Temeri privind cresterea pretului la carburanti in SUA, dupa ce Colonial Pipeline a fost supusa unui atacul cibernetic

Luni, 10 Mai 2021, ora 08:51
706 citiri
Temeri privind cresterea pretului la carburanti in SUA, dupa ce Colonial Pipeline a fost supusa unui atacul cibernetic
Potrivit unor surse citate de Bloomberg, hackerii ar fi scos peste 100 de gigaocteti de date din reteaua Colonial FOTO Pixabay

Preturile benzinei din SUA ar putea creste dupa ce operatorul american de conducte de carburanti Colonian Pipeline a anuntat ca nu stie cand va relua livrarile, dupa ce, in urma cu cateva zile, o grupare de hackeri i-a atacat reteaua de conducte.

Compania continua sa monitorizeze impactul opririi temporare a serviciului sau si sa lucreze la reluarea acestuia, dar nu a estimat momentul in care va face acest lucru, refuzand si sa faca alte comentarii, potrivit Reuters.

Incidentul este una dintre cele mai perturbatoare operatiuni de tipul digital ransom (atac cibernetiv efectuat in scopul obtinerii unei rascumparari) si a determinat apeluri din partea unor parlamentari americani pentru imbunatatirea protectiei infrastructurii energetice critice din Statele Unite impotriva hackerilor.

Colonial livreaza 2,5 milioane de barili de benzina si alti carburanti pe zi, de la rafinariile de pe coasta Golfului Mexic catre consumatorii de pe coasta de mijloc a Atlanticului si din sud-estul SUA.

Reteaua sa de 8.850 de kilometri deserveste aeroporturi majore, inclusiv Hartsfield Jackson Airport din Atlanta, cel mai tranzitat aeroport din lume.

Expertii din comertul cu carburanti, inclusiv Asociatia Americana pentru Automobile, au declarat ca o intrerupere de cateva zile ar putea avea un impact semnificativ asupra aprovizionarii regionale cu combustibil, in special in sud-estul SUA.

In timp ce ancheta guvernului SUA este in faza incipienta, un fost oficial american si doua surse din industrie au declarat ca hackerii sunt probabil un grup profesionist de criminalitate cibernetica si ca un grup supranumit "DarkSide" se numara printre potentialii suspecti.

DarkSide este cunoscut pentru implementarea ransomware-ului si pentru extorcarea victimelor, evitand in acelasi timp tintele din statele post-sovietice.

Ransomware este un tip de malware conceput pentru blocarea sistemelor prin criptarea datelor si solicitarea platii pentru a recastiga accesul.

Firma de securitate cibernetica FireEye a fost de asemenea adusa pentru a raspunde atacului, potrivit celor doua surse din industrie. FireEye a refuzat sa comenteze.

Colonial a declarat ca lucreaza cu o "firma de securitate cibernetica de varf", dar nu a numit firma.

Bloomberg News, citand persoane apropiate situatiei, declarat sambata seara ca hackerii fac parte din DarkSide si au scos aproape 100 gigaocteti de date din reteaua Colonial, joi, inainte de inchiderea conductei.

Mesajele lasate hackeri ...citeste mai departe despre "Temeri privind cresterea pretului la carburanti in SUA, dupa ce Colonial Pipeline a fost supusa unui atacul cibernetic" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
China folosește inteligența artificială pentru a influența alegerile din SUA
Potrivit unui raport recent publicat de Microsoft Threat Analysis Center (MTAC), atât China cât și Coreea de Nord intensifică eforturile de a influența procesul electoral din Statele Unite ale...
#pret benzina SUA, #atac hackeri, #SUA , #Stiri International