Germania a semnat un contract cu Airbus pentru achizitia a 38 de noi avioane de lupta de tipul Eurofighter, a anuntat miercuri, 11 noiembrie, grupul aeronautic european, o decizie care vizeaza reinnoirea flotei sale invechite de avioane de vanatoare, relateaza AFP.
Deputatii din Bundestag, camera inferioara a Parlamentului german, si-a dat joi acordul pentru aceasta achizitie, a carei livrare este prevazuta sa aiba loc intre 2025 si 2030, acordandu-i o alocare de aproape 5,5 miliarde de euro.
"Aceste 38 de aparate se numara printre cele prevazute intr-un plan mai amplu" prezentat in aprilie de guvern, a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Ministerului Apararii german.
La momentul respectiv, ministrul german al apararii Annegret Kramp-Karrenbauer a anuntat un plan global pentru fortele aeriene germane vizand achizitionarea a 93 de avioane europene Eurofighter si a 45 de avioane F-18 americane pentru reinnoirea flotei sale de Tornado.
Aceasta dorinta a lui Kramp-Karrenbauer nu se va putea insa realiza integral inainte de "legislatura urmatoare", respectiv cel mai devreme la finalul lui 2021, a precizat un purtator de cuvant al ministerului sau.
Aceasta prima comanda confirmata de 38 de avioane Eurofighter, cunoscuta si sub numele de proiectul Quadriga, vizeaza livrarea a 30 de aparate monoloc si a opt cu doua locuri.
"Noul Eurofighter Tranche 4 este in prezent avionul de lupta de constructie europeana cel mai modern, cu o durata de viata utila care... mai mult
Miercuri, 11 Noiembrie 2020, ora 23:29
Ministrul de externe german Heiko Maas s-a declarat convins luni ca in mandatul presedintelui ales al SUA Joe Biden dialogul dintre Washington si Berlin va fi mai facil, el dand ca exemplu chestiunea controversata a bugetului alocat apararii de statele membre ale NATO, transmite Reuters.
Presedintele Donald Trump a criticat in mod constant Germania pentru ca bugetul apararii este inferior nivelului de 2% din produsul sau intern brut, obiectiv stabilit de Alianta Nord-Atlantica pentru statele sale membre.
Intr-un interviu pentru postul public de radio german (Deutschlandfunk), Maas a spus ca nu crede ca acest subiect se va afla atat de mult in atentia lui Joe Biden cum s-a intamplat in mandatul lui Donald Trump.
Seful diplomatiei germane a adaugat ca disputa privind cheltuielile militare nu se va incheia in timpul administratiei Biden, dar se va desfasura intr-un stil diferit.
La randul sau, ministrul economiei german Peter Altmaier s-a aratat ingrijorat ca incertitudinea din SUA legata de recentele alegeri prezidentiale va continua timp de mai multe luni, ceea ce ar insemna ca directia politicii Washingtonului nu va fi clara pana in primavara viitoare.
Intrebat de Deutschlandfunk daca este de parere ca diferendele comerciale se vor incheia in timpul presedintiei lui Joe Biden, demnitarul german a raspuns ca in opinia sa va avea loc o revenire la un multilateralism mai solid.
El a calificat drept esentiala intentia lui Biden de a readuce SUA in Acordul de... mai mult
Luni, 09 Noiembrie 2020, ora 10:38
Germania si Lituania au semnat marti, 30 iunie 2020, la Vilnius, un acord de cooperare militara care formeaza baza juridica pentru ca soldatii din fiecare dintre aceste doua tari aliate in cadrul NATO sa poata stationa pe teritoriul celeilalte, a anuntat Ministerul Apararii lituanian, potrivit dpa, citat de AgerPres
Acordul, semnat de viceministrul apararii lituanian Vytautas Umbrasas si de ambasadorul Germaniei la Vilnius, Matthias Sonn, se adauga statutului existent al fortelor NATO.
"Germania este cel mai important aliat si sustinator al stabilitatii si al securitatii europene", a declarat Umbrasas.
Initiativa pentru semnarea acestui acord a venit din partea Germaniei. Lituania a mai incheiat pana acum un acord similar cu SUA.
Ca parte a protectiei sporite pentru flancul estic al NATO, Bundeswehr-ul (armata germana) conduce un batalion al Aliantei Nord-Atlantice in Lituania.
Germania este vazuta ca un partener esential in modernizarea armatei lituaniene, care foloseste echipament si sisteme de armament germane. ...citeste mai departe despre "Germania si Lituania, acord de cooperare militara" pe Ziare.com mai mult
Marti, 30 Iunie 2020, ora 23:24
Germania ar vrea sa-si intareasca prezenta militara in Africa, pentru a contracara amenintarea jihadista din Sahel, insa pentru moment nu va trimite noi trupe in regiune, asa cum a cerut Franta, din cauza neintelegerilor privind acest subiect din coalitia de guvernare.
"Stabilitatea acestei regiuni constituie un factor esential al propriei noastre securitati in Europa si observam cu ingrijorare o deteriorare continua a situatiei la fata locului", a declarat o purtatoare de cuvant a Cancelariei germane, Ulrike Demmer, intr-o conferinta de presa la Berlin.
Ea a amintit ca Angela Merkel vrea ca Germania "sa doreasca si sa-si asume o responsabilitate mai mare la fata locului".
Concret, ministrul Apararii, Annegret Kramp-Karrenbauer, presedintele Uniunii Crestin Democrate (CDU, conservatori) a lui Merkel, a pledat in weekend in favoarea unui mandat consolidat al armatei germane in partea de sud a Saharei.
Ea a dat ca exemplu Franta, "care este implicata la fata locului printr-un mandat mult mai robust" decat al armatei germane, cantonate in prezent in principal in Mali, in misiuni de formare si supraveghere, sub controlul strict al parlamentarilor germani.
Merkel si tabara sa conservatoare trebuie sa infrunte opozitia populatiei, dar si a Partidului Social Democrat (SPD), care-i este partener in cadrul marii coalitii (GroKo).
"Noi nu acceptam nicio ofensiva militara prost pregatita si nicio redefinire de catre Ministerul Apararii a politicii externe germane",... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 18:50
O armata europeana pare inevitabila, iar in ultimele luni s-a vehiculat ca Germania ar putea conduce o astfel de forta. Luni, un oficial de la Berlin a confirmat necesitatea unei astfel de armate.
Comisarul pentru Fortele Apararii din Parlamentul german (Bundestag), Hans-Peter Bartels, a facut din nou apel la o armata comuna a UE, in contextul ingrijorarilor legate de siguranta data de NATO si al dezorganizarii si fragmentarii structurilor de aparare nationala, relateaza Russia Today.
"In prezent suntem dezorganizati, fragmentati din punct de vedere tehnic si dublam inutil structuri. Nu mai vrem sa mergem pe calea solitara. Nici in Germania, nici in Olanda, nici in Cehia si nici in Italia. In cele din urma, va fi o armata europeana", a sustinut Bartels, luni.
Inaintea oficialului german, conceptul de armata europeana comuna a fost inaintat si de lideri europeni importanti, inclusiv presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a declarat pentru Die Welt in 2015 ca "o armata comuna europeana ar transmite Rusiei un mesaj clar ca avem intentii serioase cu apararea valorilor europene".
Declaratiile au fost facute si in contextul in care cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.
Citeste si:
Ar trebui sa devina Germania... mai mult
Marti, 20 Iunie 2017, ora 17:07
Germania este, poate, cea mai "mica" putere militara din randul celor mai mari economii ale lumii. Insa, la peste 70 de ani de la Al Doilea Razboi Mondial, este momentul intrebarilor daca ar trebui ca tara sa devina o putere militara importanta si daca acest lucru chiar se va intampla.
Intr-o perioada in care presedintele rus Vladimir Putin destabilizeaza estul Europei, iar conflicte din Orientul Mijlociu si din Asia stimuleaza migratia in Europa, germanii au motive sa nu se simta in siguranta, relateaza BBC.
Cancelarul Angela Merkel le-a spus germanilor, in luna mai, ca "trebuie sa ne luam soarta in propriile maini", trupele germane au fost trimise in numeroase tari, din Lituania pana in Afganistan si Mali, iar liderul de la Berlin a promis ca va acorda mai multi bani Apararii.
Insa Germania si cancelarul se confrunta cu o problema fundamentala, iar cei mai multi germani sunt foarte sovaitori cu privire la acest drum.
Ei isi privesc propria armata cu suspiciune - o atitudine intarita de un recent scandal ce implica bundeswehr, adica armata germana. Detasarile externe sunt restrictionate de legea si Parlamentul din Germania.
Citeste si:
Germania isi construieste in tacere o armata europeana sub comanda sa. Care va fi rolul RomanieiMarina germana isi va pregati viitorii ofiteri pe bricul nostru MirceaGermania rezista la presiunile SUA de a-si creste cheltuielile pentru aparare: E nerealNATO se pregateste sa faca fata Rusiei: Tancurile americane debarca in... mai mult
Marti, 13 Iunie 2017, ora 21:56
Berlinul pregateste in tacere o armata europeana, in care sa se afle si militari din tari mai mici, precum Romania sau Cehia.
In fiecare an, ideea unei armate europene este subiect de stire, provocand nelamuriri. Insa proiectul este atat unul fantezist, cat si un bau-bau scrie consultantul politic Elisabeth Braw, citat de Foreign Policy.
Astfel, pentru fiecare federalist de la Bruxelles care crede ca Europa are nevoie de o forta de aparare comuna, pentru a-si intari pozitia in lume, exista cei de la Londra sau din alte parti, care se opun notiunii unui potential rival NATO.
In acest an, departe de a tine capul de afis, doi aliati ai Germaniei, Romania si Cehia, au facut un pas radical pe un drum catre ceva ce pare o armata UE - au anuntat integrarea propriilor forte armate, asa cum a transmis NATO, in luna februarie, pe site-ul sau.
Astfel, nu se vor alatura fortelor armate germane intreaga armata a Romaniei si intreaga armata a Cehiei si nici nu vor deveni subdiviziuni ale acesteia, insa in urmatoarele luni fiecare tara va integra catre o brigada in fortele armate germane.
Este vorba despre Brigada 81 Mecanizata a Romaniei, care se va alatura Diviziei fortelor de raspuns rapid, in timp ce Brigada de Implementare Rapida a 4-a a Cehiei, care a servit in Afganistan si Kosovo si este considerata varful de lance al armatei cehe, va deveni parte a Diviziei 10 Armate a germanilor. Anterior, doua brigazi olandeze au fost integrate in armata germana.
Carlo... mai mult
Luni, 22 Mai 2017, ora 20:51
Uniunea Europeana trebuie sa creeze structuri militare de nivelul celor ale NATO, propune ministrul german al Apararii, Ursula von der Leyen, in contextul in care Germania, Franta, Italia si Spania pledeaza pentru politici comunitare de aparare, separate de Marea Britanie si SUA.
"In ultimii trei ani, am asistat la impulsuri importante de modernizare a capabilitatilor militare NATO pe fondul comportamentului Kremlinului", a declarat Ursula von der Leyen la o conferinta pe teme de securitate gazduita de Uniunea Crestin-Democrata (CDU, centru-dreapta), partidul cancelarului Angela Merkel.
"Acest lucru a fost corect si important, dar cred ca trebuie sa investim aceeasi energie in modernizarea structurilor europene de securitate si in politica de aparare a UE", a adaugat Ursula von der Leyen, citata de Reuters.
In incercarea de a atenua eventuale preocupari ale Statelor Unite si Marii Britanii, Von der ...citeste mai departe despre "Germania pare sa sustina crearea unei armate UE, in incercarea de separare de SUA si UK" pe Ziare.com mai mult
Marti, 08 Noiembrie 2016, ora 08:47
Germania intentioneaza sa achizitioneze peste 100 de tancuri Leopard 2 suplimentare, a anuntat vineri un purtator de cuvant al guvernului, in contextul in care Berlinul incearca sa se asigure ca trupele sunt pregatite de actiune ca raspuns la preocuparile privind recentele declaratii agresive ale Rusiei.
Decizia de suplimentare a dotarii armatei survine in timp ce NATO incearca sa accelereze timpul de raspuns al fortei de reactie rapida dupa anexarea Crimeii de catre Rusia, anul trecut, si conflictul din Ucraina, relateaza Reuters.
"Ministerul a decis sa ridice limita superioara in viitor la 328", a declarat un purtator de cuvant al Ministerului Apararii, in cadrul unei conferinte de presa, ...citeste mai departe despre "Germania vrea sa fie gata de lupta, de teama Rusiei: Face o achizitie importanta pentru armata" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 10 Aprilie 2015, ora 18:53