Romania va atrage in acest an fonduri europene in valoare de 2,909 miliarde de euro, prin intermediul programelor operationale gestionate, se mentioneaza intr-un comunicat remis miercuri, 9 decembrie, de Ministerul Fondurilor Europene (MFE).
De asemenea, incepand din noiembrie 2019 si pana in prezent, Romania a atras per total fonduri europene in valoare de 4 miliarde de euro, dintre care o suma de 1,1 miliarde de euro a fost atrasa in noiembrie si decembrie 2019, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.
Ministrul interimar al Fondurilor Europene, Marcel Bolos, a mentionat ca peste un miliard de euro din fonduri europene a fost alocat combaterii noului coronavirus.
"Valoarea fondurilor europene atrase de Romania incepand cu noiembrie 2019, de cand am preluat coordonarea Ministerului Fondurilor Europene, este semnificativa: 4 miliarde euro. Sunt fonduri care sustin dezvoltarea Romaniei prin investitii in infrastructura, in digitalizare, in educatie si sanatate. In contextul crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19, am alocat peste 1 miliard de euro pentru a finanta spitalele si unitatile administrativ-teritoriale in lupta cu noul coronavirus. Si in alte domenii a fost accelerata atragerea fondurilor europene, motiv pentru care, la nivelul majoritatii programelor prin care Romania atrage fonduri, in acest an sumele atrase vor fi mai mari decat cele previzionate. Banii europeni schimba vieti!", a afirmat Marcel Bolos.
In primii ani ai actualei perioade de... mai mult
Miercuri, 09 Decembrie 2020, ora 21:26
Cand criza generata de noul coronavirus va trece si lumea va reveni treptat la ritmul normal, vom avea, probabil o surpriza: multe afaceri se vor fi inchis si multe servicii vor ramane fara acoperire.
Tocmai de aceea, poate ar fi util sa privim in perspectiva, din linistea izolarii: ce am putea face pentru viitorul nostru, pentru atunci cand lucrurile vor reveni la normal?
Poate ca acum este momentul sa te gandesti la o afacere. Iar daca nu dispui de banii necesari, expertii AVISSO au alcatuit pentru tine un calendar cu urmatoarele perioade in care poti depune un dosar pentru a obtine fonduri nerambursabile pentru ideea ta.
Lista, desi nu este exhaustiva, include cele mai interesante tipuri de finantari nerambursabile disponibile pentru mediul de afaceri, cu tipurile de proiecte care sunt eligibile si detaliile aferente.
SMEs' Growth: Pana pe 28 mai 2020 poti apela la fonduri norvegiene pentru o finantare intre 200.000 euro si 2 milioane de euro
Rata de cofinantare este variabila (in functie de regiune de dezvoltare si tip de ajutor): minimum 10% contributie nerambursabila (pentru IMM-urile din Bucuresti) - maximum 70% (pentru regiunile mai putin dezvoltate).
Conform unor estimari prezentate de catre operatorul de program, pe apelul anterior, media ajutorului nerambursabil s-a situat la cca. 45% din valorile eligibile ale proiectelor.
Se acorda finantari in trei domenii:
● Green Industry Innovation (buget 11,06 milioane de euro):
- Dezvoltarea,... mai mult
Joi, 02 Aprilie 2020, ora 08:30
Romania si-a propus ca, pana la finele acestui an, sa atraga fonduri europene in valoare de 12,5 miliarde de euro, insemnand cu 4 miliarde de euro mai mult decat in prezent, a declarat, vineri, ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, intr-o intalnire cu presa.
"Tinta pentru 2019 este de a ajunge la 12,5 miliarde de euro din fondurile europene structurale si de investitii. Aceasta inseamna investitii de la capital uman la infrastructura mare, cercetare, inovare, investitii in infrastructura educationala, in sanatate, inseamna investitii la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale", a spus Plumb.
Potrivit acesteia, Romania a atras pana acum 8,5 miliarde de euro din actualul program, reprezentand 28% din totalul fondurilor alocate, nivel aproape egal cu cel al mediei UE, de 29%.
"Vreau sa multumesc beneficiarilor pentru proiectele de calitate pe care le-au depus si pentru modul cum gestioneaza implementarea proiectelor, precum si echipei mele de la MFE", a adaugat ministrul.
Tarile care au accesat cele mai multe fonduri din totalul alocarilor pentru fiecare in parte sunt Finlanda - 52%, Irlanda - 50%, Austria - 49%. La polul opus sunt Croatia - 21%, Malta - 22%, Italia - 23% si Spania - 24%.
Marea Britanie, Danemarca, Belgia si Polonia se afla la egalitate cu Romania, respectiv au atras 28% din totalul fondurilor alocate. mai mult
Vineri, 01 Martie 2019, ora 12:15
Tot sistemul financiar trebuie reglementat, inclusiv fondurile cu capital de risc, care controleaza si fac plasamente de sute de miliarde, a declarat joi, la o dezbatere organizata de asociatia analistilor financiari CFA Romania, prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara/ASF/, Daniel Daianu, referindu-se la pietele financiare la nivel global.
El a afirmat ca riscul sistemic este creat de dimensiunea fondurilor care se misca si a mentionat faptul ca in prezent li se cere sa aiba rezerve inclusiv fondurilor de piata monetara (cu risc redus - n.r.).
Oficialul ASF a aratat ca in Romania, desi platitorii de taxe si impozite nu au fost coplesiti de esecuri monumentale in piata financiara locala, economia romaneasca a suportat reverberatiile din economia europeana.
"Sa nu ne imaginam ca platitorii de taxe si impozite din Romania nu au suferit fiindca deleveraging-ul (reducerea lantului de garantii/ dezintermediere financiara - n.r.) care se produce in toata Europa si care afecteaza institutiile financiar-bancare din Romania se simte in buzunarul consumatorilor de produse financiare de la noi. Adica ce fac bancile in Romania. N-ai nevoie de un esec monumental in Romania ca platitorii de taxe si impozite sa suporte costul acestor programe de salvare (bailout) si faptul ca bancile sunt obligate prin Grupurile-mama sa se recapitalizeze. Ceea ce fac grupurile-mama afecteaza fiecare sucursala. Este o naivitate sa credem ca trebuia sa se produca neaparat un... mai mult
Joi, 22 Mai 2014, ora 16:39
Lupta pentru sursele de finantare este o problema pentru orice companie din lume, care vrea sa se dezvolte. La noi insa, lipseste capitalul de risc necesar pentru finantarea investitiilor.
O intreprindere mica convinge mult mai greu o banca sau un fond de investitii sa-i acorde finantare, decat o firma mare. O companie mare are un rulaj important, solicita credite mai mari, are un istoric si este tratata ca un client important al bancii, fiind curtata de ea, intrucat ofera garantii.
Romania are nevoie de capitalul de risc
Pentru finantarea IMM este necesar un capital de risc. La noi, finantarea este practic numai pe baza sistemului bancar, unde avem de-a face numai cu banci mari, cu dobanzi mari, care prefera clienti mari.
Capitalul de risc sunt fondurile de investitii, bancile rareori finanteaza proiecte de investitie, normele nu le permit sa acorde credite decat cu garantii. Fondurile cu capital de risc isi asuma riscuri mai importante, dar si beneficiile pot fi mai importante.
Toata industria IT din Statele Unite s-a ridicat pe baza capitalului de risc, care in Romania nu exista. Fondurile de investitii din Statele Unite sunt, fie specializate pe o anumita industrie, fie universale, care merg pe toata gama.
Societatile de microfinantare, o alternativa
Consilierul financiar Valentin Ionescu a declarat pentru Business24 ca, pentru micii intreprinzatori, cea mai la indemana metoda de a face rost de bani o reprezinta microfinantarea. El sustine ca... mai mult
Marti, 05 Iunie 2012, ora 09:35
Statul elen a distribuit o infuzie de capital de 18 miliarde euro catre cele mai mari patru banci grecesti, a anuntat ministerul Finantelor de la Atena, institutiile de credit redobandind astfel accesul la operatiunile de refinantare ale Bancii Centrale Europene (BCE).
Astfel, National Bank of Greece, care detine in Romania Banca Romaneasca, a primit 6,9 miliarde euro, Piraeus Bank a incasat 5 miliarde euro, EFG Eurobank, proprietarul Bancpost, a obtinut 4,2 miliarde euro, iar Alpha Bank 1,9 miliarde euro.
Injectia a fost efectuata prin obligatiuni emise de Fondul European de Stabilitate Financiara si a consolidat rezervele de capital aproape epuizate ale National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank Ergasias si Piraeus Bank.
"Recapitalizarea punte a celor mai mari patru banci grecesti a fost finalizata prin transferul de fonduri de 18 miliarde euro de la Fondul Elen de Stabilitate Financiara. Injectia de capital reface rata de adecvare a capitalului a acestor banci si le asigura accesul la lichiditati de la Banca Centrala Europeana si Eurositem. Bancile dispun acum de suficiente resurse financiare pentru a sprijini economia reala", se arata intr-un comunicat transmis luni seara de ministerul elen al Finantelor.
Comunicatul confirma informatiile aparute luni pe surse in presa privind finalizarea recapitalizarii bancilor grecesti.
Fondul Elen de Stabilitate Financiara a fost infiintat in Grecia pentru a distribui catre banci fondurile destinate... mai mult
Marti, 29 Mai 2012, ora 10:01
Bucurestiul nu va mai beneficia, incepand din 2015-2016, de fonduri in ceea ce priveste obiectivul de coeziune, in actuala organizare administrativa, a avertizat marti ministrul afacerilor europene, Leonard Orban.
Intrebat in legatura cu reorganizarea administrativa, Orban a declarat ca aceasta ar duce la "asigurarea unei coerente la nivelul gestionarii fondurilor pe zone administrative mai mari", intrucat una dintre marile probleme pe care Romania o are in gestionarea fondurilor comunitare este ca "la nivel local, cand vorbim de proiecte de importanta mai mare nu se poate ajunge la o decizie politica pentru ca sunt diferite puncte de vedere, de multe ori reprezentate de persoane din partide politice diferite, si se ajunge la intarzieri foarte mari" in realizarea proiectelor.
Orban a punctat faptul ca, de multe ori, "interesele si obiectivele unui judet nu coincid cu interesele si obiectivele unui judet alaturat". "De aceea, vedem o lipsa de coerenta in identificarea si implementarea unor proiecte concrete", a spus el.
In plus, principalul pericol il reprezinta faptul ca Bucurestiul ar putea ramane fara fonduri de coeziune.
"Daca vom continua cu actualele regiuni de dezvoltare economico-sociala, incepand din 2015-2016 Bucurestiul nu va mai beneficia de fonduri in ceea ce priveste obiectivul de coeziune. Asta este marele risc. Va trebui sa gasim o formula, daca ne dorim ca sa mai existe fonduri alocate pentru Bucuresti si regiunea Ilfov, sa facem o reorganizare... mai mult
Marti, 13 Martie 2012, ora 19:05
Proiectul prin care se aproba ca municipalitatea bucuresteana sa ia imprumuturi de pana la 800 de milioane de euro se va afla, din nou, pe ordinea de zi a CGMB, insa reprezentantii majoritatii din Consiliu spun ca nu-l vor adopta daca Sorin Oprescu "nu precizeaza pe ce se vor cheltui banii".
"Pana in prezent, primarul general al Capitalei nu a venit cu nicio schimbare la acel proiect si nici nu a discutat cu noi. Am vazut ca acest proiect se afla din nou pe ordinea de zi a sedintei de saptamana viitoare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) si nu inteleg graba unei noi sedinte. Urmeaza oricum sa aiba loc inca o sedinta de consiliu, pentru a se discuta din nou proiectul de rectificare a bugetului pe 2011, cu scopul de a vedea daca mai exista bani ce pot fi indreptati spre investitii", a declarat vineri, pentru NewsIn, viceprimarul Capitalei Mircea Raicu.
Proiect de hotarare in discutie, privind aprobarea contractarii unei, unor finantari rambursabile interne si, sau externe in valoare totala de pana la 800.000.000 euro, a fost respins in mai multe randuri de CGMB, ultima oara la sedinta de luni.
Majoritatea din CGMB, condusa de grupul PDL, i-a cerut primarului general Sorin Oprescu sa detalieze destinatia banilor. "Nu mai dam un cec in alb. Veniti cu creditul nominalizat si-l vom aproba", i-a spus Raicu lui Oprescu, in octombrie.
Cea mai mare parte din cei 800 de milioane de euro, respectiv circa 500 de milioane, ar fi necesara pentru plata... mai mult
Vineri, 16 Decembrie 2011, ora 14:34
Actionarii BCR Pensii au decis, intr-o sedinta din 31 august, majorarea capitalului social cu 65 milioane lei, pana la 140 milioane lei, prin emiterea unui numar maxim de 6,5 milioane actiuni, fiecare avand o valoare de 10 lei, potrivit unui anunt al companiei, informeaza NewsIn.
Inainte de majorare, BCR Pensii avea un capital social de 75 milioane lei.
Astfel, capitalul social al BCR Pensii, subscris si varsat in intregime ajunge la 140 milioane lei, impartit in 14 milioane de actiuni cu o valoare nominala de 10 lei, potrivit anuntului.
Banca Comerciala Romana (BCR) detine 13.999.999 actiuni. Directoratul BCR Pensii a aprobat, intr-o sedinta din 10 septembrie, anularea actiunii ofertate actionarului Gabriel Zbarcea, ce nu a fost acceptata/subscrisa de acest actionar.
De asemenea, a mai aprobat majorarea efectiva a capitalului social al societatii cu 65 milioane lei, reprezentand aport in numerar subscris si varsat de BCR.
Arbitrul pensiilor private obligatorii a aprobat in prealabil, miercuri, preluarea administrarii fondului de pensii private facultative (pilonul III) BCR Prudent de catre BCR Pensii, de la compania BCR Asigurari de Viata, detinuta de asiguratorul austriac Vienna Insurance Group (VIG).
BCR Pensii administreaza al saptelea fond de pe piata de pensii obligatorii (pilon II) - fondul BCR -, cu active de 90,47 milioane lei si 218.383 participanti la finalul lui octombrie.
mai mult
Joi, 12 Noiembrie 2009, ora 09:31