Nabucco, o povara suplimentara pentru securitatea energetica a Europei

Miercuri, 18 Martie 2009, ora 16:47
2526 citiri
Nabucco, o povara suplimentara pentru securitatea energetica a Europei

Proiectul constructiei gazoductului european Nabucco reprezinta o povara suplimentara si nu rezolvarea problemelor de securitate energetica ale Europei, considera seful Comitetului de politica externa din cadrul Dumei de Stat a Rusiei, Konstantin Kosaciov, potrivit RIA Novosti.

"Chiar daca acest proiect va fi realizat, el va reprezenta o povara suplimentara si nu rezolvarea problemelor pe care le intampina statele membre UE in domeniul securitatii energetice", a declarat miercuri Kosaciov comentand decizia UE de a retrage de pe lista proiectelor cu finantare europeana nominalizarea specifica a gazoductului Nabucco, inlocuit cu formula mai generoasa "coridioare energetice sudice".

Potrivit lui Kosaciov, decizia europeana "nu este o surpriza". "De la bun inceput era clar ca acest proiect nu este pentru Europa, ca nu are o baza economica sanatoasa si nu poate fi rentabil", a declarat deputatul rus.

Kosaciov spune ca o solutie la problema Europei ar putea fi un acord comun cu statele producatoare de resurse, in primul rand cu Rusia, pentru "construirea reciproc avantajoasa, care ar fi exclus iritatiile externe si rolul distructiv al statelor de tranzit", a subliniat parlamentarul rus, intr-o aluzie la Ucraina, cu care Moscova a avut un conflict pe tema gazului la inceputul acestui an.

"In acest sens suntem in stare sa ajungem la un acord cu UE atat in cazul existentei, cat si in lipsa Nabucco", a adaugat Kosaciov. El considera ca proiectele rusesti, Nord Stream si South Stream, reprezinta singura perspectiva reala de dezvoltare a dialogului dintre Rusia si Europa in domeniul securitatii energetice.

"Existenta a cat mai multor magistrale de livrare micsoreaza riscul ca una dintre ele sa fie blocata de statul de tranzit", a explicat Kosaciov.

"Problema nu consta in faptul ca Rusia este imprevizibila pentru UE ca partener, ci in faptul ca imprevizibile sunt statele de tranzit. Imediat dupa ce vom scapa de acest factor, totul va reveni la normal", a conchis seful comisiei de politica externa din Duma de Stat a Rusiei.

Grupul rusesc Gazprom a fost invitat sa se alature proiectului european Nabucco, dar a refuzat, preferand sa se concentreze pe propriul proiect, South Stream, a declarat recent vicepresedintele sau, Aleksandr Medvedev, citat de RIA Novosti.

Intr-un interviu acordat postului de televiziune rus Vesti, Aleksandr Medvedev a spus ca Gazprom isi va pastra propriul proiect, South Stream, perceput drept concurent celui european, si nu se va implica in Nabucco.

"Spre deosebire de Nabucco, noi avem tot ce ne trebuie pentru ca acest proiect sa se materializeze", a spus el.

"Avem gazul, avem piata si experienta in implementarea proiectelor complexe si managementul corporativ", a spus el. Gazprom nu este pregatit sa participe la ambele proiecte simultan.

"Daca alergi dupa doi iepuri, nu il prinzi pe niciunul. Avem un iepure pe care il stim, vom alerga dupa el", a explicat Medvedev, fara a preciza cine anume si cand i-a facut Rusiei propunerea de a se alatura proiectului Nabucco.

UE sprijina proiectul conductei Nabucco, menita sa transporte hidrocarburi pe o lungime de 3.300 de kilometri, din Asia Centrala pana in Austria, pentru a-si diminua dependenta de aprovizionarea cu gaze naturale din Rusia. Nabucco va tranzita si Romania, iar costul total al gazoductului este estimat in prezent la aproape opt miliarde de euro.

Consortiul pentru construirea Nabucco regrupeaza in prezent sase parteneri economici: OMV (Austria), RWE (Germania), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria), MOL (Ungaria) si Transgaz (Romania). La randul sau, Rusia promoveaza South Stream, conceput pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaze din Asia Centrala si Rusia spre vestul Europei si spre Balcani. Proiectul a raliat pana in prezent Bulgaria, Serbia, Ungaria, Italia si Grecia.

Romania a blocat consensul luni, la discutiile din cadrul reuniunii ministrilor de externe ai UE care urmau sa adopte proiectul de concluzii al summitului european de primavara, pentru ca in document, la capitolul energetic, nu se mai face referire strict la proiectul Nabucco, formula "pachetul Nabucco" fiind inlocuita cu sintagma "coridoare energetice sudice".

Ministrul roman de externe, Cristian Diaconescu, a explicat ca Romania nu poate accepta adoptarea pachetului de proiecte energetice fara proiectul Nabucco, adaugand ca dialogul va continua pana la summitul de joi, pozitia Bucurestiului fiind sustinuta de mai multe tari, intre care Austria, Polonia si Slovacia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Nabucco, #povara, #securitate, #europa, #gaze , #stiri Gazprom