Cat de buni ar fi ministrii Cabinetului Ungureanu

Marti, 07 Februarie 2012, ora 13:00
2489 citiri
Cat de buni ar fi ministrii Cabinetului Ungureanu
Mihai Razvan Ungureanu, noul prim ministru

Andreea Paul Vass, numele preferat pentru Ministerul Economiei, si Bogdan Dragoi, posibilul nou ministru al Finantelor, vin din Cabinetul Boc, asa ca nu vor lasa balta programele anterioare.

Valeriu Steriu si Adrian Radulescu, preferatii pentru Agricultura, sunt ambii experti in domeniu, chiar daca nu sunt tehnocrati. Insa sunt toti acestia destul de capabili sa duca in spate cele mai importante ministere din Romania?

Ministerele Economiei, Finantelor, Agriculturii, Comunicatiilor si Administratiei si Internelor urmeaza sa aiba sefi noi, in cazul restului fiind posibila pastrarea ministrilor actuali. Andreea Paul Vass, consilierul economic fostului premier Emil Boc, este numele vehiculat pentru Ministerul Economiei, iar secretatul de stat Bogdan Dragoi pare a fi viitorul ministru al Finantelor.

Valeriu Tabara de la Agricultura ar urma sa fie inlocuit cu Adrian Radulescu, deputat PDL, sau cu Valeriu Steriu, deputat UNPR.

Vass nu are cunostinte administrative

Consilierul economic al fostului premier, Andreea Paul Vass, in varsta de 34 de ani, este doctor in economie, lector universitar la Facultatea de Relatii Economice Internationale a Academiei de Stiinte Economice si a fost, intre 2001 si 2008, cercetator la Institutul de Economie Nationala al Academiei Romane.

Primul post de consilier detinut de Vass a fost in Parlamentul European (2007-2008), dupa care a fost consilier in cadrul Departamentului de Politici Economice si Sociale al Administratiei Prezidentiale (2005-2007) si consilier personal al premierului Boc (2009 - noiembrie 2010). A urmat postul de consilier economic al prim-ministrului.

"Andreea Paul Vass este o persoana foarte capabila, ce detine cunostinte puternice de economie. Insa postul de ministru al Economiei ar veni cu o serie de lucruri noi, aceasta urmand a fi prima experienta administrative pe care o are", a explicat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.

Insa Vass a facut parte din Cabinetul Boc, ceea ce inseamna ca va continua actualele programe, lucru care, in opinia lui Liviu Voinea, directorul executive al Grupului pentru Economie Aplicata (GEA), nu este tocmai benefic pentru economia Romaniei.

"Problema mea nu este cu oamenii care vor veni la Economie si Finante, ci cu programul actual, care mi se pare unul deficitar, care se bazeaza in mod gresit pe austeritate", a spus Voinea.

Ce trebuie facut la Economie

Indiferent de persoana care va prelua fraiele Ministerului Economiei, este foarte important ca aceasta sa nu intrerupa programul de listare a companiilor de stat la bursa, dar nici pe acela de restructurare si privatizare a companiilor de stat, dupa parerea lui Dochia. "Cred ca Vass are deja o idee clara si stie ce trebuie facut in aceasta privinta", a mai spus analistul.

In opinia lui Voinea, prioritatile noului ministru al Economiei sunt implementarea programelor de management privat in cadrul companiilor de stat si rezolvarea problemelor din domeniul energetic. "Ar fi periculos ca in energie sa se faca si liberalizarea si privatizarea in acelasi timp", spune directorul GEA.

Dragoi are avantajul experientei la Finante

La doar 31 de ani, Bogdan Dragoi este secretar de stat in Ministerul Finantelor, pozitie detinuta inca din septembrie 2006, fiind sustinut de Partidul Democrat. Pana in acel moment, detinuse timp de cinci luni functia de consilier la Ministerul Integrarii Europene.

Cea mai mare reusita a lui Dragoi este gestionarea iesirii Romaniei pe piata externa prin vanzarea de euro-obligatiuni pe cinci ani, la un randament de 5,29%.

"Nu cred ca exista cineva mai potrivit decat Dragoi pentru postul de ministru al Finantelor, acesta avand marele avantaj ca a fost deja in minister pentru o perioada", comenteaza Aurelian Dochia.

Ca si in cazul Andreei Vass, Liviu Voinea considera ca Dragoi va continua programul de guvernare al lui Boc, bazat pe austeritate.

Ce trebuie facut la Finante

Prioritatile noului ministru al Finantelor sunt cresterea veniturilor si a gradului de colectare a taxelor si impozitelor si auditarea investitiilor si finantarea doar a celor cu potential mare, dupa parerea directorului GEA.

"La Finante problema esentiala este gestiunea bugetului pentru 2012, astfel incat sa se incadreze in parametrii stabiliti anul trecut, mai ales in contextul incertitudinii legate de indicatorii economici de anul acesta", adauga Aurelian Dochia.

Fie ca vorbim despre ministerul Economiei sau al Finantelor, noii sefi nu vor avea parte de noi inceputuri, provocarea fiind continuarea programelor deja demarate si rezolvarea temelor pentru viitoarele intrevederii cu finantatorii Romaniei.

Steriu si Radulescu, preferati de sindicate

Atat Valeriu Steriu, cat si Adrian Radulescu, sunt pe placul sindicatelor din industria alimentara.

"Oricare dintre acestia ar fi o alegere foarte potrivita pentru ministerul Agriculturii. Continuu sa sustin beneficiile unui cabinet de tehnocrati, insa acestia, chiar daca sunt oameni politici, sunt persoane de specialitate, care pot aduce un viitor agriculturii romanesti", a declarat Dragos Frumosu, presedintele Federatiei Sindicale din Industria Alimentara (FSIA).

Radulescu are experienta de o viata in acest domeniu, iar Steriu este cel care s-a ocupat de negocierea capitolului pentru agricultura inainte de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Ce trebuie facut la Agricultura

Una dintre prioritatile noului ministru este sa negocieze cu ministerul Finantelor o rectificare a bugetului agriculturii. De asemenea, acesta ar trebui sa reorganizeze institutiile care lucreaza si deruleaza proiecte pe fonduri europene in cadul Ministerului, insa sa gaseasca si o alta abordare a subventiilor acordate in acest domeniu.

"Insa, poate cel mai important lucru, este sa reduca TVA-ul la produsele alimentare pe intregul lant al produsului", mai spune presedintele FSIA.

#mihai razvan ungureanu prim ministru premier, #noi ministri, #schimbare ministri, #demisie emil boc, #demisie guvern, #noul guvern, #andreea paula vass, #bogdan dragoi , #Guvernul Romaniei