Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Fondurile europene, motiv de competitie intre USL si ARD. Cine castiga?

Fondurile europene, motiv de competitie intre USL si ARD. Cine castiga?


Programele de guvernare ale principalelor formatiuni politice USL si ARD includ capitole dedicate imbunatatirii sistemului de absorbtie a fondurilor europene. Cat de fezabile sunt propunerile celor doua formatiuni?

ARD propune adaptarea legislatiei romanesti la modelul polonez in ceea ce priveste accesarea si realizarea proiectelor pe fonduri europene. Pe de alta parte, formatiunea USL isi propune, la capitolul fonduri europene, sa creasca substantial gradul de absorbtie a fondurilor structurale si de coeziune pana la 31 decembrie 2012

Specialistul pe fonduri europene Cosmin Dragoi este de parere ca in tara noastra nu se va putea adapta in totalitate modelul polonez. Romania poate insa "copia" cateva dintre masurile implementate de polonezi.

"Este o propunere buna tinand cont ca modelul polonez este unul functional. Totusi, modelul polonez funtioneaza bine in economia poloneza, iar noi nu avem aceleasi conditii. Putem incerca o adaptare, insa aceasta ar insemna timp pierdut, si, prin urmare, mai putini bani absorbiti.

Aceasta propunere ar fi fost fezabila daca ar fi fost pusa in practica cu cel putin doi ani inainte de trecerea la noul exercitiu financiar sau inainte de 2007. Din pacate acum este putin tardiv sa preluam din modelul polonez doar masurile care se pot implementa la noi", a precizat Cosmin Dragoi pentru Business24.

Trasferul de bani intre axe, posibil doar cu acordul Comisiei Europene

In plus, ARD vrea sa negocieze cu Comisia Europeana posibilitatea de a trece sumele necheltuite de pe anumite programe pe altele unde cererea de proiecte este mai mare. De asemenea, ARD isi propune achizitia unui sistem informatizat in care sa fie monitorizate toate progresele sau problemele aparute pe un program sau altul.

"Intre proiecte se pot transfera sume de bani, intre axe nu se pot transfera bani fara acordul Comisiei Europene. Aceasta este o chestiune ce ar putea fi rezolvata relativ usor dar ne trebuie acordul Comisiei Europene", a explicat Cosmin Dragoi.

Printre masurile propuse de ARD pentru a creste gradul de absorbtie a fondurilor europene se numara si centralizare sistemului. Practic, formatiune politica propune ca toate autoritatile de management sa treaca in subordinea Ministerului Fondurilor Europene. In prezent, aceste autoritati sunt gestionate de ministerele de resort.

Propunerile USL pentru cresterea absorbtiei fondurilor europene

USL vrea simplificarea procedurilor de verificare si de rambursare a cheltuielilor efectuate de beneficiari.

"Este o propunere generala, are o tenta populista. Toata lumea stie ca sunt proceduri greoaie si birocratice. Dar, problema este intr-adevar lipsa de personal calificat, ceea ce duce la evaluari foarte lungi si la o durata foarte mare pana la aprobarea dosarului si in acelasi timp la probleme legate de lipsa fondurilor la buget pentru angajarea personalului calificat. Aceasta propunere generala are la baza mai multe potentiale solutii care sunt mai dificil de implementat. Este o poveste frumoasa", a comentat Dragoi.

Demararea proiectului de implementare a schemei privind reabilitarea termica a cladirilor, finantata prin Programul Operational Regional prin relocarea a 150 de milioane de euro de la Fondul Social European la Fondul European pentru Dezvoltare Regionala.

Specialistul in fonduri europene este de parere ca primul pas pe care trebuie sa il faca Romania este sa centralizeze sistemul pentru a putea, apoi, aplica masuri de eficientizare.

"Prioritatea este intr-adevar optimizarea sistemului de gestionare a fondurilor europene, un sistem cu masuri care sa poata fi in mod real implementate.

Trebuie alocate instrumentele necesare implementarii unor masuri unei institutii centralizatoare cum ar fi Ministerul Afacerilor Europene si in al doilea rand putem trece la masuri efective pe fiecare program in parte. Este nevoie de o institutie care sa dea tonul. Altfel nu putem vorbi de o strategie comuna. Ministerele nu comunica intre ele si cu autoritatile de management", a comentat Dragoi.

Sfaturile actualului ministru al Afacerilor Europene, Leonard Orban

Solutiile pe care le propune un specialist in fonduri europene, ministrul Leonard Orban care a lucrat atat in guvernarea PDL cat si in USL sunt legate de consolidarea capacitatii administrative.

In plus, Orban este de parere ca Romania are nevoie de un fond de tip buffer care sa poata alimenta permanent cu sume platile interne efectuate catre beneficarii interni si dupa aceea din fondurile de la uniune sa fie realimentat acest fond.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1932 ori