Orasul Atlanta a fost blocat de hackeri. FBI descrie incercarile Rusiei de preluare a controlului asupra sistemului energetic

Joi, 29 Martie 2018, ora 00:00
1252 citiri

Mai multi angajati din administratia orasului Atlanta, SUA, au constatat la inceputul saptamanii trecute cand au venit la serviciu ca nu-si pot porni computerele.

Pe ecranele terminalelor aparea mesajul: "Imi pare rau", urmat de o cerere de rascumparare in valoare de 50.000 de dolari, aproximativ valoarea unui bitcoin.

Activitatea administratiei orasului din sudul Statelor Unite a fost blocata pentru cel putin patru zile. Foarte multe departamente ale primariei au folosit "creionul si hartia" ca modalitate de a realiza documente, scrie New York Times.

Emiterea de acte oficiale a fost blocata. Politia nu a putut lucra, pentru ca nu avea posibilitatea de a emite mandate de perchezitie sau de retinere.

8.000 de lucratori din administratia publica locala nu au putut lucra, afectand activitatea unei structuri teritoriale care deserveste o zona metropolitana cu sase milioane de locuitori.

SamSam, o grupare de hackeri din Rusia sau Europa de Est

Dupa mai multe zile de cercetari ale serviciilor de politie asistate de firme specializate in securitate cibernetica, s-a descoperit ca autorii atacului asupra orasului Atlanta fac parte din echipa de hackeri SamSam, una dintre cele mai meticuloase, mai precise si mai eficiente grupari de acest tip.

SamSam isi alege cu mare grija tintele. Vizeaza retele digitale complicate si extinse care nu au o problema in a plati rapid banii ceruti. Au grija ca pagubele posibile sa fie mult mai mari decat recompensa ceruta.

Reprezentantii orasului Atlanta nu au confirmat public vreo plata pentru anihilarea virusului care a blocat retelele de computere ale administratiei, dar mai multe surse spun ca exista posibilitatea ca primaria sa fi platit recompensa de 50.000 de dolari.

Grupul de hackeri SamSam a strans peste un milion de dolari numai in anul 2018 din cel putin 30 de atacuri, sustin reprezentantii unei firme de securitate cibernetica.

Nu exista informatii despre componenta grupului de hackeri, dar anchetatorii cred ca provin din Europa de Est sau din Rusia dupa modul in care folosesc limba engleza, scrie New York Times.

Rusia si Coreea de Nord detin armate de hackeri si vizieaza tinte din intreaga lume

Aceasta metoda de a introduce un program-virus intr-o retea informatica luata ostatic pana la plata recompensei a fost dezvoltata de hackerii din partea de est a Europei. Din 2016 si pana acum, prin aceasta metoda de santaj au fost platiti peste un miliard de dolari de catre companiile "victime", ...citeste mai departe despre "Orasul Atlanta a fost blocat de hackeri. FBI descrie incercarile Rusiei de preluare a controlului asupra sistemului energetic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#hackeri Rusia, #atacuri cibernetice SUA, #raport FBI razboi cibernetic, #Rusia raport FBI hackeri , #Stiri Internet