Cum a fost Dragnea uns "regele" baronilor locali

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 05:47
1949 citiri
Cum a fost Dragnea uns "regele" baronilor locali
Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale

Guvernul a aprobat infiintarea Programului National de Dezvoltare locala prin care toate proiectele primariilor si consiliilor locale vor fi "la cheremul" ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea. Specialistii spun ca, mai ales in contextul regionalizarii, legea il va ajuta sa-si intareasca pozitia in fata baronilor locali.

Executivul a aprobat saptamana trecuta Ordonanta de Guvern prin care patru fonduri guvernamentale destinate autoritatilor locale vor trece in administrarea Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sub denumirea de Programul National de Dezvoltare locala.

Masura, spune Dragnea, va contribui la o distribuire eficienta a fondurilor.

"Este nevoie de un nou program de dezvoltare pentru ca e nevoie de dezvoltare. (...) Pentru acest program avem alocati la acest moment 450 milioane lei. Sunt peste 3500 de santiere deschise. Suma necesara pentru finalizare a tuturor lucrarilor este de 6 miliarde de lei. Nu vor fi deschise noi santiere. Santierele deschise vor fi prioritizate", a declarat Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Ce se schimba

"Ordonanta lui Dragnea" modifica alte patru norme guvernamentale pentru "subordonarea" unor fonduri ministerului Dezvoltarii:

- Hotararea de Guvern 577/1997 privind construirea de drumuri, poduri si canalizare;

- Ordonanta 7/2006 - legata de construirea ternurilor de sport in spatiul rural si a sistemelor de apa-canalizare. Acest fond a pornit in 2006 ca o urgenta in urma inundatiilor de atunci, dar s-a permanentizat si diversificat;

- Ordonanta 40/2006 - privind finantari de mediu si gospodarirea apelor;

- Hotararea Guvernului nr. 530/2010 - legate de reabilitarea si modernizarea drumurilor judetele si locale, utilizate in cea mai mare parte la nivelul Consiliilor Judetene - vor deveni Programul National de Dezvoltare Locala.

Ordonanta de Urgenta aprobata de Guvern

In total, cele patru programe au avut, in 2008, alocari record de 5 miliarde de lei. Ele acopereau 70% din investitiile la nivel local, restul fiind in mare parte din fonduri europene.

Toate aceste fonduri intra in componenta noului Program National Dezvoltare Locala. Acesta, la randului lui, va fi compus din alte trei subprograme: "Modernizarea satului romanesc", "Regenerare urbana a municipiilor si oraselor", "Infastructura la nivel judetean".

Potrivit Ordonantei de Urgenta aprobata de Guvern, finantarea proiectelor se va face avand in vedere urmatoarele criterii: "ponderea obiectivelor de investitii aflate in derulare in fiecare judet, date demografice si administrativ-teritoariale si capacitatea financiara a beneficiarilor".

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei publice va vira beneficiarilor, prin ordine de plata, sumele necesare pentru realizarea lucrarilor aferente obiectivelor de investii, se precizeaza in lege.

Specialistii contactati de Business24 atrag atentia ca noua lege nu face nimic pentru a rezolva problema clientelismului politic.

Cristian Parvulescu: Masura conduce la intarirea lui Dragnea in raport cu liderii locali, cei de care depinde regionalizare

Romania este in plin proces de descentralizare prin regionalizare, dar in acelasi timp infiinteaza structuri, in puncte cheie ale economiei care duc la centralizare, a subliniat analistul politic, Cristian Parvulescu pentru Business24.

Cristian Parvulescu, analist politic

Potrivit lui Parvulescu, noua lege l-ar putea ajuta de Liviu Dragnea sa castige increderea "baronilor" locali care sa il sustina in cel mai important proiect din cariera lui politica: regionalizare Romaniei.

"Este greu de spus care este motivatia dincolo de cea oficial afirmata pentru ca intotdeauna se vorbeste despre cresterea eficientei si un management cat se poate de structurat. Dar in realitate s-ar putea sa vorbim despre o intarire a domnului Dragnea in raport cu liderii locali, cei de care depinde, pe de o parte regionalizarea, proiectul far al domnului Dragnea pentru momentul acesta si, de ce nu, pentru cariera lui politica", a declarat Cristian Parvulescu.

Potrivit analistului, tendinta tarilor europene este, in general, de subsidiaritate.

"Intr-o tara ca Polonia, existenta regiunilor a facut posibila absorbtia fondurilor structurale. In Polonia este vorba despre regiuni si nu despre o coordonare centrala", a adaugat Parvulescu.

Aurelian Dochia: Multe proiecte se vor distribui din nou pe criterii politice

Parerea lui Parvulescu este impartasita si de analistul economic Aurelian Dochia, care crede ca pe langa riscul ca investitiile sa fie acordate pe criterii politice, ele sa fie uitate atunci cand se schimba partidul de guvernare.

Aurelian Dochia, analist financiar

"Pe de o parte, este adevarat ca a existat o debandata destul de mare in unele situatii de investitii locale. S-au facut destule investitii care nu au avut o justificare corecta si din acest punct de vedere probabil ca nu este lipsita de sens o coordonare la nivel guvernamental. Pe de alta parte, sistemul devine atat de greoi si de complicat incat va fi foarte greu de administrat. Multe proiecte se vor distribui iar pe criterii politice. Exista si riscul ca in momentul in care Dragnea va ocupa o alta pozitie si legea sa se adapteze la noile schimbari politice", a declrat Aurelian Dochia pentru Business24.

Investiile locale au culoare politica

Clientelismul politic este o boala mai veche pe care o are Romania. Proiectele de investitii locale erau distribuite catre judetele conduse de reprezentanti ai pardidului aflat la putere.

Raport Forum Expert 2013

Potrivit unei analize realizate de Expert Forum, un ONG format din experti in politici publice denumita "Clientelismul in Romania", problema alocarii fondurilor de investitii dupa culoarea politica a judetului devine vizibila cu regularitate in campaniile electorale. Apogeul acestui fenomen a fost, potrivit sursei citate, in anii 2007-2008. In anul 2008 au fost alegeri locale.

"In medie, in 2007-2008 era de trei ori mai probabil sa primesti fonduri daca erai primar din arcul puterii decat daca erai primar din opozitie", se arata in studiul realizat de Expert Forum.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Liviu Dragnea baron, #Dragnea Programul National dezvoltare, #Dragnea bani investitii locale, #Dragnea finantare investitii locale , #Politica interna