Infiintarea unei armate unice europene este un subiect strategic care ar trebui abordat in perspectiva posibilei destramari a NATO prin plecarea SUA, spune Hari Bucur-Marcu, expert in securitate nationala.
Emmanuel Macron si Angela Merkel au fost cei care au vorbit apasat despre necesitatea unei "adevarate armate europene", iar Romania este unul dintre cele 25 de state membre ale UE care au semnat in 2017 pentru infiintarea ei in mod oficial. Cat de realist este un asemenea proiect si care ar fi costurile pentru statele membre ale UE?
Subiectul este unul de interes si in perspectiva alegerilor europarlamentare din 26 mai, tinand cont de posibilele consecinte si de contextul international.
Pro si contra unei armate europene
"Este timpul sa trezim 'Frumoasa Adormita' a Tratatului de la Lisabona", declara presedintele CE, Jean Claude Juncker, la finalul anului 2017, cand se parafa in mod oficial demararea proiectelor militare comune in cadrul structurii PESCO (Cooperare Structurata Permanenta) . Exceptie au facut Danemarca, Malta si Marea Britanie, iar de atunci lucrurile au evoluat.
"Nu-i vom proteja pe europeni daca nu decidem sa avem o adevarata armata europeana. In fata Rusiei, care este la frontierele noastre si care a aratat ca poate fi amenintatoare (...), trebuie sa avem o Europa care sa se apere mai mult singura, fara sa depinda doar de Statele Unite si in mod mai suveran", a pledat, in noiembrie anul trecut, presedintele Frantei, Emmanuel Macron, pozitia sa fiind sustinuta si de cancelarul german Angela Merkel.
"Franta si Germania actioneaza in mod prematur. In ceea ce priveste Olanda, NATO ramane piatra de temelie a politicii noastre de aparare", a replicat premierul olandez Mark Rutte.
Tara aflata la granita UE si membra a NATO, Romania se situeaza abia pe locul 40 in topul celor mai puternice armate din lume, sub nivelul statelor mentionate mai sus si dupa tari precum Grecia sau Cehia, primele trei pozitii fiind ocupate in ordine de SUA, Rusia si China.
In timp ce unii analisti afirma ca "a venit timpul pentru o Armata Europeana", altii se intreaba retoric daca nu cumva este vorba doar despre "utopia tanarului Emmanuel sau interesele industriei de armament".
"Realizarea unei armate europene presupune un control politic comun peste o putere militara deja existenta, dar care nu are in prezent doua elemente esentiale: nu are o comanda comuna si nu are o planificare comuna", explica expertul in securitate nationala Hari Buc ...citeste mai departe despre "Armata unica europeana: Care ar fi piedicile, avantajele si costurile? Interviu" pe Ziare.com