Presedintele Klaus Iohannis sustine miercuri, de la ora 18.00, o conferinta de presa la Palatul Cotroceni.
Principalele declaratii:
Am avut astazi o intalnire cu premierul si cu ministrii cu atributii in domeniul gestionarii fondurilor europene pentru a analiza stadiul pregatirii palnului national de redresare si rezilienta. Am obtinut la reuniunea Consiliului European din iulie circa 80 milarde euro. Peste 30 miliarde de euro o vom folosi pentru a accelera revigoarea economica post pandemie. Acest plan va trebui aprobat de Comisia Europeana cel mai tarziu pana in luna aprilie a anului viitor si vor exista anumite conditionalitati in utilizarea cestor fonduri.
E vorba de asigurarea reformelor structurale, de digitalizare. Toate acestea sunt necesare pentru ca economia sa se dezvolte durabil pe termen mediu si lung. Fondurile la care ma refer reprezinta o oportunitate istorica de a dezvolta Romania de a construi autostrazi, cai ferate, de a implementa programe de digitalizare in economie, in admistratie. Sunt fonduri care vor permite investitii majore in educatie si sanatate. Toate acest fonduri vor contribui semnificativ la cresterea calitatii vietii fiecaruia dintre noi. Am stabilit 12 directii prioritate - sanatate, educatie, digitalizare si combaterea atacurilor cibernetice, transport durabil, combaterea schimbarilor climatice, protectia mediului, energie, eficienta energetica, mobilitate urbana, mediul de afaceri, cercetare si inovare si cresterea capacitatii... mai mult
Miercuri, 28 Octombrie 2020, ora 18:09
Ministrul demis si iar propus al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, spune ca Romania va pierde 500 de milioane de euro in noul buget al Uniunii Europene, iar aceasta pierdere va fi zona proiectelor de infrastructura de transport. Bolos a primit aviz negativ in urma audierii in comisiile parlamentare.
"Dupa cum se cunoaste, noul procent pe care l-au pus in discutie la nivelul Comisiei Europene este de 1,074% din venitul national brut. Pentru Romania inseamna o pierdere de aproximativ 500 de milioane de euro la nivelul politicii de coeziune. Daca pana acum discutam de 30,566 miliarde de euro, in varianta noua de buget suntem afectati cu cele 500 milioane de euro", a declarat Bolos, la finalul audierii in comisiile parlamentare.
El a spus ca aceasta pierdere de 500 de milioane de euro va afecta tara noastra in zona proiectelor de infrastructura.
"Avem aceasta pierdere si, in general, suntem afectati pe zona proiectelor de infrastructura de transport, pentru ca acestea au si specific faptul ca potrivit noilor orientari la nivel de comisie schimbarile climatice sunt prioritare si este o prioritate la nivel european, dar, pe de alta parte, daca negocierile vor inainta, avem castiguri la nivel de flexibilitate a utilizarii fondurilor europene pe care le avem pentru urmatoarea perioada de programare, intrucat am formulat un numar de sase propuneri de masuri pe aceasta zona a flexibilizarii.
Sper sa fie in final castigate proiectele de infrastructura care sunt cele mai... mai mult
Miercuri, 19 Februarie 2020, ora 16:38
Rata de absorbtie curenta a fondurilor europene a ajuns la peste 19% la data de 5 iulie, ca urmare a solicitarii de noi rambursari de fonduri Comisiei Europene.
Saptamana trecuta, Romania a transmis Comisiei Europene documentele pentru rambursarea a inca 135 milioane de euro prin intermediul Programului Operational Sectorial Transport (POS Transport).
Astfel, valoarea totala a fondurilor solicitate Comisiei pentru rambursare prin intermediul POS Transport este de peste 655 milioane de euro.
"Succesul inregistrat de Guvernului Romaniei in a debloca recent al treilea program presuspendat de catre Comisia Europeana in trecut, Programul Operational Sectorial Transport, are efectul scontat asupra absorbtiei fondurilor europene.
Suma solicitata pentru a fi rambursata prin intermediul celor sapte programe operationale ajunge astfel la aproximativ 3,7 miliarde de euro in prezent, un avans substantial care ne ajuta sa acoperim riscul de dezangajare automata a fondurilor europene", a declarat Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, intr-un comunicat remis Ziare.com.
Citeste mai multe despre Romania atinge un record la atragerea fondurilor europene pe Ziare.com. mai mult
Luni, 08 Iulie 2013, ora 08:31
Programul Operarational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) a fost deblocat. Guvernul cauta solutii pentru reluarea platilor catre beneficiari pana la finele anului, a dat asigurari Consilierul premierului pe problematica fondurilor europene, Eugen Teodorovici.
In urma unei misiuni de audit desfasurate la sfarsitul lunii noiembrie, Comisia Europeana (CE) a solicitat Guvernului, intr-o scrisoare oficiala, sa trimita inainte de 15 decembrie 2012, o cerere de plata care sa includa o suma corectata, corespunzatoare cu 25% din cheltuielile declarate catre Comisie de la inceputul POSDRU pana in noiembrie 2011, scrie Mediafax.
Comisia a recomandat totodata ca autoritatile romane sa transmita o cerere de plata separata inainte de sfarsitul lunii decembrie 2012, cuprinzand sumele procesate pe baza procedurilor de verificare imbunatatite, dar care sa includa si rata de corectie financiara medie de 25%.
"Avand in vedere numarul foarte mic de cereri de rambursare care au fost procesate pe baza procedurilor imbunatatite, este prea devreme pentru a fi siguri in privinta eficientei verificarilor de administrare. Prin urmare, va fi necesara o noua misiune de audit odata ce vor exista suficiente dovezi ce pot fi supuse auditului pentru a evalua eficienta procedurilor imbunatatite de verificari de administrare.
Se prevede ca aceasta misiune sa se desfasoare in primul trimestru al anului 2013. (...) Plata acestei de-a doua cereri de plata (precum si a cererilor... mai mult
Joi, 06 Decembrie 2012, ora 16:35
Programele de guvernare ale principalelor formatiuni politice USL si ARD includ capitole dedicate imbunatatirii sistemului de absorbtie a fondurilor europene. Cat de fezabile sunt propunerile celor doua formatiuni?
ARD propune adaptarea legislatiei romanesti la modelul polonez in ceea ce priveste accesarea si realizarea proiectelor pe fonduri europene. Pe de alta parte, formatiunea USL isi propune, la capitolul fonduri europene, sa creasca substantial gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012
Specialistul pe fonduri europene Cosmin Dragoi este de parere ca in tara noastra nu se va putea adapta in totalitate modelul polonez. Romania poate insa "copia" cateva dintre masurile implementate de polonezi.
"Este o propunere buna tinand cont ca modelul polonez este unul functional. Totusi, modelul polonez funtioneaza bine in economia poloneza, iar noi nu avem aceleasi conditii. Putem incerca o adaptare, insa aceasta ar insemna timp pierdut, si, prin urmare, mai putini bani absorbiti.
Aceasta propunere ar fi fost fezabila daca ar fi fost pusa in practica cu cel putin doi ani inainte de trecerea la noul exercitiu financiar sau inainte de 2007. Din pacate acum este putin tardiv sa preluam din modelul polonez doar masurile care se pot implementa la noi", a precizat Cosmin Dragoi pentru Business24.
Trasferul de bani intre axe, posibil doar cu acordul Comisiei Europene
In plus, ARD vrea sa negocieze cu Comisia Europeana... mai mult
Miercuri, 21 Noiembrie 2012, ora 09:48
Romania trebuie sa prezinte strategii sectoriale amanuntite asupra obiectivelor pe care le urmareste pentru a beneficia de fonduri europene in urmatorul exercitiu bugetar 2014-2020.
Altfel, tara risca suspendarea integrala sau partiala a platilor, potrivit unei note prezentate in sedinta de guvern de miercuri de catre Ministerul Afacerilor Europene.
"Guvernul a primit din partea Ministerului Afacerilor Europene o nota pe tema indeplinirii conditionalitatilor ex-ante in contextul pregatirii si aprobarii documentelor de programare a fondurilor europene alocate Romaniei in perioada 2014-2020", a precizat purtatorul de cuvant al executivului, Andrei Zaharescu.
Potrivit acestei note, indeplinirea conditionalitatilor ex-ante trebuie realizata cel tarziu pana la 31 decembrie 2016.
"Neindeplinirea poate determina Comisia Europeana sa suspende integral sau partial platile intermediare", se arata in nota MAEur.
Nota atrage atentia asupra faptului ca toate institutiile implicate trebuie sa elaboreze planurile de actiune pentru implementarea conditionalitatilor ex-ante, care trebuie sa fie prezentate Guvernului spre aprobare pana cel tarziu la mijlocul lunii ianuarie 2013.
De asemenea, ministerele trebuie sa elaboreze strategiile sectoriale care sa stabileasca viziunea de dezvoltare pentru perioada 2014-2020. mai mult
Miercuri, 14 Noiembrie 2012, ora 17:59
Viitorul guvern trebuie sa puna accestul pe consolidarea capacitatii administrative a sistemului si sa creeze un fond de tip buffer care sa poata alimenta permanent cu sume platile interne, crede Leonard Orban, ministrul Afacerilor Europene.
Orban a a adaugat ca nu se poate "hazarda" sa spuna care va fi rata de absorbtie in urmatorii ani pentru ca sunt foarte multe variabile in sistem.
Principalele formatiuni politice, USL si ARD au inclus in programele politice masuri pentru a atrage cat mai multi bani din fondurile europene puse la dispozitia Romaniei.
Daca ARD promite un grad de absorbtie de pana la 80% din fondurile structurale si de coeziune pana la finalul anului 2015, USL vrea infiintarea unui fond de relansare economica.
Ministrul Orban, responsabil cu fondurile europene atat in guvernarea PDL cat si in cea USL, a precizat ca el nu poate preconiza cat va fi rata de absorbtie pentru urmatoare perioada.
"Eu nu vreau sa comentez programele politice ale diverselor formatiuni politice. Pot sa va spun ca in momentul de fata rata de absorbtie este de 10% pe coeziune, in rest ea depaste 25% pentru ca includem si agricultura unde, pe dezvoltare rurala rata este de peste 50%, pe plati directe este de 100%. Sunt foarte multe necunoscute si imi este greu sa ma pronunt in momentul de fata cat o sa atinga rata de absorbtie la finalul perioadei de programare, mai precis la finalul lui 2015.
Desigur, trebuie sa ne propunem lucruri cat mai ambitioase dar sunt... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 18:05
Guvernul a primit scrisoarea oficiala de Comisia Europeana prin care este anuntata presuspendarea partiala a altor trei programe operationale: "Transport", "Regional" si "Cresterea competitivitatii economice".
Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) a fost presuspendat integral, in cadrul Programului Operational Regional (POR) o singura axa a scapat de presuspendare, iar la Programul Operational Sectorial Transport au fost vizate 2 din cele 4 axe, informeaza MAEur.
La POS Transporturi au fost presuspendate axa 1 - "Modernizarea si dezvoltarea axelor prioritare ale retelei transeuropene de transport (TEN-T) in scopul dezvoltarii unui sistem de transport durabil si integrarii acestuia cu retelele de transport ale UE", si axa 2 - "Modernizarea si dezvoltarea infrastructurii nationale de transport in afara axelor prioritare TEN-T in scopul crearii unui sistem national de transport durabil".
In cadrul acestor axe, au fost presuspendate doar proiectele din sectoarele de transport rutier si pe calea ferata (ai caror beneficiari sunt Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania si, respectiv, Compania Nationala Caile Ferate Romane).
In cazul POR, presuspendarea vizeaza toate axele, cu exceptia axei prioritare 2 - "Imbunatatirea infrastructurii regionale si locale de transport". Pentru aceasta axa, Comisia Europeana considera satisfacatoare verificarile efectuate de autoritatile nationale asupra contractelor... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 17:34
Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a aratat, joi, ca exista erori mari de management in ceea ce priveste programele derulate cu fonduri europene iar singurul care va plati toate aceste erori este Guvernul rezultat dupa alegerile din luna decembrie a acestui an.
"Romania a avut parte de o succesiune de guvernari, una a cabinetelor Boc si Ungureanu - care a distrus aceste programe, iar alta a cabinetului Ponta - care nu a reusit sa rezolve problemele existente.
De aceea, nu vad nicio solutie pentru deblocarea programelor europene in urmatoarele doua luni de zile, guvernul care va veni la conducere dupa alegerile din decembrie urmand sa fie singurul care va plati toate politele. De fapt, cred ca masura de presuspendare a programelor europene reprezinta o sanctiune aplicata Romaniei pentru haosul politic care a caracterizat vara acestui an", a spus Dumitru Costin.
Acesta a precizat, totodata, ca la nivelul managementului programelor europene nu exista oameni bine pregatiti, care sa inteleaga rolul acestor proiecte.
"In procesul de implementare, Romania a utilizat angajati ai firmelor din Uniunea Europeana, in loc sa-si pregateasca proprii specialisti si sa-i foloseasca apoi la nivelul tuturor programelor. Suntem intr-un cerc vicios si e pacat ca aceste programe sa esueze, deoarece nu clasa politica este cea care va avea cel mai mult de pierdut, ci populatia, prin pierderea unor locuri de munca", a afirmat presedintele BNS.
Serviciile... mai mult
Joi, 25 Octombrie 2012, ora 16:41