Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Conducta sponsorizata de UE invita gazul rusesc

INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE: Conducta sponsorizata de UE invita gazul rusesc
INTERNATIONAL HERALD TRIBUNE - Consortiul privat care proiecteaza conducta Nabucco va invita monopolul energetic de stat al Rusiei, Gazprom, sa furnizeze gaze naturale pentru reteaua sa care va alimenta pietele europene, dupa cum au spus saptamana aceasta oficialitati din cadrul consortiului.

Evolutia, care reprezinta un raspuns la indoielile referitoare la furnizorii de gaze naturale pentru acest proiect, este o schimbare majora de strategie. Principalul scop al conductei sponsorizate de UE era reducerea dependentei europene de gazul rusesc si contracararea dominantei energetice a Gazprom.

Schimbarea de politica intervine de asemenea in momentul in care o conducta concurenta ameninta sa submineze misiunea Nabucco.

"Nabucco va fi alimentat cu gaze naturale rusesti", a spus Reinhard Mitschek, directorul administrativ al Nabucco Gas Pipeline International, care supervizeaza proiectul.

Vasili Astrov, expert energetic la Institutul pentru studii economice internationale de la Viena, a spus: "Acum exista mai multe interese concurente in jurul Nabucco". Astrov a adaugat: "Pentru ca Nabucco sa fie lansat, consortiul cocheteaza cu ideea unei cooperari cu Gazprom. in acest caz, ratiunea initiala pentru Nabucco s-a schimbat".

Mitschek, care este totodata director de logistica a gazului la compania energetica austriaca OMV, unul din cei sase membri ai consortiului Nabucco, a spus ca nu vede nici o contradictie in implicarea Gazprom. "Diversificarea are doua unghiuri de abordare - diversificarea surselor de gaz si diversificarea rutelor de transport", a spus el intr-un interviu. "imi pot imagina alimentarea conductei noastre cu gaz rusesc".

Peste 40% din gazele naturale folosite in Europa sunt importate din Rusia, majoritatea transportate via Ucraina si Belarus, principalele tari de tranzit ale Gazprom.

In ultimii doi ani, UE si-a intensificat eforturile de reducere a dependentei sale, pe fundalul sporirii ingrijorarii ca Moscova si-ar folosi exporturile de gaze naturale drept arma politica, oficialitatile UE temandu-se ca aceasta ar periclita siguranta livrarilor de gaz spre Europa. Gazprom a oprit alimentarea cu gaz a Ucrainei in ianuarie 2006, pe fundalul unei dispute a preturilor. Aceasta a afectat intreaga Europa.

Nabucco, planificat a fi terminat in 2012, este o conducta de 3.300 km cu un cost estimat la minim 5 miliarde de euro, care se va intinde din Turcia si va traversa Bulgaria, Romania si Ungaria, ajungand in apropierea Vienei. Proiectul se confrunta cu intarzieri legate de aranjamentele de constructie si finantare. Neclara este si participarea posibililor furnizori - Turkmenistan, Azerbaidjan si Iran.

In luna decembrie a anului trecut, Turkmenistanul a semnat un acord major in domeniul gazelor naturale cu Rusia, care a diminuat atractivitatea - sau cel putin nevoia imediata - privind stabilirea unor contracte de livrare cu Nabucco, spun analistii energetici. Alimentarea cu gaze din Iran este problematica din cauza disputei referitoare la ambitiile nucleare ale acestuia si apelurile SUA la guvernele europene de a-si reduce contractele comerciale cu aceasta tara. Ramane Azerbaidjanul, care s-ar putea sa nu furnizeze cantitati suficiente pentru necesarul Nabucco.

Avand in vedere circumstantele, Mitschek a spus ca este logic ca Nabucco sa fie alimentata cu gaze naturale rusesti. Gazprom transporta deja gaze naturale in Turcia, prin conducta Blue Stream. "Exista capacitate disponibila la Blue Stream", a spus Mitschek. De vreme ce Nabucco va traversa Turcia, Mitschek a spus ca Gazprom l-ar putea utiliza pentru a trimite gaz in Europa centrala.

Pe de alta parte, Gazprom a facut progrese, luna trecuta, in planul de constructie al conductei South Stream, care ar deveni un concurent direct pentru Nabucco si ar urma aproape aceeasi ruta. in plus, in incercarea de a-si asigura contracte de livrare si piete pe termen lung, cu mult inaintea Nabucco, Gazprom a semnat acorduri cu Bulgaria si Serbia, care vor fi implicate in proiectul South Stream.

Mitschek a respins orice sugestie ca conducta South Stream ar submina Nabucco, proiectul devenind nefezabil din punct de vedere economic. "Din cauza cererii in crestere, avem nevoie de mai mult de doua conducte", a spus el.

Agentia Internationala a Energiei de la Paris estimeaza ca in Europa cererea va creste cu aproximativ 200 de miliarde de metri cubi in urmatoarele doua decenii, de la 500 de miliarde de mc acum. South Stream va transporta aproximativ 30 de miliarde de mc de gaz anual, conform Gazprom. Mitschek a spus ca Nabucco va avea o capacitate anuala de 31 de miliarde de mc.

Mitschek a spus ca perspectivele inceperii lucrarilor si finalizarii aranjamentelor financiare s-au ameliorat dupa intrarea in consortiu a diviziei RWE Gas Midstream, a gigantului energetic german RWE, care a devenit marti al saselea membru. Ceilalti cinci sunt OMV din Austria, MOL din Ungaria, Transgaz din Romania, Bulgargaz din Bulgaria si Botas din Turcia.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://rador.srr.ro/ target=_blank>Rador</a>)

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 927 ori