Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ofertele pentru Distrigaz au depasit asteptarile

Ofertele pentru Distrigaz au depasit asteptarile

Valoarea ofertelor financiare depuse pentru privatizarea societatilor Distrigaz Sud si Distrigaz Nord a depasit asteptarile Ministerului Economiei si Comertului (MEC). Saptamana trecuta, Ministerul Economiei a selectat Gaz de France pentru inceperea negocierilor directe in privatizarea societatii Distrigaz Sud si a decis, de asemenea, ca trecerea in proprietate privata a Distrigaz Nord sa fie negociata cu cei de la Ruhrgas, Gazprom (Rusia) care si-a exprimat interesul doar pentru Distrigaz Sud, nu a fost selectata.

Compania rusa a inclus in oferta sa un contract de livrare a gazelor naturale pe termen lung, fara sa precizeze insa pretul. A"Nu s-a precizat cu cat este mai ieftin gazul, iar contractul nu putea fi cuantificat in procesul de privatizare, intrucat ar fi insemnat sa oferim conditii diferite competitorilor", a spus Popescu.

De asemenea, ministrul a apreciat ca procesul de privatizare a fost unul transparent. Compania rusa va ramane singura societate care va livra gaze in Romania, iar pretul de import va fi stabilit in continuare in baza unei formule de calcul acceptata unanim la nivel european, a mai spus ministrul.

Masuri pentru A"tinerea in frau" a pretului carburantilor

Ministrul Dan Ioan Popescu a afirmat ca reducerea taxelor in industria petroliera ar putea fi luata in discutie, pentru a contracara, astfel, influenta negativa a cresterii cotatiei internationale a titeiului asupra preturilor la carburantii comercializati in Romania. Ministrul sustine ca masura reducerii taxelor poate fi luata in considerare, o decizie similara fiind adoptata si in unele state europene, printre care Italia si Germania.

Popescu a estimat ca pretul titeiului la nivel mondial nu va depasi nivelul de 50 dolari pe baril, situatie care nu va impune o noua crestere a preturilor carburantilor pe piata romaneasca.

Credite externe pentru sezonul rece

Unitatile de producere si distributie de electricitate, gaze naturale si energie termica vor contracta credite externe in valoare totala de pana la 250 milioane dolari, pentru achizitionarea combustibililor necesari in sezonul rece, a hotarat recent Guvernul.

In acest sens, unitatile din coordonarea Ministerului Administratiei si Internelor vor angaja imprumuturi in valoare de 150 milioane dolari, restul sumei urmand sa fie imprumutata de catre societatile aflate in subordinea MEC. Creditele vor fi contractate de pe pietele internationale de capital, cu garantia statului.

Stocurile necesare de combustibil, care trebuie asigurate pana la sfarsitul lunii septembrie, se ridica la cinci milioane tone lignit, 489.000 tone huila, 529.000 tone pacura si 2,6 miliarde metri cubi gaze. Pentru iarna acestui an, autoritatile au estimat o crestere medie cu 4,5% a consumului de electricitate si cu 6,5% a consumului de energie termica fata de perioada octombrie 2003 A- martie 2004.

Sursa: Azi

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1140 ori