Bulgaria a ajuns la un acord privind o reducere de 40% a pretului gazelor naturale pe care le importa de la furnizorul sau dominant, Rusia, conform acordurilor pe termen lung, a anuntat marti premierul Boyko Borissov, citat de Reuters.
In mai 2018, Comisia Europeana a adoptat o decizie prin care impune grupului rus Gazprom o serie de obligatii care raspund preocuparilor Executivului comunitar in ceea ce priveste concurenta si permit fluxul liber al gazelor naturale la preturi competitive pe pietele gazelor naturale din Europa Centrala si de Est (CEE).
Bulgaria este ultima dintre cele opt state din CEE care a ajuns la un acord privind reducerea pretului la gaze dupa acordul anti-trsut incheiat de Bruxelles cu Gazprom in 2018.
Borissov a salutat reducerea preturilor si le-a spus jurnalistilor ca acordul va ajuta ajuta economia statului balcanic. Analistii apreciaza ca acordul este o veste buna, dar mult intarziata, deoarece in ultimii ani Bulgaria a platit cu aproape 50% mai mult pentru gazele rusesti comparativ alte state europene.
"In aceasta dimineata, Gazprom ne-a trimis contractul semnat, care include cea mai mare reducere de pret din toate tarile care si-au renegociat contractele. Avem o scadere de 40%", a declarat Borissov.
Conform acordului incheiat cu Bruxellesul, Gazprom a acceptat sa permita clientilor sa ceara preturi mai scazute cand acestea se abat de la indicii de referinta, cum ar fi cei de pe pietele de gaze din Europa Occidentala.
Noul... mai mult
Marti, 03 Martie 2020, ora 15:57
Rusia a inceput sa livreze gaze naturale spre Europa via noul gazoduct TurkStream, a declarat duminica directorul companiei Bulgartransgaz, operatorul retelelor de transport de gaze naturale din Bulgaria, transmite Reuters.
In conformitate cu strategia sa, care vizeaza ocolirea Ucrainei, Rusia a decis sa construiasca gazoductul TurkStream via Marea Neagra si sa dubleze capacitatea gazoductului Nord Stream via Marea Baltica.
"Livrarile de gaze naturale rusesti, nu doar pentru noi dar si pentru Grecia si Macedonia de Nord, se realizeaza cu succes prin noul punct de intrare Strandzha 2 de la granita Bulgariei cu Turcia" a declarat duminica directorul general de la Bulgartransgaz, Vladimir Malinov pentru postul public de radio din Bulgaria.
Citeste si: Europa vrea sa scape de dependenta de rusi: Acord pentru cel mai lung gazoduct din lume
Cat gaz livreaza Gazprom
Anterior, grupul rus Gazprom a informat ca de la data de 1 ianuarie 2020 a inceput sa livreze Bulgariei aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale via TurkStream, inlocuind conducta Trans-Balkan care trece prin Ucraina si Romania.
Anul trecut Gazprom a livrat aproximativ trei miliarde metri cubi de gaze naturale Greciei si aproximativ 500 milioane metri cubi Macedoniei de Nord via conducta Trans-Balkan.
Vladimir Malinov a mai spus ca in prezent conducta Trans-Balkan nu este utilizata si a adaugat ca este posibil ca aceasta conducta sa fie utilizata in sistem revers pentru a transporta... mai mult
Duminica, 05 Ianuarie 2020, ora 15:35
Bulgaria a anuntat luni ca a ajuns la un acord cu gigantul rus Gazprom, care furnizeaza cea mai mare parte a gazului natural consumat in aceasta tara, ca din ianuarie acesta sa fie livrat prin noua conducta TurkStream, care trece prin Marea Neagra si iese in Turcia, ocolind astfel Ucraina si Romania.
"Am finalizat cu Gazprom o modificare a punctului de intrare a livrarilor (...) convenabila pentru Bulgaria. Punctul de livrare devine Strandja 2", situat la granita bulgaro-turca, a afirmat ministrul bulgar al energiei, Temenujka Petkova.
Ministrul a justificat decizia prin posibilitatea de a economisi 70 de milioane de leva ( 35 milioane de euro) pe an cheltuiti ca taxe de tranzit via Romania, invecinata cu Ucraina, de unde vine in prezent gazul rus. Pretul gazului in Bulgaria ar putea scadea astfel cu 5%, a mentionat Petkova.
Conducta TurkStream leaga Rusia de partea europeana a Turciei. Prima linie a conductei, cu o capacitate de 15,75 miliarde de metri cubi pe an, va aproviziona piata locala din Turcia. Cea de-a doua linie, cu o capacitate similara, ar urma sa fie destinata aprovizionarii clientilor din Europa de Sud-Est.
(Foto: Gazprom)
Rusia intentioneaza ca luna viitoare sa inaugureze prima linie, insa darea in exploatare a celei de-a doua depinde de realizarea infrastructurii necesare in Bulgaria, Serbia si Ungaria.
Guvernul de la Sofia a promis in octombrie ca va finaliza sectiunea gazoductului TurkStream de pe teritoriul bulgar pana in 2020, dupa... mai mult
Luni, 30 Decembrie 2019, ora 22:10
Dupa negocieri indelungate, Rusia, Ucraina si UE au convenit joi noaptea, "in principiu", asupra unui nou acord privind livrarea de gaze naturale incepand cu data de 1 ianuarie 2020, a declarat vicepresedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, transmite Reuters.
Ucraina este o tara cruciala pentru tranzitul gazelor naturale rusesti spre Europa. Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019.
"Dupa negocieri intensive sunt bucuros sa spun ca am ajuns la un acord de principiu asupra tuturor elementelor cheie, ceea ce cred ca este o veste foarte buna pentru Europa, Rusia si Ucraina", a declarat Sefcovic.
Vicepresedintele Comisiei Europene, ministrul Energiei din Ucraina, Oleksiy Orzhel, si omologul sau rus, Alexander Novak, s-au intalnit joi la Berlin pentru discutii dar nu au oferit alte detalii.
Separat, grupul rus Gazprom a informat ca oficialii de la Moscova si Kiev se vor intalni vineri la Minsk pentru a continua discutiile.
La randul sau, Oleksiy Orzhel si-a exprimat speranta ca in scurt timp se va ajunge "la un rezultat pozitiv pentru toate partile" iar ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a laudat eforturile Germaniei de a intermedia un acord intre Ucraina si Rusia.
In prezent, Rusia construieste doua noi gazoducte, Nord Stream2 si TurkStream, acesta din urma fiind destinat sa ocoleasca Ucraina. Cu toate acestea, joi la conferinta sa anuala de presa, presedintele Rusiei, Vladimir... mai mult
Vineri, 20 Decembrie 2019, ora 10:27
Europa nu va avea probleme in aprovizionarea cu gaze naturale la iarna, chiar daca nu se va ajunge la un nou acord privind livrarile de gaze naturale rusesti via Ucraina pana la finele acestei luni, cand expira actualul acord de tranzit, arata un studiu publicat miercuri de un institut german, transmite Reuters.
"Aprovizionarea cu gaze pentru iarna este in siguranta, chiar daca discutiile referitoare la livrarile de gaze din Rusia via Ucraina spre Europa vor esua", sustine studiul realizat de Institute of Energy Economics (EWI) din Koln.
Potrivit acestui studiu, este posibil ca in Germania pretul gazelor naturale sa inregistreze o crestere moderata, dar nu vor exista intreruperi in aprovizionare. Facilitatile de stocare a gazelor sunt pline, preturile sunt la cele mai mici valori din ultimii ani gratie supraofertei mondiale iar interconectarea retelelor de gazoducte este intr-o situatie mult mai buna decat era in urma cu zece ani, cand o disputa dintre Rusia si Ucraina pe tema pretului si platilor gazelor naturale a afectat aprovizionarea statelor din Europa.
Moscova a informat ca nu vrea sa ajunga la un nou razboi al gazelor naturale cu Ucraina, similar cu cel din 2009. Actualul acord care reglementeaza aprovizionarea Ucrainei cu gaze naturale rusesti precum si tranzitul spre Uniunea Europeana expira la 31 decembrie 2019, iar negocierile pentru un nou acord sunt complicate de aspecte ce tin de procedurile de arbitraj si de anexarea peninsulei Crimeea de catre... mai mult
Miercuri, 04 Decembrie 2019, ora 16:17
Ungaria este pregatita sa inceapa negocierile cu Gazprom privind un nou acord pe termen lung de aprovizionare cu gaze naturale, a anuntat luni ministrul ungar al Afacerilor Externe, Peter Szijjarto, dupa intalnirea cu Viktor Zubkov, presedintele Board-ului grupului rus, transmite Reuters.
Ungaria importa majoritatea gazelor naturale din Rusia iar contractul expira pana in 2020.
Consumul anual de gaze naturale al Ungariei este de aproximativ 10 miliarde metri cubi iar autoritatile au anuntat ca au in depozite intreaga cantitate necesara pentru aceasta iarna.
Statul din Europa Centrala primeste majoritatea gazelor printr-un gazoduct care traverseaza Ucraina.
Actualul acord prin care Rusia livreaza gaze Ucrainei si altor tari din Europa expira dupa 31 decembrie 2019. Un nou acord nu a fost inca semnat iar negocierile sunt in impas.
Gazprom asigura o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. Grupul rus aprovizioneaza Europa cu gaze naturale prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal-Europe, via Belarus si Polonia, precum si gazoductul Nord Stream, care face legatura intre Rusia si Germania, via Marea Baltica. mai mult
Luni, 02 Decembrie 2019, ora 15:18
Cea mai mare companie poloneza de gaze, PGNiG, a anuntat vineri ca a notificat grupul rus Gazprom ca nu intentioneaza sa extinda pe termen lung contractul privind furnizarea de gaze naturale, care expira la finalul lui 2022, transmit DPA si Reuters.
Reprezentantii Gazprom nu au raspuns solicitarilor Reuters de a comenta informatia.
Autoritatile de la Varsovia anuntasera anterior ca nu intentioneaza sa mai cumpere gaze de la Gazprom dupa 2022, dar acordul semnat in 1996, cunoscut drept "contractul Yamal", cerea ca partile sa-si trimita declaratii oficiale privind viitoarea cooperare, cu trei ani inainte de expirarea contractului.
Mai mult de jumatate din gazele naturale vandute de PGNiG vin de la grupul rus Gazprom, dar compania poloneza a luat masuri pentru reducerea dependentei de firma ruseasca deoarece considera conditiile din acordul Yamal nefavorabile.
Compania de stat PGNiG a informat ca dupa 2022 va avea asigurata securitatea furnizarilor datorita contractelor incheiate privind achizitionarea de gaze naturale lichefiate (LNG) si gaze naturale de la zacamintele din Marea Nordului.
In prezent Polonia importa gaze naturale din Norvegia si gaze naturale lichefiate din Qatar si SUA. mai mult
Vineri, 15 Noiembrie 2019, ora 14:05
La iarna, Romania va avea suficiente gaze doar daca nu da gerul si daca ucrainenii nu se cearta prea tare cu rusii.
Potrivit normelor UE, o tara se poate considera la adapost de o criza energetica doar daca isi poate procura gazele naturale din 3 surse distincte. In acest fel - indiferent ce s-ar intampla - tara respectiva poate fi aproape sigura ca nu ramane fara gaz.
Judecand doar dupa acest criteriu, Romania e ferita de o eventuala criza energetica, deoarece are acces nu la 3, ci chiar la 4 surse de gaz. Iata despre ce este vorba.
Inainte de toate, tara noastra are productie interna prin care si-a asigurat, iernile trecute, peste 70% din consum. Apoi, Romania are interconexiuni (adica infrastructura care ii permite sa importe gaze din Bulgaria, din Ungaria si din Ucraina - n.red.).
Si atunci, de ce ne-am mai face griji cu privire la alimentarea cu gaze? Motivul e foarte simplu, spune expertul judiciar in domeniul gazelor naturale, Dumitru Chisalita. Anume: din toate sursele de import, una singura e de baza. Si s-ar putea ca tocmai pe aceea sa n-o mai putem accesa, din ianuarie 2020 incolo.
"Importurile de gaze din Bulgaria sunt conjuncturale. Exista posibilitatea ca anumite cantitati de gaze din Grecia sa ajunga in Bulgaria si apoi, mai departe, in Romania. Dar nu e ceva sigur. Nu vorbim despre o alimentare garantata, continua, pe care sa ne putem baza,
Si tot conjuncturale sunt si importurile de gaze din Ungaria. Importam din tara vecina pentru ca -... mai mult
Miercuri, 02 Octombrie 2019, ora 07:15
Grupul rus Gazprom, cel mai mare producator de gaze naturale din lume, se asteapta ca tendinta de crestere a cererii de gaze in Europa sa continue in urmatorii ani, astfel incat, pana in anul 2035, solicitarile pentru importuri suplimentare sa depaseasca tinta de 150 miliarde metri cubi, a declarat vineri directorul general al Gazprom, Alexei Miller, transmite Itar Tass.
"La Adunarea Generala anuala a Actionarilor din urma cu trei ani estimam ca pana in 2035 cererea Europei pentru importuri suplimentare de gaze ar putea ajunge la 150 de miliarde de metri cubi. In prezent vedem cum numai in ultimii trei ani importurile Europei au crescut deja cu 67 de miliarde metri cubi. Ne asteptam ca aceste tendinte sa continue astfel incat sa fie depasite prognozele", a spus Miller.
Seful Gazprom a adaugat ca principalii factori care stau la baza cererii de gaze a Europei sunt scaderea productiei interne, reducerea productiei de electricitate care provine de la centralele nucleare si scaderea rolului carbunelui in sectorul energiei. In acest context, Miller a subliniat ca productia interna de gaze naturale a tarilor europene asigura mai putin de 50% din consum.
"Cererea pentru gaze naturale importate este in crestere in Europa. Pe parcursul ultimilor sase ani, importurile de gaze au crescut, in medie, cu 4% pe an. Iar in 2018 tarile europene au importat 326 de miliarde de metri cubi de gaze naturale, cu 4,8% mai mult decat in 2017", a precizat Miller la Adunarea Generala anuala... mai mult
Vineri, 28 Iunie 2019, ora 16:50