Gazprom: exista perspective ca Romania sa fie inclusa in South Stream

Vineri, 18 Decembrie 2009, ora 15:10
1294 citiri
Gazprom: exista perspective ca Romania sa fie inclusa in South Stream

Aleksandr Medvedev, vicepresedintele celui mai mare producator de gaze din lume, Gazprom, a declarat intr-un interviu pentru inforusia.ro ca exista perspective ca Romania sa fie inclusa in proiectul South Stream, precizand ca va intreprinde in luna ianuarie 2010 o vizita in Romania, relateaza NewsIn. 

"Relatiile noastre cu Romania se dezvolta cu succes. Gazprom livreaza gaze naturale tarii dumneavoastra in baza unor contracte.

Suntem in discutii cu Romania privind colaborarea pe mai multe proiecte, inclusiv includerea in proiectul South Stream.

Exista doua variante prin care poate fi implicata Romania in acest proiect.

Prima ar fi construirea unei ramificatii a gazoductului prin Marea Neagra cu scopul de a aproviziona Romania cu necesarul de gaze, iar a doua varianta este ca gazoductul sa traverseze direct teritoriul romanesc, urmand sa-si continuie calea prin tarile care au nevoie de gaze, pana in Italia", spune Medvedev in interviu.

Intrebat de variantele posibile, Aleksandr Medvedev afirma ca acest lucru depinde de rezultatele studiului tehnico-economic si de fezabilitate.

"Noi, insa, am sesizat ca Romania manifesta interes in examinarea ambelor variante si specialistii nostri studiaza aceste posibilitati", a afirmat reprezentantul Gazprom.

Acesta a adaugat totodata ca sansele Romaniei de a fi inclusa in acest proiect depind in mare masura de rezultatele studiului.

Aleksandr Medvedev a mai mentionat in interviu ca situatia politica trebuie sa le asigure o activitate normala, iar Gazprom vede ca Romania este interesata de a le crea conditii bune.

"In luna ianuarie 2010, voi face o vizita in Romania si vom evalua impreuna aceste aspecte.

Pe langa South Stream, mai avem un proiect comun al Gazpromului cu Romania. Este vorba de construirea unui depozit subteran de gaze in Margineni.

Si acest proiect este in evaluarea specialistilor nostri.

Aceste actiuni ne fac sa sustinem ca avem la ora actuala o colaborare buna cu Romania", a subliniat Medvedev.

De asemenea, referitor la alte volume de de gaze care vor fi contractate in viitor de catre Romania, urmeaza ca fie incheiate contracte directe intre Gazprom si companiile imputernicite de statul roman.

Intrebat in ce masura Gazprom intentioneaza sa-si extinda activitatea pe piata romaneasca, Medvedev a spus ca, daca Romania va fi inclusa in proiectul South Stream si vor fi create depozite subterane de gaze, evident ca exista perspective de largire a activitatii Gazprom in Romania.

"Eu cred in aceste perspective, pentru ca rezervele de gaze romanesti se micsoreaza obiectiv, iar cand vor aparea noi oportunitati de largire a colaborarii bilaterale, vom fi bucurosi sa le examinam", a mentionat Medvedev.

In ceea ce priveste posibilitate unei noi crize a gazelor in aceasta iarna, reprezentantul Gazprom a spus ca a facut tot posibilul si imposibilul sa evite o noua criza in aceasta iarna.

"Cauzele crizei de la inceputul acestui an sunt cunoscute, ele au fost provocate de Ucraina atat in 2006, cat si in 2009.

La ora actuala, sunt create toate conditiile pentru a fi evitata orice perturbare de la contractele incheiate atat pentru livrare, cat si pentru tranzit.

Ne exprimam speranta ca Ucraina va respecta obligatiunile ce-i revin din contracte si va plati la timp pentru consum.

Rusia le-a transferat bani pentru tranzitul pe teritoriul ucrainean, am efectuat inclusiv si o plata in avans in valoare de 2 -2,1 miliarde dolari, le-am anulat penalitatile pentru reducerea consumului pentru anul 2009, am acceptat reducerea volumului de gaze pentru 2010.

Am facut tot ce a fost posibil si asteptam acelasi lucru de la partenerii nostri din Ucraina", a precizat Medvedev.

Acesta considera ca unicul aspect care poate aparea este legat de factorul electoral din Ucraina si ca nu sunt excluse unele tentative de a bloca plata facturii pentru gazele rusesti sau de a bloca organizarea alegerilor.

"Avem, insa, toate premisele sa sarbatorim Revelionul in liniste, in sanul familiei, pentru ca urmatoatea plata urmeaza sa se faca pe 7 ianuarie", a concluzionat Medvedev. 

#gazprom, #medvedev, #proiect, #south, #stream , #stiri Gazprom