Rata lunara la garsonierele cumparate in Capitala prin programul Prima Casa ajunge, in medie, si cu peste 20% mai mica fata de chiria medie lunara. Cea mai mare diferenta, de 23%, este inregistrata in Crangasi, Drumul Taberei, Giulesti si Militari, arata un studiu realizat de Banca Romaneasca - Membra a Grupului National Bank of Greece - si Imobiliare.ro, principalul portal imobiliar din Romania.
Si in Iasi, Sibiu si Ploiesti, ratele lunare la garsoniere sunt mai mici cu peste 20% fata de chiriile lunare. Studiul comparativ, efectuat asupra cotatiilor medii din 9 zone ale Capitalei si din 9 orase din intreaga tara (Cluj Napoca, Iasi, Constanta, Craiova, Oradea, Brasov, Ploiesti, Sibiu, Timisoara) reflecta principalele diferente intre chiriile lunare si ratele lunare la creditele contractate prin programul Prima Casa la institutia Banca Romaneasca pentru garsoniere, apartamente cu doua camere si, respectiv, pentru apartamente cu trei camere.
"O rata mai mica decat chiria si avantajul unui avans de minimum 5% justifica in continuare decizia de investitie intr-o locuinta prin programul Prima Casa. Diferentele dintre rate si chirii sunt semnificative in special la cele mai solicitate categorii de locuinte - garsonierele si apartamentele cu doua camere", declara Dan Grigoriu, Director Divizia Produse si Segmente Retail Banca Romaneasca.
De exemplu, pentru o garsoniera in Berceni si Giurgiului (Sectorul 4, Bucuresti), un cumparator prin programul Prima Casa plateste o... mai mult
Miercuri, 19 Noiembrie 2014, ora 12:02
Vanzarile de locuinte noi au consemnat o evolutie buna in 2013, programul "Prima Casa" ramanand motorul principal al sectorului rezidential, iar in 2014 piata va depinde in continuare de politica de creditare a bancilor si, in special, de masurile de sustinere guvernamentale.
"Nu mai putem vorbi de criza, ci de o reasezare a pietei - dezvoltarile imobiliare s-au reluat, in privinta creditarii, exista variante multiple la care clientii pot apela, preturile la locuinte nu au mai scazut accentuat, ci mai degraba s-au ajustat, iar numarul tranzactiilor imobiliare este in crestere comparativ cu 2012 (...) Putem spune ca ne indreptam spre o maturizare a pietei", a declarat pentru Mediafax, Alina Necula, head of marketing & sales in cadrul dezvoltatorului imobiliar Adama.
Multe apartamente, achizitionate pe baza economiilor
Necula mentioneaza ca in 2013 a existat o pondere crescuta de clienti care au achizitionat apartamente in baza economiilor din ultimii ani la care au mai adaugat, in unele cazuri, un imprumut de la banca.
Adama, detinuta de grupul austriac Immofinanz, a finalizat in acest an noi faze de dezvoltare pentru proiectele Edenia Titan si Evocasa Optima din Bucuresti si a inceput constructia la ultima cladire din complexul Copou Bellevue din Iasi, reprezentand practic o reluare a dezvoltarii post-criza.
Compania a vandut in medie in acest an 15 unitati pe luna in proiectele din Bucuresti si din tara, reprezentand o crestere cu circa 25% fata de anul... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2013, ora 12:50
Sectorul creditarii pentru locuinte a fost sustinut in proportie covarsitoare de programul Prima Casa. Prin programul de stat au fost acordate, pana la finele lunii octombrie, circa 74.000 de garantii, cu o valoare totala de 2,9 miliarde de euro, potrivit datelor Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii (FNGCIMM).
Potrivit datelor statistice ale Bancii Nationale a Romaniei, aceasta suma este foarte apropiata de volumul tuturor creditelor pentru locuinte contractate in aceeasi perioada, conform unei analize a portalului imobiliare.ro.
La finalul lunii octombrie 2012 soldul creditelor pentru locuinte la nivel national a ajuns la 8,249 miliarde de euro, respectiv cu 2,921 miliarde de euro mai mult decat inainte de demararea programului Prima Casa.
Programul "Prima Casa" nu a compensat, insa, reducerea puterii de cumparare, sumele imprumutate de la banci de romani pentru achizitia de locuinte fiind in continua scadere.
Din anul de demarare a programului Prima Casa, valoarea medie a unei garantii a scazut constant, de la 41.574 de euro in 2009, la 40.133 de euro in 2010, la 39.115 euro in 2011 si la circa 37.500 de euro in cadrul celei de-a patra etape a programului.
Cu cat a scazut pretul apartamentelor fata de 2008?
Fata de momentul de varf al pietei imobiliare, martie 2008, preturile apartamentelor la nivel national au scazut cu circa 52% pana la sfarsitul lui 2012. La nivel national, pretul a scazut de la o... mai mult
Joi, 03 Ianuarie 2013, ora 13:21
Programul guvernamental Prima Casa se afla aproape de final. Business24 iti prezinta ofertele alternative pe care bancile le pun la dispozitia celor care vor sa-si achitizioneze o locuinta, dar care rateaza trenul Prima Casa.
Patru banci din tara au acordat aproximativ 90% din creditele acordate prin programul guvernamental Prima Casa. BCR a vandut cele mai multe credite ipotecare, in valoare de peste 1 miliard de euro, urmata de BRD, Alpha Bank, Raiffeisen si CEC Bank.
Anul acesta, valoarea medie a unui imprumut imobiliar in Romania s-a situat in jurul sumei de 37.800 euro, in scadere fata de anul trecut, cand valoarea medie a fost de 41.200 euro. Valoarea medie a avansului platit de catre clienti pentru achizitionarea primei lor locuinte a fost de 10%.
Ce dobanzi s-au practicat
BCR, cea mai mare banca din Romania, din punct de vedere al activelor detinute, a acordat credite la o dobanda variabila, formata din Euribor la trei luni plus o marja de 3,95%.
BRD a acordat credite Prima Casa doar in euro, diponibile in doua variante de dobanda: EURIBOR 3M + 3,65%, pentru creditele acordate pe o perioada maxima 20 de ani, respectiv de EURIBOR 3M + 3,75%, pentru imprumuturile acordate pe 30 de ani.
Alpha Bank dat credite Prima Casa in lei si euro, cu dobanzi de 7,09%), respectiv 4,787%.
Raiffeisen Bank afiseaza o marja de dobanda preferentiala la creditele Prima Casa in lei si euro pentru clientii care au un cont curent la banca, de 2,2% fata de 2,4%... mai mult
Vineri, 31 August 2012, ora 15:17
Programul Prima Casa a determinat o adevarata furtuna pe piata imobiliara atat la nivelul apartamentelor noi sau vechi cat si la nivelul caselor, se arata intr-un studiu imobiliare.ro.
Potrivit acestei analize, inainte de declansarea crizei, 100.000 de euro reprezenta un buget de-a dreptul modest pentru achizitia unei case la curte in Capitala sau intr-unul dintre marile orase ale tarii.
Cu o asemenea suma putea fi cumpara, spre exemplu, o vila nou-construita (la rosu sau la gri) intr-una dintre localitatile limitrofe ale Bucurestiului, precum Popesti Leordeni. Dupa un declin de patru ani al preturilor din imobiliare insa, si vanzatorii de pe acest segment al pietei rezidentiale fac eforturi sa se adapteze la situatia din piata.
O parte dintre acestia incearca chiar sa se incadreze in pragul de 60.000 de euro impus de programul Prima Casa pentru locuintele finalizate, dat fiind ca in aceasta directie se indreapta momentan si cea mai mare parte din cerere.
Pentru cei care vor sa cumpere o locuinta individuala prin programul Prima Casa, optiunile nu sunt foarte numeroase, dar totusi exista. De cele mai multe ori insa, astfel de oferte se regasesc la periferia marilor orase sau in localitatile-satelit ale acestora.
Casa batraneasca in oras sau vila la periferie
Bucurestiul continua sa fie greu accesibil pentru cei care isi doresc o casa la curte la un pret maxim de 60.000 de euro. Potrivit datelor imobiliare.ro, doar 2% dintre ofertele de case scoase la... mai mult
Marti, 22 Mai 2012, ora 12:27
Unii - din pacate, politicieni, oameni de afaceri si chiar analisti neimplicati politic - n-au prea inteles de la inceput ce constituia si ce vroia de fapt acordul cu FMI.Cu trecerea timpului, perceptia s-a limpezit! Acum este foarte clar, dar nu mai este nimic de facut.
Coordonatele acordului cu FMI au fost "inventate" pentru a ajuta nu statul roman, in schimbul unor ajustari (de altfel necesare), ci bancile straine din Romania.
Forma: inlocuirea pe piata cu bani imprumutati de afara de statul roman, pe cheltuiala sa, a finantarii private venite pana atunci din partea bancilor straine si sistata in contextul crizei.
Doua treimi din imprumutul de la FMI au fost dirijate, prin BNR, catre subsidiarele bancilor straine din Romania ce ramasesera fara finantare din partea mamelor lor din strainatate.
O treime din banii de la FMI si integral cei de la Uniunea Europeana au finantat conturile statului.
Dar acceptarea, aparent curioasa, a neintreprinderii de catre autoritatile de la Bucuresti, timp de peste un an, exact a ajustarilor in schimbul carora se oferea finantarea, era de fapt o modalitate tocmai de a pompa indirect bani tot in bancile straine din Romania.
Caci, fara ajustari, statul devenea dependent de apeluri la noi imprumuturi, care, dupa aportul initial de la FMI, nu mai puteau veni decat de la banci. Restul era cerc vicios! Cel de al doilea acord cu FMI nu face decat sa foloseasca acest cerc vicios.
Simpla neimprumutare a statului roman de catre FMI - caci, vezi... mai mult
Joi, 14 Iulie 2011, ora 00:03
Banca Transilvania (BT) a transmis Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM intentia de a participa la programul Prima Casa 4, iar conducerea bancii a hotarat alocarea sumei de 75 milioane euro, potrivit NewsIn."Si acum am decis sa ne implicam - de aceasta data in Programul Prima Casa - datorita succesului de care s-au bucurat celelalte 3 programe similare. Interesul clientilor pentru aceasta oferta a fost ridicat, asa cum ne asteptam: am acordat, pana acum, peste 1.200 de credite Prima Casa, in valoare totala de 48.000.000 euro", a declarat directorul executiv de retail al bancii, Gabriela Nistor.Pana in prezent, creditele Prima Casa au fost acordate persoanelor cu varsta de pana in 35 de ani, casatoriti si cu venituri lunare intre 2.500 lei si 3.500 lei.
Destinatia imprumuturilor acordate de Banca Transilvania a fost in proportie egala - atat pentru locuintele noi, cat si pentru cele vechi.Guvernul a aprobat saptamana trecuta noile conditii de derulare a programului Prima Casa, conditii prin care statul si bancile vor suporta in mod egal garantiile, bancile avand la dispozitie trei luni sa anunte daca sunt interesate de noua forma a programului.Executivul a stabilit ca bancile interesate vor trebuie sa contribuie cu jumatate din nivelul garantiilor acordate tinerilor care vor sa-si cumpere o locuinta.
Prin economiile astfel realizate, numarul beneficiarilor urmeaza sa se dubleze. mai mult
Joi, 07 Aprilie 2011, ora 12:39
“Este un exemplu de incompetenta si de necorelare a situatiilor reale cu initiativele guvernului. Se stinge spiritul proiectului Prima Casa. Daca statul cere si restul de garantii e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiative. Programul Prima Casa 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietati”, a declarat Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.In opinia specialistului, Prima Casa a fost un proiect bine gandit pentru ajutorarea tinerilor, insa din motive de incompetenta si de rea-vointa a statului, proiectul a fost denaturat.
"Este un exemplu de incompetenta si de necorelare a situatiilor reale cu initiativele guvernului. se stinge spiritul proiectului Prima Casa. Daca statul cere si restul de garantii e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiativa", a subliniat Negulescu.
In ceea ce priveste programul Prima Casa 3, presedintele APAIR considera ca populatia a ajuns in situatia in care trebue sa garanteze cu toate conturile colaterale datorita faptului ca statul nu este in stare sacreioneze un program coerent si nu mai are sprijinul bancilor.
Privind plafonul de garantii atat pentru Prima Casa 1 cat si pentru Prima Casa 2, Negulescu crede ca romanii sufera de neincredere, nu mai sunt siguri pe sursele de venit, drept pentru care nu se mai gandesc la investitii pe termen lung.
"Oamenii nu mai risca sa intre intr-un... mai mult
Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:09
Deschiderea, in Bucuresti, a primului targ imobiliar "Prima Casa" a atras, inca de sambata dimineata, un mare numar de doritori - atat dezvoltatori, cat si potentiali cumparatori.Peste 9.000 de locuinte sunt puse in vanzare in cadrul targului, anunta Realitatea Tv. Dezvoltatorii au venit pregatiti cu oferte speciale: unul da o masina odata cu apartamentul, altii au scazut pretul pana la 500 de euro pe metru patrat. Unii clienti sustin insa ca si in aceste conditii preturile sunt mari. Targul este deschis pana duminica, la Palatul Copiilor. mai mult
Sambata, 18 Iulie 2009, ora 16:13