Rezervele valutare ale Chinei, la un nivel record de aproape 4.000 de miliarde de dolari, au devenit o "povara mare" pentru autoritatile de la Beijing, intrucat cresterea puternica a acestora ar putea alimenta inflatia pe termen lung, a declarat premierul chinez Li Keqiang.
Seful executivului de la Beijing s-a angajat sa reduca surplusul comercial al Chinei, care alimenteaza rezervele valutare. Rezervele de valuta ale Chinei, cele mai mari din lume, au crescut cu 130 de miliarde de dolari in primul trimestru, la 3.950 miliarde de dolari, un nou record.
Banca centrala de la Beijing s-a angajat sa mentina rezervele valutare la un nivel rezonabil, in parte prin reducerea interventiilor asupra cursului valutar.
"Sincer vorbind, rezervele de moneda straina au devenit o povara mare pentru noi, deoarece astfel de rezerve se transmit in baza monetara, ceea ce ar putea afecta inflatia. Din perspectiva Chinei, mecanismele de control macroeconomic s-ar putea confrunta cu presiuni imense in cazul in care comertul pe ansamblu este dezechilibrat", a afirmat Li in timpul unei vizite in China, potrivit Phoenix New Media.
China va lua masuri pentru scaderea surplusului comercial cu restul lumii, inclusiv Kenya, a spus Li.
Interventiile masive ale bancii centrale a Chinei pe piata valutara pentru limitarea cursului monedei nationale, prin vanzarea de yuani si cumpararea de valuta, sunt echivalente cu crearea de masa monetara si pot alimenta inflatia daca banca centrala nu... mai mult
Luni, 12 Mai 2014, ora 15:41
Christopher Balding, profesor la Peking University, a publicat un studiu care urmareste cateva indici ciudate din statisticile oficiale ale Chinei. El crede ca guvernul a manipulat intentionat date privind preturile caselor intre anii 2000 si 2011 pentru a-i iesi o inflatie mica.
Balding a facut patru observatii majore, arata qz.com. Prima intrebare pe care si-o pune e de ce datele privind constructiile nu reflecta masiva migratie interna? In ultimii 20 de ani, China a suferit o migratie uriasa de la rural catre orasele de coasta.
Dar datele oficiale arata ca preturile caselor din rural au crescut de trei ori mai rapid decat cele din urban. Balding e sceptic in privinta acestui fenomen.
De asemenea, el nu intelege de ce datele din constructii nu arata cresterea economica masiva a Chinei. In general, China spune ca preturile constructiilor private au crescut cu 8% pe an, intr-o vreme cand intreaga economie a crescut cu procente intre 8 si 10%.
Citeste mai multe despre Cifrele economiei chineze, umflate intentionat cu un trilion de dolari pe Ziare.com. mai mult
Luni, 19 August 2013, ora 09:01
Inflatia din China a ajuns, in octombrie, la cel mai scazut nivel din 2010, la 1,7%, ceea ce ar urma sa ii ofere o marja de manevra guvernului pentru a lupta impotriva incetinirii cresterii ratei inflatiei.
Inflatia in cea de-a doua economie mondiala a fost de 1,9% in septembrie si a atins pragul de 2% in august. Cea mai recenta cifra inferioara celei din octombrie dateaza din ianuarie 2010 - 1,5%, potrivit unor analisti, citati de AFP, scrie Agerpres.
Aceasta veste vine in timpul congresului Partidului Comunist in contextul in
care cresterea preturilor este un subiect frecvent de nemultumire populara.
Preturile produselor alimentare, in special sensibile pentru categoriile cele mai
modeste ale populatiei, au progresat in octombrie cu 1,8 procente in regim anual si au scazut cu 0,8% intr-o luna, a precizat Biroul National de Statistici (BNS).
Pe de alta parte, incetinirea inflatiei in China merge mana in mana cu incetinirea
cresterii economice, care a scazut la 7,4% in cel de-al treilea trimestru, cel mai mic nivel din primul trimestru al lui 2009, in plina criza financiara mondiala. mai mult
Vineri, 09 Noiembrie 2012, ora 09:44
Rata inflatiei din China a crescut cu 1,9% in septembrie comparativ cu aceeasi luna a anului trecut, inregistrand un ritm foarte lent de crestere. Cresterea lenta a permis Beijingului sa adopte mai multe masuri pentru a contracara incetinirea economiei.
Comparativ cu luna precedenta, indicele preturilor de consum a urcat in septembrie cu 0,3%, conform datelor NBS.
Evolutia inflatiei va da posibilitatea autoritatilor chineze sa reduca rata dobanzii sau sa majoreze cheltuielile pentru a stopa procesul de incetinire a cresterii economiei, potrivit Agerpres.
Preturile alimentelor au urcat cu 2,5% luna trecuta, comparativ cu septembrie 2011, dupa un avans de 3,4% in august.
Indicele preturilor de productie (PPI) a scazut cu 3,6% in septembrie, fiind a saptea luna consecutiva de declin.
Importurile Chinei au crescut cu 2,4% in septembrie, in timp ce exporturile au urcat cu 9,9%.
Produsul Intern Brut al Chinei a inregistrat o crestere anuala de 7,6% in al doilea trimestru din 2012, dupa o crestere de 8,1% in primul trimestru, a anuntat recent Biroul National de Statistica (NBS).
Este al saselea trimestru consecutiv de incetinire a ritmului de crestere a celei de-a doua economii mondiale si totodata cea mai slaba performanta inregistrata de economia chineza dupa avansul de 6,6% inregistrat in primul trimestru al anului 2009.
Pentru a sustine activitatea economica, Banca Centrala a Chinei a redus de doua ori dobanda de baza in ultima luna. De asemenea,... mai mult
Luni, 15 Octombrie 2012, ora 11:09
Daca inflatia reprezinta un balaur care trebuie ucis, atunci premierul Chinei, Wen Jiabao, declara ca este dispus sa sacrifice cresterea economica. In plus, economistii se asteapta la reducerea rezervelor minime obligatorii.
Decizia de a limita cresterea economica a Chinei la 7,5% in 2012 arata faptul ca oficialii de la Beijing au inteles ca o expansiune prea rapida face ca inflatia sa devina greu de controlat, avand in vedere reformele necesare pentru a crea buna stare la scara larga, scrie Reuters.com.
Iar masurile luate pentru controlarea inflatiei isi fac deja efectul. In februarie, rata anuala a inflatiei a atins 3.2%, minimul ultimelor 20 de luni, dupa ce acum 7 luni, inflatia atinsese 6,5%.
"Inflatia medie pentru lunile ianuarie-februarie este de 3,9%, adica cu putin sub tinta guvernului pentru intregul an, insa cei mai multi analisti se asteapta ca rata inflatiei sa creasca in cea de-a doua jumatate a anului", a declarat Jeremy Stevens, economist la Standard Bank, in Beijing.
Masurile luate de guvern sunt in asentimentul promisiunilor de stabilitate si prosperitate ale unei tari cu 1,3 miliarde de locuitori, din care 10% traiesc cu mai putin de un dolar pe zi.
Ascensiunea economica din ultimii 10 ani a concentrat bogatiile in mainile unei elite urbane si a transformat China in cea mai mare economie a lumii dupa SUA, acumuland rezerve de 3,2 mii de miliarde de dolari, cea mai mare rezerva de valuta din lume.
Guvernul trebuie sa obtina salarii mai... mai mult
Luni, 12 Martie 2012, ora 08:58
Rata inflatiei din China a scazut la 3,2% in februarie, cel mai mic nivel din ultimele 20 luni, odata cu incetinirea cresterii preturilor la alimente, oferind astfel spatiu pentru stimularea economiei.
Inflatia a coborat la 3,2% in februrie, de la 4,5% in luna precedenta, fiind astfel la cel mai scazut nivel din iulie 2010, potrivit bbc.com.
Premierul Wen Jiabao a anuntat luni ca tinta de inflatie pentru 2012 este de 4%.
Economia Chinei a incetinit in ultimele luni, pe fondul cererii slabe din Europa. mai mult
Vineri, 09 Martie 2012, ora 11:58
Productia chineza nu a crescut in septembrie din cauza cererilor slabe din tara si de afara, potrivit unui studiu publicat vineri.Sondajul lunar HSBC a arata, de asemenea, ca preturile la materiale si alte obiecte necesare producatorilor au crescut in pas alert in ultima luna, ceea ce ar putea insemna o presiune inflationista sustinuta, potrivit Associated Press.Studiul a pornit de la o premisa mult mai pesimista, publicata saptamana trecuta, care arata ca o scadere pe pietele globale, in conditiile in care investitorii au reactionat la teama ca aceasta crestere robusta a Chinei ar putea sa incetineasca, diminuand, mai departe, intreaga perspectiva economica globala.Premisa HSBC a fost ca indicele de managerilor care fac achizitii este de 49.9 puncte pe o scara de la 1 la 100, pe care numerele sub 50 arata o activitate care se contracta. Concluziile preliminare au aratat un punctaj de 49.4.Indicele, care a fost la cel mai mic nivell trimestrial de la inceputul lui 2009 pana acum, arata o "rata neinsemnata de deteriorare a conditiilor de operare in sectorul productiei", potrivit HSBC.Productia industriala din China a incetinit, dupa ce ratele de interes s-au confruntat cu oscilatii bruste, in conditiile inc are guvernull incearca sa modereze cresterea si sa calmeze inflatia care a depasit nivelul maxim al ultimilor tre ani, de 6 procente. mai mult
Vineri, 30 Septembrie 2011, ora 08:47
Castigurile recente aduse de yuanul chinezesc au ajutat la limitarea cresterii preturilor in piata, dar momentan este inca prea devreme pentru a trage concluzia ca Beijingul a castigat batalia cu privire la inflatie, sustine presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick. Pe termen lung, China are nevoie sa isi reechilibreze economia, prin stimularea consumului, deoarece tara nu se poate baza exclusiv pe exporturi si pe investitii, pentru a impulsiona crestere, considera Robert Zoellick, presedintele Bancii Mondiale, care a facut aceste declaratii in cadrul unei vizite de cinci zile, in China."Pe termen scurt, asa cum a mentionat si premierul Wen Jiabao, inflatia este cel mai important aspect pentru China. Si asta pentru ca determina cresterea preturilor la alimente", a mai subliniat Zoellick.
Acesta a mai adaugat ca autoritatile chineze sunt sensibile fata de rata inflatiei, pentru ca "aceasta poate fi...un factor destabilizator, tinand cont de istoria statului chinez".Premierul Wen Jiabao a declarat saptamana trecuta ca o prioritate pentru statul asiatic ramane controlarea ratei inflatiei, in lunile urmatoare, chiar daca economia mondiala se clatina.Ingrijorata de faptul ca majoarea preturilor ar putea determina tulburari sociale, banca centrala a crescut ratele dobanzilor de cinci ori si a crescut rezervele valutare de noua ori, din octombrie.In plus, banca centrala a permis yuanului sa se aprecieze intr-un ritm mult mai rapid, pentru a ajuta la combaterea... mai mult
Luni, 05 Septembrie 2011, ora 19:48
Autoritatile chineze ar putea lasa cursul dolar/renminbi sa urce in urmatoarele luni pentru a putea tine in frau inflatia. In ultimele 12 luni, renminbi s-a apreciat cu 6% fata de dolar, potrivit Project Syndicate.O crestere mai rapida a cursului de schimb dolar-renminbi ar contracta exporturile Chinei si ar duce la cresterea importurilor. Aceasta ar permite altor tari din Asia sa profite in detrimentul producatorilor chinezi.
Potrivit analistilor intrenationali, exista doua motive pentru care guvernul chinez ar alege o astfel de politica monetara: pentru a-si reduce portofoliul de risc si pentru a tine in frau inflatia.
Portofoliul existent al Chinei in valoare de 3000 de miliarde de dolari investiti in obligatiuni americane si alte titluri de valoare externe se expune, la randul lui, la doua riscuri distincte: inflatia din SUA si Europa pe de o parte si devalorizarea rapida a dolarului fata de euro si alte monede, pe de alta parte.
Inflatia din SUA si Europa ar reduce valoarea de cumparare a obligatiunilor americane si a titlurilor europene. Prin urmare, cu aceeasi bani chinezii ar cumpara mai putine bunuri pe piata mondiala.
Chiar daca nu ar exista o crestere a ratelor inflatiei, o scadere brusca a valorii dolarului in raport cu euro si alte valute straine ar reduce valoarea de cumparare.
De aceea, China are tot dreptul sa se ingrijoreze cu privire la caderea dolarului cu 10% fata de euro din ultimul an.
Singura solutie pentru China ar fi sa-si reduca cantitatea de... mai mult
Miercuri, 24 August 2011, ora 12:32