Unii dintre cei mai bogati oameni din SUA, printre care George Soros, co-fondatorul Facebook, Chris Hughes, si mosternitorii imperiilor Hyatt si Disney, au facut luni un apel pentru introducerea unei taxe pe averile lor.
Intr-o scrisoare publicata online luni, si adresata candidatilor la alegerile prezidentiale, acest grup de miliardari americani a anuntat ca sprijina ideea unei taxe federale pe avere care sa ajute la reducerea inegalitatii veniturilor si sa genereze veniturile necesare pentru combaterea incalzirii globale si imbunatatirea sistemului public de sanatate, relateaza AFP.
"Scriem tuturor candidatilor la presedintie, fie ca sunt republicani sau democrati, sa sustina o taxa moderata pe averile a 1/10 din cei mai bogati 1% dintre americani, adica asupra noastra", se arata in scrisoarea semnata de 19 persoane si publicata luni online.
In prezent, averea combinata a celor mai bogati 0,1% dintre americani este echivalenta cu cea a 90% din populatia SUA.
Mai multi candidati la postul de presedinte al SUA, precum Elizabeth Warren, Pete Buttigieg si Beto O'Rourke, si-au exprimat deja sprijinul fata de o astfel de taxa. Elizabeth Warren a propus deja o taxa de 2% pentru averile mai mari de 50 de milioane de dolari, adica aproximativ 75.000 de familii din SUA, la care ar urma sa se adauge o taxa suplimentara de 1% pentru activele mai mari de un miliard de dolari. Se estimeaza ca o astfel de taxa ar genera venituri de aproape 2.7500 de miliarde de dolari pe o... mai mult
Luni, 24 Iunie 2019, ora 19:27
In sistemul fiscal actual din Romania nu se percepe o taxa pe avere. De altfel, sunt inca destul de putine state in lume care practica impozitarea "averii". In plus, nu exista niciun mod unitar de fiscalizare, asa cum arata ultimul studiu EY pe aceasta tema, " 2018 Worldwide Estate and Inheritance Tax Guide".
Cu titlu de exemplu, Italia are in prezent un sistem de taxare distinct al activelor financiare sau proprietatilor imobiliare detinute in strainatate de rezidenti, in timp ce Olanda are cote de impunere diferite in functie de dimensiunea valorii nete a averii.
In Spania, impozitul pe averea neta reprezinta o taxa anuala perceputa persoanelor fizice la data de 31 decembrie a fiecarui an. Averea supusa acestei taxe este definita ca fiind compusa din toate activele si drepturile care pot fi evaluate din punct de vedere economic, mai putin toate sarcinile sau datoriile pe care le poate avea persoana si care reduc practic averea. Daca persoana fizica este rezidenta in Spania, impozitul este perceput pe averea globala detinuta, in timp ce persoanele nerezidente sunt impozitate doar pentru activele situate in Spania. Mai jos, am inserat un exemplu numeric pentru a ilustra sistemul spaniol:
In Norvegia, mostenirea si darurile sunt adaugate la averea neta a contribuabilului, iar baza impozitului pe avere o reprezinta valoarea de piata a activelor acestuia minus datoriile. Averea neta astfel calculata este impozitata doar daca depaseste un plafon, si anume... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2018, ora 11:33
George Soros, care sustine de mult timp impozitarea suplimentara a bogatilor, a acumulat 13,3 miliarde de dolari doar prin amanarea platii impozitelor, profitand de faptul ca legislatia americana a permis acest lucru in cazul reinvestirii comisioanelor platite de clienti fondurilor de investitii.
Soros a acumulat 13,3 miliarde de dolari din averea sa de 30 de miliarde de dolari, pana in 2013, folosindu-se de o lege care prevedea ca in cazul reinvestirii banilor in fonduri de investitii taxele urmeaza sa fie platite abia la incasarea efectiva a acestora, relateaza Bloomberg.
Legea a fost modificata in 2008, iar managerii de fonduri au timp pana in 2017 sa plateasca taxele acumulate in acest fel.
Inca inainte de modificarea legislatiei americane Soros si-a transferat activele in Irlanda, multi considerand ca a facut acest lucru tocmai pentru a evita sa fie impozitat in Statele Unie.
Potrivit calculelor analistilor, bazate pe informatile publice, Soros ar putea datora fiscului ...citeste mai departe despre "Cum a acumulat George Soros 13 miliarde de dolari gratie Fiscului american" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 01 Mai 2015, ora 17:14
Premierul Greciei, Alexis Tsipras isi umfla demonstrativ muschii in fata partenerilor europeni, dar se pare ca adevarata lupta il asteapta in vechea Elada, unde concetatenii sai isi pastreaza obiceiul de a evita plata taxelor si impozitelor.
Pentru a-si putea dovedi credibilitatea chiar si in fata altor creditori internationali, un plan B din ce in ce mai des luat in calcul de oficialii de la Atena, Tsipras trebuie sa se arate inflexibil in fata marilor evazionisti greci, arata o analiza Bloomberg.
Evaziunea, meteahna veche
Problema eludarii sistemului de taxe si impozite este una adanc inradacinata in Grecia, Tsipras trebuind sa demonstreze mai intai ca este capabil sa isi colecteze resursele fiscale inainte de a da o noua linie in gestionarea acestora.
Intentia sa de a renunta la politica de austeritate, care a micsorat PIB-ul Greciei cu aproape 25% de la inceputul crizei, poate ramane doar o promisiune fara acoperire daca liderul extremei stangi nu reuseste sa schimbe mentalitatea conationalilor sai.
Campania sa bazata pe reducerea impozitelor l-a propulsat in fruntea guvernului de la Atena, dar cel mai mare creditor din zona euro, Germania, se indoieste inca de necesitatea unei astfel de masuri.
Saptamana trecuta, la intalnirea dintre ministrii de finante ai celor doua tari, Wolfgang Schaeuble si Yanis Varoufakis, partea germana a reiterat propunerea de a acorda un sprijin prin 500 de specialisti in recreionarea sistemului fiscal din Grecia.... mai mult
Miercuri, 11 Februarie 2015, ora 14:00
Un proiect de lege care prevede introducerea unui impozit pe marile averi ar trebui prezentat Dumei de Stat in 2013, a anuntat joi premierul rus Vladimir Putin.
"Bineinteles ca avem nevoie de un impozit pe lux", dar mai intai trebuie sa existe un cadastru al bunurilor imobiliare, a spus Putin.
"Serviciile competente trebuie sa pregateasca acest cadastru in cursul anului 2012. Apoi vom putea prezenta un proiect de lege privind luxul si bogatia", a adaugat premierul rus, care va candida pentru un nou mandat la presedintie in martie 2012. mai mult
Joi, 15 Decembrie 2011, ora 15:30
"Impozitul pe marile averi e un vis oniric in Romania. In Dorobanti esti ca la Monte Carlo cu aceste masini luxoase majoritatea decapotabile, care trag langa nenumaratele cafenele unde misuna celebra fauna de Dorobanti. Niciuna din acele masini, folosite de catre copii nu sunt luate pe persoana fizica, multe sunt luate in leasing pe anumite firme, din offshore-uri prin Cipru. O masura buna a fost data de Dinu Patriciu: mai baieti aduceti-va banii inapoi, acei 10 miliarde de euro depusi de romani in Elvetia, nu va intrebam de unde ati facut banii, dar platiti macar taxa de 10%. Acesta ar fi sloganul: Baieti, albiti-va banii!", a declarat Dan Matei Agathon pentru Business24.
Ultima cifra prezentata arata ca in Romania, valoarea evaziunii fiscale este de 10% din PIB, asta insemnand 12 miliarde de euro.
In opinia avocatului Gabriel Biris, cei mai multi bani se pierd la produsele accizabile, unde frauda este combinata - accize plus TVA. De asemenea, doua sectoare contaminate de evaziune sunt reprezentate de comertul cu produse agricole si micul comert - serviciile. Cu toate acestea exista si zone in care evaziunea fiscala este zero: la utilitati, hipermarketuri si supermarketuri si mall-uri.
"In Romania, daca cineva poate sa sustraga si sa nu plateasca taxe, nu le va plati. Legea trebuie impusa si trebuie sa se faca actiuni concentrate. La noi sunt actiuni atat de punctuale incat iti dau impresia ca se intampla fiindca cineva a suparat pe altcineva.
O gasca s-a... mai mult
Vineri, 11 Noiembrie 2011, ora 08:12
Guvernul a renuntat la planurile de impozitare a veniturilor mari, spunand ca prefera sa sa ia masuri de consolidare impotriva evaziunii fiscale, conform NewsIn."Impozitul de solidaritate" care ii viza pe cei cu castiguri de peste 90.000 de euro era una din cele cateva noi masuri anuntate la inceputul lunii de guvernul de la Roma pentru a echilibra deficitul bugetar pana in 2013.
Premierul Silvio Berlusconi a avut luni o intalnire cu cei mai importanti membri ai cabinetului, iar ulterior Guvernul a anuntat ca renunta la impozit, preferand sa ia masuri impotriva evaziunii fiscale.
De asemenea, biroul premierului a mai anuntat ca va exclude de la calculul pensiei anii petrecuti la universitate si in serviciul militar, ceea ce va intarzia pensionarea unora dintre salariati.
Biroul lui Berlusconi nu a mentionat insa nimic despre vreo crestere de TVA, masura intens vehiculata in presa.
Desi UE a salutat noile masuri de austeritate propuse de Italia, cel mai mare sindicat al tarii, CGIL, a criticat planul si a amenintat cu greve.
S-a spus, de asemenea, ca planul de austeritate ar fi generat tensiuni in randul coalitiei guvernamentale de centru-dreapta. mai mult
Marti, 30 August 2011, ora 09:10
Tot Wall Street-ul fierbe. Barack Obama vrea sa mareasca veniturile din taxe aplicate bogatilor si super-bogatilor Americii cu 600 de miliarde de dolari.Miscarea este obligatorie, venind in urma intelegerii de a creste veniturile pentru a reduce deficitul bugetului federal.
Scopul? Evitarea scaderii ratingului SUA, a dobanzilor mai mari la credite, a deprecierii respectului global fata de SUA si a unei piete de capital deteriorate, relateaza Forbes.
Dar masurile nu sunt usor de digerat. Reducerea averilor bogatilor prin cresterea impozitarii poate afecta actele de caritate realizate de acestia.
In acest moment, se poate deduce 30% dintr-o suma donata din venit. Cu siguranta ca vor exista proteste legate de faptul ca masura lui Obama va reduce veniturile organizatiilor nonprofit care se vor confrunta cu reducerea donatiilor publice.
Mai mult, sistemul contabil al companiilor va fi complet modificat.
Obama, "baiatul rau"
In acest moment, republicanii doresc o reducere a impozitelor aplicate companiilor, asa ca masura lui Obama va fi foarte dificil de implementat.
Sistemul de impozitare american a avut pana acum portite, fapt ce a ajutat la aparitia multor miliardari. Multi considera acest tratament special ca fiind injust.
De asemenea, impozitele speciale care se doreau a stimula prin subventii explorarea si forarea de titei brut in urma cu multe decenii nu mai sunt necesare pentru incurajarea gigantilor petrolieri.
Acestia au facut profituri de 36 de miliarde de... mai mult
Joi, 30 Iunie 2011, ora 11:37
UNPR va propune, in cadrul coalitiei guvernamentale, introducerea unui impozit pe averea afisata, a declarat marti, dupa sedinta BPPN, presedintele executiv al partidului, Gabriel Oprea, potrivit Mediafax. Ministrul Apararii a afirmat ca iesirea din criza este un obiectiv in primul rand de natura sociala, nu unul privit strict in termeni de cifre si statistici. Oprea a precizat ca UNPR va propune coalitiei guvernamentale introducerea unui impozit pe averea afisata.
"Daca vorbim despre solidaritate, trebuie sa vorbim si despre impartirea costurilor acestei crize. Cei care au putin trebuie sa suporte putin, cei care au mai mult trebuie sa suporte mai mult din povara dificultatilor economice", a afirmat el.
Presedintele executiv al UNPR a reiterat sprijinul pe care partidul il ofera actualului guvern, sub conditia ridicarii la 31 decembrie a masurilor de austeritate, considerand ca Romania nu isi poate permite o criza guvernamentale si politica.
"Romania a fost pe muchie de cutit si a evitat la limita haosul politic si economic. (...) Fac apel la toti liderii, atat de la putere, cat si de la opozitie, sa inteleaga macar acum, in al doisprezecelea ceas, ca prioritara este salvarea economiei si nu salvarea propriilor cariere sau o propriilor partide politice", a mai spus Oprea.
El nu a dat detalii despre nivelul de la care s-ar putea aplica acest impozit pe bogatia afisata, mentionand doar ca o lege similara exista in Grecia.
Presedintele de onoare al UNPR, Cristian... mai mult
Marti, 22 Iunie 2010, ora 23:30