Gruparea din Rusia care a fost implicata in atacul cibernetic asupra campaniei lui Hillary Clinton a lansat noi atacuri in SUA, inclusiv asupra a doua centre conservatoare, a anuntat Microsoft. De cealalta parte, Kremlinul sustine ca nu intelege care este baza acuzatiilor.
Conform Microsoft, hackerii au creat site-uri false care par sa imite Institutul Hudson si Institutul Republican International, doua centre de cercetare de dreapta care sunt aliate impotriva lui Donald Trump. Alte trei site-uri au fost facute sa para ca si cum apartin Senatului, scrie The Guardian.
Atacurile ar apartine gruparii Strontium, care este cunoscuta si ca Fancy Bear sau ATP28. Gruparea a fost acuzata in trecut de atacuri cibernetice asupra Comitetului National Democrat si asupra campaniei lui Hillary Clinton.
Conform procurorului special Robert Mueller, Strontium colaboreaza cu serviciile secrete ruse, GRU.
Brad Smith, presedintele Microsoft, a declarat: "Suntem ingrijorati pentru ca aceste lucruri reprezinta amenintari la securitatea mai multor grupari conectate cu ambele partide politice americane inaintea alegerilor din 2018".
El a adaugat ca Microsoft a inchis 84 de site-uri false asociate cu Fancy Bear in ultimii doi ani, dupa ce au obtinut ordine judecatoresti pentru a transfera controlul domeniilor de internet ale paginilor respective. In ceea ce priveste cine se afla in spatele atacurilor, Smith a afirmat: "Nu avem nicio indoiala."
Microsoft a informat ca site-urile... mai mult
Marti, 21 August 2018, ora 20:08
Un atac cibernetic de proportii a avut loc vineri dimineata in SUA, afectand in special coasta estica. Printre site-urile afectate s-au aflat Twitter, Reddit si Spotify, dar si site-uri de stiri precum New York Times.
Atacul ar fi fost unul de tip DDoS (Distributed Denial of Service) si a vizat serverele companiei de trafic de Internet Dyn, care ofera servicii DNS (Domain Name System), aminteste Business Insider.
Atacurile informatice de tip DdoS constau in supraincarcarea unui server cu solicitari de date astfel incat site-ul atacat sa nu mai poata fi accesat de utilizatorii obisnuiti.
Dyn a contracarat rapid atacul, insa timp de doua ore multi utilizatori nu au putut accesa anumite pagini, iar traficul a scazut considersabil.
Atacurile DdoS nu reprezinta o noutate, insa expertul in securitate Bruce ...citeste mai departe despre "Atac cibernetic masiv in SUA. Experti: Cineva invata cum sa doboare Internetul" pe Ziare.com mai mult
Sambata, 22 Octombrie 2016, ora 11:58
Sanctiuni economice ar putea fi dictate de catre guvernul american impotriva tarilor care inregistreaza un numar mare de infractori cibernetici ce opereaza impotriva infrastructurii digitale din SUA.
Rusia si China ar putea intra in curand pe lista neagra a oficialilor americani, cele doua state fiind citate de consilierul pe teme de contra-terorism al presedintelui Obama ca fiind un pericol in mediul cibernetic din SUA, anunta Reuters.
Atacurile impotriva infrastructurii cibernetice a sistemelor de transport sau a retelelor de energie ar putea fi urmate de sanctiuni economice indreptate impotriva statelor din care au pornit atacurile, "daca sunt indeplinite conditiile si actiunile urmeaza politica Statelor Unite", a precizat Lisa Monaco, consilierul pe probleme de contra-terorism de la Casa Alba.
Aceasta a amintit si de tehnicile folosite de infractorii cibernetici din Iran si Coreea de Nord, ale caror atacuri au vizat fie bancile americane, fie alte obiective de interes public.
Infrastructura de tip critic din SUA va fi protejata nu doar prin intermediul programelor de securitate cibernetica, ci si prin impunerea unui ordin de aplicare a sanctiunilor economice impotriva tarilor care se lanseaza in astfel de atacuri, a specificat Monaco.
In acelasi timp, oficialii SUA sustin ca incearca sa puna la punct un ghid de buna purtare in mediul cibernetic care sa fie adoptat de cat mai multe state.
Noua directiva a fost formulat la cererea presedintelui Barack... mai mult
Marti, 26 Iulie 2016, ora 17:38
Administratia americana si cea de la Beijing sunt in curs de negociere a primului acord privind reglementarea atacurilor cu arme informationale in spatiul virtual.
Cele doua state ar urma sa se angajeze in a nu folosi arsenalul cibernetic pentru a dezactiva infrastructura informationala a celuilalt stat, au explicat pentru New York Times mai multi oficiali angrenati in procesul negocierilor.
Protectia sistemelor vitale
O intelegere in acest sens ar viza protectia retelelor de energie electrica, a sistemului bancar, retelelor de telefonie mobile si a spitalelor, in prima faza.
Raman descoperite insa, domenii in care expertii americani in protectia datelor au acuzat in dese randuri mana unor infractori cibernetici din China: protectia drepturilor de proprietate intelectuala si datele personale ale functinarilor guvernului american.
Negocierile au intrat intr-un ritm alert in ultimele saptamani, ambele tabere dorind sa vada acest acord semnat in cadrul vizitei oficialea presedintelui chinez Xi Jinping la Washington.
Presedintele Barrack Obama a adus in discutie subiectul inca de saptamana trecuta, cand, in cadrul discutiilor pe teme economice din guvernul american, a declarat ca atacurile cibernetice din ce in ce mai dese vor reprezenta un punct important de pe agenda intalnirii cu omologul sau din China.
"Scopul meu este sa vad daca putem ajunge la o solutie comuna impreuna cu partea chineza, in cadrul unui acord caruia i se vor alatura apoi zeci de alte... mai mult
Luni, 21 Septembrie 2015, ora 15:50
Hackerii care au intrat intr-o baza de date a functionarilor americani au piratat informatii apartinand unui numar de aproximativ 21,5 milioane de persoane, inclusiv sotii sau copii ale acestor angajati, a anuntat joi guvernul SUA.
Printre persoanele afectate, 19,7 milioane sunt angajati supusi unei verificari a antecedentelor lor, in special judiciare (cazierului), din partea Guvernului, potrivit AFP.
Orice persoana care a fost supusa unei verificari a antecedentelor sale, incepand din anul 2000, a fost "foarte probabil" afectata de aceasta piraterie, subliniaza Biroul de Management al Personalului intr-un comunicat.
Agentia guvernamentala adauga insa ca ea nu dispune "in acest stadiu de nicio informatie" care sa-i permita sa afirme ca aceste date au fost raspandite sau utilizate in scopuri ...citeste mai departe despre "Hackerii au furat chiar de la Guvernul SUA datele personale a 21 de milioane de americani" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Iulie 2015, ora 07:43
Guvernul Statelor Unite a anuntat joi ca a detectat piratarea informatica a datelor personale apartinand unui numar de patru milioane de angajati federali care, potrivit Washington Post, ar fi fost comisa de chinezi.
Aceasta "intruziune cibernetica" a fost detectata in aprilie 2015 de Office of Personnel Management (OPM), care colecteaza informatiile angajatilor federali, gestioneaza personalul guvernului si atribuie acreditarile membrilor sai, relateaza AFP si Reuters.
Ea ar fi fost comisa in decembrie de hackeri chinezi, potrivit Washington Post, care a aflat de la responsabili americani sub acoperirea anonimatului. Aceasta ar fi a doua piraterie informatica majora ...citeste mai departe despre "Criza uriasa de securitate in SUA: Hackeri chinezi au furat datele a 4 milioane de angajati federali" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 05 Iunie 2015, ora 07:56
Departamentul de Stat american a confirmat luni faptul ca a fost tinta unor atacuri cibernetice care l-au determinat sa deconecteze la sfarsitul saptamanii trecute reteaua sa informatica neconfidentiala pentru ameliorarea securitatii, a facut cunoscut luni un oficial, citat de AFP.
Vineri, Departamentul de Stat a informat ca deconecteaza reteaua sa interna nesecurizata din cauza unei operatiuni de de mentenanta de rutina, ceea ce a afectat traficul de e-mailuri si accesul la site-urile publice.
Un responsabil din cadrul Departamentului de Stat a confirmat luni informatiile de presa cu privire la descoperirea unei 'activitati ingrijoratoare' in anumite parti ale sistemului.
Departamentul de Stat a profitat astfel de deconectarea retelei in weekend pentru a ameliora securitatea, ca raspuns la aceasta falie.
'Nu avem niciun motiv sa credem ca au putut fi sustrase informatii clasificate', a declarat luni directorul pentru relatiile cu presa din cadrul Departamentului de Stat, Jeff Rathke, subliniind ca o ancheta este in curs de desfasurare.
El a precizat ca reteaua securizata a Departamentului de Stat a ramas in functiune si operationala, dar partea sa nesecurizata deconectata la sfarsitul saptamanii trecute era luni inchisa.
'Niciun sistem clasificat nu a fost afectat de acest incident', a adaugat Jeff Rathke.
Originea atacului cibernetic, posibil rusa
Originea atacului cibernetic nu a fost precizata, insa potrivit cotidianului Washington Post ar fi... mai mult
Marti, 18 Noiembrie 2014, ora 09:58
Hackerii au facut peste 150.000 de dolari printr-un server localizat in Romania ce distribuia virusul ICEPOL, cunoscut sub denumirea de Politia Romana, acesta fiind instalat cu succes pe 267.786 de calculatoare, dintre care 8.881 erau localizate in tara.
Bitdefender, prin Divizia de Investigare a Criminalitatii Cibernetice, a analizat imaginile preluate de pe un server folosit de escroci pentru a distribui virusul ICEPOL.
Serverul localizat in Bucuresti a fost identificat si dezafectat de Inspectoratul General al Politiei Romane, iar informatiile extrase au fost incluse intr-un program de colaborare tehnica la care au participat echipe din Politie si Bitdefender.
Cei mai multi bani provin din SUA
Suma totala obtinuta de escroci in perioada studiata se ridica la 158.376 de unitati monetare - cel mai probabil dolari americani. Cei mai multi bani au provenit din Statele Unite ale Americii - 32.176 de dolari, iar din Romania castigurile s-au ridicat la aproximativ 2.500 de dolari.
"Investigatia privind serverul de comanda si control, localizat in Bucuresti, este una complexa. Activitatile investigative vizeaza identificarea si inlaturarea unor astfel de servere folosite pentru distribuirea de virusi informatici, precum cel intitulat ICEPOL/RANSOMWARE. Identificarea serverului este o parte a rezultatului activitatilor desfasurate impreuna cu autoritatile de aplicare a legii din alte state, precum si cu firme de specialitate partenere", a declarat Seful... mai mult
Marti, 28 Ianuarie 2014, ora 12:16
China si Rusia ataca prin intermediul serviciilor de informatii secretele comerciale si militare ale Americii, ceea ce reprezinta o amenintare pentru prosperitatea si securitatea SUA, se arata intr-un raport al administratii prezidentiale americane, relateaza CNBC.
"Retele informatice de o vasta varietate, din administratii publice, intreprinderi private, universitati sau alte institutii, toate proprietare ale unui important volum de informatii economice sensibile, au fost victime ale spionajului",, potrivit unui raport realizat de Biroul Executiv National de Contraspional, o agentie guvernamentala din SUA, noteaza CNBC.
Raportul acopera perioada 2009-2011. Autoritatile americane spun ca ar fi o mare problema in cazul in care economia Chinei si a Rusiei ar fi alimentata cu informatii secrete americane.
Chinezii "sunt actorii cei mai activi si mai constanti in spionajului economic", se arata in raport.
La randul lor, serviciile de informatii ruse cauta sa obtina "informatii economice si tehnologice, cu scopul de a sustine dezvoltarea Rusiei si securitatea sa", precizeaza raportul.
Rusia a fost de asemenea nominalizata in raport. "Servicii de informatii din Rusia desfasoara o serie de activitati pentru a colecta informatii economice si de tehnologie de la obiectivele din SUA".
Autoritatile americane au precizat ca este dificil sa determine exact cine se afla in spatele atacului cibernetic.
Companiile americane au raportat intruziuni in retelele de... mai mult
Vineri, 04 Noiembrie 2011, ora 14:01