PERICOLUL DIN ONLINE: Vezi cele mai mari atacuri din 2011

Marti, 14 Iunie 2011, ora 15:07
2108 citiri
PERICOLUL DIN ONLINE: Vezi cele mai mari atacuri din 2011

In 2011, cele mai interesante atacuri cibernetice au avut ca tinta reteaua Sony, clientii Citi Bank din SUA si chiar Fondul Monetar International. Vezi cine a avut de suferit de pe urma hackerilor si ce metode au folosit acestia.

Anul acesta hackerii nu s-au lasa mai prejos decat in 2010. Companiile, agentiile internationale si guvernele se confrunta cu o inundatie a asa-numitelor "Amenintari Avansate Persistente". AAP se refera la un grup de hackeri foarte bine finantati si capabili, care detin o agenda specifica si personalizata pe fiecare tara.

Numai China are sase "birouri tehnice de recunoastere" unde angajatii pornesc razboaie cibernetice cu tinte selectate de Guvern.

De asemenea, anul acesta am asistat si la noi atacuri paramilitare. Nu se stie cum a enervat Sony grupul de hackeri LulzSec. Drept urmare, criminalii informatici au downloadat informatiile a milioane de utilizatori.

Iata unele dintre cele mai interesanta atacuri cibernetice din acest an, selectate de Business Insider.

Informatiile bancare a 70 de milioane utilizatori de Playstation, in pericol

Pe 26 aprilie 2011, Sony Playstation a anuntat ca reteaua sa si Qriocity au fost atacate de hackeri intre 17 si 19 aprilie. Acestia au avut acces la datele a 70 de milioane de utilizatori.

Criminalii au obtinut tot: numele utilizatorilor, adresele, datele nasterii, adresele de email, parolele, datele de profil, istoricul cumparaturilor si al chitantelor si raspunsurile la intrebarile de securitate.

Compania a recunoscut ca este posibil sa fi fost compromise si informatiile de pe cardurile de credit.

Sony a fost atacata atat de frecvent, incat a aparut siteul "has Sony been hacked this week" (a fost Sony atacata saptamana aceasta), care numara zilele de la ultimul atac asupra companiei.

Google a anuntat ca hackerii chinezi au spart conturile de Gmail ale politicienilor SUA

Pe 2 iunie, Google a anuntat ca adresele de Gmail ale unor membri ai Guvernului SUA au fost sparte de hackerii chinezi.

China nu si-a asumat responsabilitatea pentru atacul care a pornit din Jinan, unde se afla unul dintre cele sase birouri de recunoastere.

Hackerii sperau sa gaseasca email-uri compromitatoare in corespondenta membrilor Departamentului de Aparare.

Imediat ce contul unui utilizator a fost spart, hackerii au inceput sa trimita emailuri persoanelor din lista de contacte in incercarea de a pacali sistemul.

Citi Bank le-a ascuns cateva saptamani clientilor ca informatiile lor au fost atacate

Pe 9 iunie, Citi a anuntat ca 200.000 de conturi au fost sparte de hackeri, lucru care fusese descoperit la inceputul lunii mai.

Criminalii au avut acces la numele clientilor, adresele de mail si numerele de cont. Cu toate acestea, codul de asigurare sociala, codurile cardurilor de credit si datele de expirate au ramas in siguranta.

Chiar si asa, Citi a comandat noi carduri de credit pentru 100.000 de clienti, asumandu-si costurile aferente de 2 milioane de dolari.

Citi a declarat ca 1% dintre cele 21 de milioane de clienti nord americani au fost afectati.

FMI, tinta unuia dintre cele mai sofisticate atacuri

Pe 11 iunie, Fondul Monetar International a anuntat public ca a fost tinta unui atac cibernetic extrem de sofisticat.

Atacul a durat cateva luni si, cu toate ca daunele nu au fost specificate, surse anonime din FMI au declarat ca datele obtinute ar fi "dinamita politica pentru multe state".

Hackerii au folosit tehnica "spear phishing", FMI declarand ca atacul a fost originat intr-o tara necunoscuta. Scopul era detinerea controlului asupra unui PC pentru a transfera documente.

Spear phishing presupune trimiterea de emailuri targetate ce contin linkuri infestate venite de la persoane in care ai incredere, cum ar fi oamenii din lista de contacte. In mod ideal, destinatarul va accesa linkul respectiv fara sa stie ca si-a infestat calculatorul.

#atac cibernetic, #criminal informatic, #hacker, #mail spart, #sony hacker , #stiri Google