Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Gaze mai scumpe cu 10% in Rep Moldova

Gaze mai scumpe cu 10% in Rep Moldova

Gigantul rus Gazprom a anuntat ca in trimestrul I al anului 2011 Republica Moldova va plati pentru gazul livrat 289,93 de dolari pentru o mie de metri cubi, cu aproape 10% mai mult fata de ultimul trimestru al anului trecut, relateaza Newsin. 

Pretul gazului importat de la Gazprom este stabilit la inceputul fiecarui trimestru in baza contractului dintre MoldovaGaz si gigantul rus.

Seful serviciului de presa de la MoldovaGaz, Andrei Akulov, a declarat pentru StireaZilei.md ca in prezent intreprinderea achita rusilor un pret de 263,63 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaz, fara valoarea calorica.

"De regula, valoarea calorica ar putea creste pretul gazului cu inca 5-6 dolari. Astfel, daca pretul calculat in luna octombrie a fost de 263,63 de dolari, atunci in luna noiembrie el a crescut pana la 269 de dolari, pentru ca s-a luat in calcul si valoarea calorica", a explicat Akulov.

Agentia Nationala pentru Reglementare in Energetica urmeaza sa stabileasca pretul nou pentru consumatorii finali, care vor regasi scumpirile in facturi la sfarsitul lunii ianuarie.

Potrivit Bancii Nationale, cresterea pretului de livrare al gazelor va stimula scumpirea altor produse si servicii.

Republica Moldova va importa de la Gazprom, in 2011, peste 3,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale, dintre care 2 miliarde sunt pentru Transnistria.


Teritoriul separatist nu-si achita insa facturile la gaz si a acumulat o datorie uriasa fata de Gazprom.

Pe de alta parte, si tariful pentru tranzitarea gazelor rusesti pe teritoriul Moldovei a crescut, potrivit Publika TV. MoldovaGaz va primi 3 dolari pentru transportarea a o mie de metri cubi de gaze pentru fiecare 100 de kilometri. Pretul a fost modificat dupa ce timp de 14 ani a fost de 2,5 dolari. Astfel, veniturile MoldovaGaz din tranzit vor fi de aproape 9 milioane de dolari.

Contractul dintre Republica Moldova si Gazprom expira in 2011, iar autoritatile moldovene spera sa renegocieze pretul de achizitie a gazului rusesc.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1491 ori
Citeste mai multe despregazprom gaze naturale Moldova datorie