South Stream, cu un pas inainte fata de Nabucco

Luni, 26 Aprilie 2010, ora 00:04
1332 citiri
South Stream, cu un pas inainte fata de Nabucco

Rusia si Austria au semnat un acord pentru construirea gazoductului ruso-italian South Stream, destinat aprovizionarii Europei cu gaze naturale. Acordul a fost semnat la Viena de catre ministrul austriac al Economiei, Reinhold Mitterlehner, si de ministrul rus al Energiei, Serghei Smatko, in prezenta premierului rus, Vladimir Putin, si a cancelarului austriac, Werner Faymann.

Separat, presedintele Gazprom, Alexei Miller, si presedintele OMV, Wolfgang Ruttensdorfer, au semnat un acord cadru pentru colaborarea celor grupuri energetice. Putin a subliniat ca South Stream este un "proiect concurent" pentru Nabucco, unde un partener important este OMV.

Nabucco ar trebui sa transporte gaze naturale din Asia Centrala, in special din regiunea Marii Caspice, catre Europa, tranzitand Turcia si Europa de Sud-Est, dar evitand Rusia.

El a pus din nou sub semnul indoielii realizarea proiectului Nabucco, afirmand ca "inainte de a construi ceva, trebuie asigurata semnarea contractelor de livrare de gaze naturale". El a facut, astfel, aluzie la incertitudinile legate de sursele de gaze pentru Nabucco.

La randul sau, Faymann a amintit ca circa 70% din necesarul de gaze al Austriei este importat din Rusia si a adaugat ca livrarile efectuate prin intermediul South Stream sunt complementare energiei din resurse regenerabile.

Studiul de fezabilitate al tronsonului austriac al gazoductului va fi terminat la finele acestui an, se arata intr-un comunicat al OMV. Decizia finala asupra investitiilor pe care grupul le va face in proiect va fi luata in urmatoarele 18 luni.

Inaintea semnarii intelegerii cu Austria, Rusia avea incheiate acorduri bilaterale cu alte state de tranzit, respectiv Bulgaria, Grecia, Serbia, Slovenia si Ungaria. Pe langa Eni, grupul francez EDF se va alatura consortiului care va construi South Stream.

Gazoductul, cu o lungime de circa 900 de kilometri, va trece pe sub Marea Neagra, din Novorosisk pana la Varna, in Bulgaria. Proiectul este dezvoltat de Gazprom, cel mai mare producator si exportator de gaze naturale din lume, si de grupul italian Eni.

Gazoductul va avea o capacitate de 31 de miliarde de metri cubi pe an, cu posibilitatea extinderii la 63 de miliarde de metru cubi pe an. Primele livrari sunt estimate pentru sfarsitul anului 2015.

Proiectul Nabucco, evaluat la 7,9 miliarde de euro, prevede construirea unui gazoduct cu o capacitate anuala de 31 de miliarde de metri cubi.

Obiectivul gazoductului este facilitarea importului direct de gaze naturale din regiunea Caspica si Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria.

Romania participa la proiect prin intermediul Transgaz, alaturi de grupul austriac OMV, actionarul majoritar al Petrom, de MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia si RWE Germania.

Primele livrari ar urma sa fie efectuate in 2014. Biroul de presa al Ministerului Economiei a reiterat vineri ca Romania ar putea fi una dintre tarile care vor fi tranzitate de gazoductul South Stream, avand in vedere pozitia sa geografica, dar traseul definitiv al conductei nu a fost inca stabilit. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#sout stream, #nabucco, #putin, #rusia, #austria , #stiri Vladimir Putin