Rusia si Bulgaria au rezolvat divergentele legate de South Stream

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 09:21
1385 citiri
Rusia si Bulgaria au rezolvat divergentele legate de South Stream

Rusia si Bulgaria au rezolvat divergentele privind proiectul gazoductului South Stream, a declarat, marti, premierul rus Vladimir Putin, la finalul unei intrevederi cu omologul sau bulgar, Serghei Stanisev, transmite Reuters.

Un acord in acest sens ar putea fi semnat pana la mijlocul lunii mai, a adaugat Stanisev, informeaza Mediafax.

Totodata, Rusia ar putea acorda Bulgariei un credit de mai multe miliarde de euro pentru constructia centralei nucleare de la Belene, a precizat oficialul rus.

"Este o suma serioasa, mai multe miliarde de euro, dar vom analiza aceasta posibilitate si cred ca vom putea rezolva problema", a spus Putin.

Saptamana trecuta, premierul rus a renuntat sa participe la o conferinta pe teme energetice organizata la Sofia, ca urmare a reticentei autoritatilor bulgare de a accepta un angajament privind proiectul South Stream.

Guvernul Bulgariei a solicitat autoritatilor ruse sa nu ia in calcul reteaua locala de gaze naturale in dezvoltarea proiectului, ceea ce inseamna ca Rusia trebuie sa construiasca un sistem separat de conducte pe teritoriul bulgar, si a precizat ca doreste si o renegociere, mai avantajoasa, a contractului de livrare a gazelor incheiat cu Gazprom, care expira in 2010.

Gazoductul rusesc South Stream este proiectat sa transporte 31 miliarde metri cubi de gaze naturale pe an din Rusia si Asia Centrala spre Balcani si alte state europene. Proiectul implica participarea Bulgariei, Ungariei, Serbiei, Italiei si Greciei.

South Stream este considerat rivalul proiectului de construire a gazoductului Nabucco, la care participa si Romania, menit sa reduca dependenta statelor europene de importurile de gaze naturale din Rusia.

#Putin, #Rusia, #Bulgaria, #South, #Stream, #proiect, #divergente , #stiri Vladimir Putin