Oamenii de afaceri sustin supraimpozitarea companiilor energetice

Joi, 16 August 2012, ora 15:15
1341 citiri
Oamenii de afaceri sustin supraimpozitarea companiilor energetice

Reprezentantii oamenilor de afaceri din Romania sustin masura guvernului de a impozita profiturile exceptionale obtinute de companiile din sectorul energetic si propun ca banii incasati sa intre intr-un fond strategic de dezvoltare care sa finanteze proiecte de crestere a eficientei energetice.

Aceasta este una dintre masurile propuse constant de Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) in ultimii ani. Aplicarea ei in tari membre ale UE a aratat ca prin transferarea unui monopol de stat catre un monopol privat, companiile din sectorul energetic au inregistrat profituri pe fondul cresterii preturilor fara sa investeasca in domeniul combustibililor sau al energiei, sustin reprezentantii AOAR.

Asociatia propune ca veniturile rezultate din aceasta taxare sa constituie surse la un Fond Strategic de Dezvoltare prin care sa fie stimulate proiectele de crestere a eficientei energetice.

Oficialii AOAR sustin taxarea exceptionala a veniturilor copaniilor care activeaza in domeniul gazelor naturale, in contextul in care Fondul Monetar International impune Romaniei cresterea pretului de furnizare a acestei resurse energetice.

La nivelul UE, tari precum Germania, Austria sau Italia nu au acceptat trecerea la un pret unic de livrare a gazelor naturale importate din Rusia (demers important in sensul consolidarii pietei energetice unice europene), protejandu-se aranjamentele preferentiale ale acestor state cu Rusia.

Profitul companiei germane E.On si-a triplat profitul in primul semestru al acestui an, comparativ cu aceeasi perioada din 2011, datorita acordului incheiat de compania germana cu Gazprom referitor la reducerea pretului de import al gazelor cu aplicabilitate retroactiva de la 1 mai 2012", afirma reprezentantii AOAR.

Oamenii de afaceri apreciaza ca institutiile financiare internationale ignora faptul ca Romania, care importa circa 30% din necesarul de gaze naturale din Rusia, plateste cel mai mare pret, de aproximativ 500 dolari/1.000 mc, fata de un maxim de 400 dolari platit de alte tari membre UE.

"Mai mult, se fac presiuni nejustificate asupra Romaniei de a asigura posibilitatea exportului de gaze naturale, in conditiile in care Romania este obligata sa importe circa 30% din necesarul sau de consum din unica sursa Rusia, la preturi exceptionale.

Consideram ca Guvernul Romaniei trebuie sa propuna spre dezbatere publica strategia energetica pe urmatorii zece ani, adoptarea prin consens a acesteia de catre toate partidele, astfel incat mediul de afaceri sa poata calcula si controla costurile pe care le implica factura energetica, element de competitivitate in Romania ca si in Germania", se mai spune in comunicat.

Secretarul de stat in Ministerul Finantelor, Liviu Voinea, a declarat ca producatorii de gaze naturale si cei de energie electrica vor fi taxati in plus, incepand cu anul viitor, pe veniturile suplimentare obtinute in urma liberalizarii preturilor, pana la incheierea procesului de liberalizare.

Voinea: Companiile de energie, taxate suplimentar dupa liberalizarea preturilor

Totodata, seful misiunii Fondului Monetar International, Erik de Vrijer, a anuntat marti ca pretul gazelor naturale livrate populatiei va creste din septembrie cu 5%, iar pentru firme majorarea va fi de 10%.

FMI: Pretul gazelor creste cu 10% pentru companii, din septembrie

#supraimpozitare companii energetice, #supraimpozitare producatori gaze, #supraimpozitare producatori electricitate, #profit companii sector energetic , #Companii energetice