Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Europa se va confrunta in scurt timp cu probleme in a-si satisface necesitatile in crestere de gaze naturale, daca va incerca sa se bazeze pe importurile din SUA, in loc sa majoreze achizitiile din Rusia, a declarat, vineri, pentru Reuters, un oficial de la Gazprom.
Administratia Trump si-a anuntat intentia de a oferi gaze naturale din SUA Europei si Asiei, pentru a reduce puterea de care se bucura pe piata energetica o serei de actori precum Rusia si OPEC.
Avertismentul Gazprom vine intr-o perioada in care grupul rus se pregateste sa demareze livrarile la scara larga de gaze naturale spre China, o miscare ce pare similara cu strategia petroliera a Rusiei, care de-a lungul anilor a devenit un important furnizor de titei al Beijingului pe seama Europei.
Directorul general adjunct de la Gazprom, Alexander Medvedev, a subliniat insa ca grupul rus dispune de suficiente cantitati de gaze naturale, atat pentru Europa, cat si pentru Asia, dar a subliniat ca a venit timpul pentru Europa sa decida de unde isi cumpara gazele naturale.
"Europa a calculat gresit atunci cand a presupus ca nu va avea nevoie de o cantitate suplimentara semnificativa de gaze naturale, iar, daca va fi nevoie, o va putea cumpara din alta parte decat Rusia", a declarat Medvedev.
Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom au crescut cu 8%, pana la un record istoric de 194 miliarde metri cubi, ceea ce i-a conferit concernului rus o cota record de 35% pe piata din Europa.
Medvedev a estimat... mai mult
Vineri, 09 Februarie 2018, ora 15:40
2Livrarile de gaze din Federatia Rusa catre Romania au revenit, sambata, la nivelul normal, insa Gazprom nu a confirmat faptul ca saptamana viitoare Romania va primi toata cantitatea de gaze de import, a declarat, pentru AGERPRES, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu.
'Sambata dimineata, Departamentul pentru Energie a fost informat de conducerea Transgaz ca societatea a primit o adresa de la dispecerul Gazprom din Sofia conform careia astazi (sambata - n.r.) si maine (duminica - n.r.) livrarile de gaze vor fi efectuate la parametri normali, fara a mai fi aplicate reducerile anuntate vineri, a precizat ministrul.
Potrivit acestuia, nu au fost oferite prin aceasta adresa informatii privind motivul reducerii de 5% aplicate vineri si nici confirmarea ca saptamana viitoare livrarile de gaze se vor realiza conform graficului agreat.
Importurile sunt momentan la un nivel extrem de redus, de circa 0,2 milioane de metri cubi pe zi, in timp ce productia Romaniei de gaze este la un nivel aproape dublu fata de consumul tarii (31 de milioane de metri cubi - productia, 16 milioane de metri cubi - consumul).
In plus, Romania are deja depozitate cu 700 de milioane de metri cubi mai multe gaze decat necesarul estimat de Autoritatea de Reglementare, de 1,8 miliarde de metri cubi, iar ciclul de inmagazinare este inca in derulare.
Vineri, intr-o conferinta de presa, Nicolescu spusese ca Transgaz a fost notificat de faptul ca livrarile de gaze rusesti vor scadea cu... mai mult
Duminica, 14 Septembrie 2014, ora 08:07
Ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, spune ca ar fi o "idee benefica" pentru consumatorii de gaze interconectarea Romaniei la conducta de gaze Trans Adriatic Pipeline (TAP), iar aceasta posibilitate este discuta inclusiv la Bruxelles.
"Conectarea Romaniei, Bulgariei si, probabil, si a Ungariei la TAP ar fi o initiativa care ar putea fi benefica pentru consumatorii din Romania, intrucat preturile ar fi mai competitive. Este o idee care poate deveni un proiect realizabil. Este un concept discutat, inclusiv cu reprezentantii Comisiei Europene", a declarat Nicolescu, potrivit Mediafax.
TAP porneste de la granita Greciei cu Turcia, unde urmeaza sa fie conectata cu TransAnatolian Pipeline, si va furniza gaze din campul Shah Deniz II din Azerbaijan, tranzitand Grecia si Albania, cu destinatia finala in Italia.
TAP a fost concurentul Nabucco pentru furnizarea de gaze din Azerbaijan, proiect sustinut de Romania.
Partenerii Nabucco erau OMV (Austria), Transgaz Medias (Romania), BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) si GDF Suez (Franta). Liderul consortiului Nabucco era OMV Austria.
Atat actionarii TAP, cat si Nabucco, sperau sa convinga cosortiul SHah Deniz II sa le furnizeze gaze, dar anul trecul castigatorul a fost desemnat TAP.
Consortiul care va exploata rezerva de gaze Shah Deniz din Azerbaijan este condus de British Petroleum, proprietarul a 20% din dezvoltatorul proiectului. Partenerii BP in proiect sunt Statoil (Norvegia) - 20%, Socar... mai mult
Duminica, 27 Iulie 2014, ora 14:41
Romania va continua in 2012 negocierile cu Gazprom pentru importul direct de gaze, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an, se arata in raportul privind activitatea pe 2011 a Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) si obiectivele pentru 2012.
"Unul dintre obiectivele avute in vedere in relatia cu compania rusa Gazprom se refera la posibilitatea importului direct de gaze din Federatia Rusa", arata raportul.
Documentul mentioneaza ca in acest sens reprezentantii MECMA au avut doua intalniri cu presedintele Gazprom, Aleksei Miller - prima, in octombrie 2010, la Bucuresti, iar a doua, in octombrie 2011, la Moscova.
"In urma discutiilor, partea rusa a acceptat sa livreze gaze direct catre Romania pentru companii in care este asociat si Gazprom si care produc energie pe baza de gaze naturale", se precizeaza in raport.
Astfel, urmeaza ca in 2012 sa fie continuate negocierile cu partea rusa, avand in vedere ca unele contracte expira in acest an, mentioneaza raportul MECMA, fara a preciza care sunt aceste contracte.
"Romgaz importa in prezent gaze naturale exclusiv din Federatia Rusa. Importul gazelor naturale din Federatia Rusa se realizeaza prin intermediul firmelor Imex Oil Ltd. Nicosia Cipru si Wintershall Erdgas Handelshaus Zug AG. Ambele contracte take or pay expira la data de 31 decembrie 2012. In cursul anului 2010-2011 am analizat piata achizitiei de gaze din afara Romaniei, in momentul de fata identificand mai multe... mai mult
Joi, 29 Decembrie 2011, ora 15:31
Romania ar putea obtine un pret mai bun din partea Gazprom, daca ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federatia Rusa la un pret mai mic, a declarat, marti, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, anunta Mediafax.Romania n-ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze, daca s-ar elimina intermediarii, dar daca ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea", a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea ministrilor Economiei din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, care se desfasoara la Bucuresti.
El a adaugat ca daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o cumpere, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent. Distrigaz Sud a fost preluata in 2005 de grupul francez Gaz de France.
Sidorov a adaugat ca, atunci cand Romania importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica, dar dupa ce in relatia dintre Romania si Rusia au aparut intermediarii agreati de Gazprom, autoritatile romane si-au onorat obligatiile de plata.
Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti a mai aratat ca Gazprom ar putea sa livreze in Romania tot necesarul de gaze la nivel national, dar o astfel de propunere ar trebui sa vina din partea Guvernului roman.
Romania importa de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE si Imex Oil, cu care are acorduri pana in 2012. mai mult
Marti, 17 Mai 2011, ora 12:56
Studiul de fezabilitate pentru depozitul de gaze de la Roman-Margineni se va incheia in octombrie, cand se va lua o decizie privind viitorul proiectului, a comunicat miercuri Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri.Ministrul economiei, comertului si mediului de afaceri, Adriean Videanu, s-a intalnit miercuri la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller. Din delegatia condusa de ministrul Videanu fac parte si reprezentanti ai companiilor Romgaz si Transgaz.
Ministrul economiei, Adriean Videanu, a exprimat disponibilitatea Romaniei de a pune la dispozitia partii ruse toate datele relevante pentru studiul de fezabilitate privind proiectul South Stream, urmand ca discutiile sa fie continuate in toamna acestui an, cu ocazia vizitei la Bucuresti.
"In acest context, ministrul Videanu a apreciat ca este in avantajul Romaniei sa analizeze cu obiectivitate toate proiectele care pot sa duca la asigurarea securitatii energetice atat a Romaniei, cat si a Uniunii Europene. Marea majoritate a proiectelor energetice pe culoarul sudic au variante care trec prin Romania, oferind tarii noastre posibilitatea de a deveni o poarta deschisa catre toate statele membre ale UE, ca tara de tranzit in furnizarea de gaze", se arata in comunicatul transmis miercuri de Ministerul roman al Economiei.
Subiectele abordate in cadrul intalnirii de ministrul Videanu s-au referit la prioritatile Romaniei in sectorul energetic, in special la proiectele regionale de tranzit al gazelor... mai mult
Miercuri, 16 Iunie 2010, ora 17:05
Grupul rus Gazprom negociaza cu Azerbaidjanul un contract pentru a cumpara gaz din aceasta republica sovietica incepand din 2010, in conditiile in care si europenii incearca sa importe hidrocarburi din acest stat, a anuntat vineri compania rusa intr-un comunicat citat de AFP.Gazprom, controlat de statul rus, si Compania Nationala Azera de Petrol si Gaz (GNKAR) vor "incepe discutii privind conditiile de cumparare si vanzare de gaz azer", se arat in comunicat.Directorul Gazprom, Aleksei Miller, si presedintele GNKAR, Rovnag Abdullaiev, au semnat la Moscova un protocol de acord in acest sens."Cele doua parti si-au confirmat interesul pentru devoltarea unui parteneriat strategic reciproc avantajos" si a subliniat "importanta unei cooperarii pe termen lung", a adaugat Gazprom dupa reuniune.
Europa si Rusia sunt in competitie pentru resursele vaste din Marea Caspica, detinute de Azerbaidjan, tara cu populatie majoritar musulmana situata intre Iran si Rusia, care s-a orientat spre Occident dupa caderea URSS.
Azerbaidjanul este unul dintre potentialii furnizori de gaz pentru proiectul Nabucco, la care participa si Romania, destinat sa reduca dependenta UE de gazul rusesc. Azerbaidjanul nu a semnat, insa, niciun acord in acest sens, desi si-a exprimat disponibilitatea de a se implica in proiect.
Azerbaidjanul este un furnizor important de petrol al tarilor occidentale, de care este legat prin oleoductul BTC (Baku-Tbilisi-Ceyhan). Acesta ocoleste Rusia si ii permite sa livreze titei... mai mult
Sambata, 28 Martie 2009, ora 10:33