1 miliarde euro.
Circa 200 kilometri ar trebui sa fie... mai mult
Joi, 17 Mai 2012, ora 15:59
Ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, sustine ca ministerul pe care-l gestioneaza urmeaza sa semneze cu reprezentantii Comisiei Europene, pana la sfarsitul lunii noiembrie, noi contracte de finantare pe infrastructura rutiera, in valoare de 500 de milioane euro.
Prezenta, sambata, la Vaslui, pentru a vedea care este stadiul lucrarilor de reabilitare a drumului national DN 24 Barlad-Crasna-Husi-Albita, ministrul Anca Boagiu a declarat ca, in prezent, sunt in executie 434 kilometri de autostrada in Romania pe coridorul IV Pan-European, urmand ca alte patru santiere sa fie deschise foarte curand.
"Astazi, sunt in executie 434 kilometri de autostrada situata pe coridorul IV Pan-European, urmand, sper foarte curand, sa deschidem oficial si restul de patru tronsoane care au fost licitate si adjudecate, organizarile de santier fiind deja facute.
Practic, la ora cand vorbim, in Romania avem semnate cu Comisia Europeana (CE) contracte de finantare in valoare de 725 milioane euro. Asteptam ca pana la sfarsitul lui noiembrie sa semnam alte contracte, in valoare de 500 milioane euro. Deci, anul acesta, Ministerul Transporturilor semneaza, doar pe partea de infrastructura rutiera, contracte de finantare cu CE de 1,250 miliarde euro", a declarat ministrul Anca Boagiu. mai mult
Duminica, 30 Octombrie 2011, ora 09:47
Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) solicita suplimentarea bugetului din acest an, din fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, cu suma de 77,29 milioane de lei pentru plata unor lucrari de infrastructura de catre Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale. "Neadoptarea prezentului proiect de hotarare de guvern conduce, in fapt, la executarea silita a obligatiilor de plata si blocarea conturilor Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care altfel nu isi va mai putea realiza obligatiile privind activitatile de interes public national in domeniul administrarii drumurilor nationale si autostrazilor, cu consecinte deosebit de grave in asigurarea transportului rutier la nivel national si la majorarea costurilor reprezentand penalitati cauzate de depasirea termenelor scadente", se arata in nota de fundamentare a unui proiect de HG elaborat de MTI, citata de Mediafax.
Ministrul interimar al Transporturilor si Infrastructurii, Radu Berceanu, a declarat, in luna octombrie, ca vrea sa obtina pentru anul viitor un buget de peste 19 miliarde lei, fata de 11 miliarde de lei in 2009. mai mult
Joi, 10 Decembrie 2009, ora 17:48