Guvernele din zona euro au reusit joi noaptea, dupa peste sase ore de negocieri, sa ajunga la un acord indelung asteptat pentru reducerea datoriei Greciei, intr-un moment in care Atena se pregateste sa incheie in 20 august al treilea program de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro, informeaza publicatia britanica Financial Times (FT).
Acordul prevede prelungirea cu zece ani a scadentei unor imprumuturi de 96 de miliarde de euro din programul de asistenta financiara (aproximativ 40% din totalul pe care Grecia trebuie sa-l plateasca in urmatoarele decenii zonei euro) . Maturitatea creditelor a fost prelungita din 2023 pana in 2033. De asemenea, va fi majorata ultima transa din programul de ajutor pe care o va primi Grecia pentru ca tara sa-si construiasca rezerve de numerar necesare in urmatoarele luni.
La reuniunea de la Luxemburg, oficialii zonei euro au salutat "acordul istoric", dupa opt ani in care Grecia a beneficiat de trei programe de asistenta financiara pentru a evita intrarea in faliment si a suferit cea mai grava recesiune a oricarei economii europene din timpurile moderne.
"Este un moment exceptional. Criza elena se incheie in aceasta noapte la Luxemburg", a afirmat comisarul pentru afaceri economice si financiare, impozitare si vama, Pierre Moscovici.
Acordul era vital pentru a reasigura investitorii ca datoria Greciei este sustenabila, inainte ca Atena sa revina pe piete pentru a-si finanta cheltuielile.
"Grecia a trecut in... mai mult
Vineri, 22 Iunie 2018, ora 11:28
Razboiul dus intre creditorii europeni ai Greciei si FMI, pe tema stergerii datoriilor tarii, pleaca de la premise false, crede Hugo Dixon, unul dintre cei mai apreciati editorialisti economici din presa britanica.
"O abordare traditionala, pe tema nivelului din PIB detinut de datoria publica, este nerealista, deoarece mare parte din imprumuturile Greciei au fost acordate in termeni de concesiune", observa Dixon intr-un comentariu de pe blogul Reuters.
Negocieri cu galceava
Problema sustenabilitatii datoriilor Greciei aparut in randul creditorilor odata cu demararea negocierilor pentru un al treilea program de asistenta financiara in valoare de 86 de miliarde de euro.
Statele din zona euro doresc ca acordul sa beneficieze si de girul FMI in calitate de partener, chiar daca reprezentantii institutiei de credit sustin ca actuala datorie inregistrata de eleni este nesustenabila.
In baza regulamentului sau, FMI nu poate fi parte a unui acord pentru indatorarea la un nivel nerealist a unei economii, ceea ce forteaza mana creditorilor europeni sa accepte varianta stergerii unei parti din datoria Greciei.
Pana in acest moment, cele doua tabere nu au cazut de acord asupra acestei chestiuni.
Ce-i drept, acest amanunt nu ingroapa noul program bailout destinat Greciei, ca dovada fiind semnarea memorandumului intre Atena si reprezentantii zonei euro in cursul saptamanii trecute.
Creditorii europeni au afirmat ca vor lua in calcul o reducere a poverii datoriei... mai mult
Luni, 17 August 2015, ora 18:07
Fondul Monetar International (FMI) asteapta ca europenii sa ia "decizii" legate de reducerea poverii datoriei Greciei inainte de a hotari daca va participa la noua sustinere financiara a tarii, a informat institutia joi.
"Asteptam sa lucram cu autoritatile (elene) pentru a dezvolta programul (de reforme) mai detaliat si ca partenerii europeni ai Greciei sa ia masuri de reducere a poverii datoriei", a declarat sefa misiunii Fondului la Atena, Delia Velculescu, intr-un comunicat citat de AFP.
Aceasta declaratie intervine in momentul in care parlamentul grec trebuie sa aprobe un acord asupra noului plan de ajutorare de 85 de miliarde de euro, al treilea din 2010, in schimbul unor severe masuri de austeritate.
FMI, unul din principalii creditorii ai tarii alaturi de europeni, a luat parte la discutiile cu Atena, insa a facut cunoscut ca participarea sa financiara depinde, printre altele, de masurile europenilor pentru a face datoria greaca "sustenabila".
Numeroase tari ...citeste mai departe despre "Criza din Grecia: Conditia impusa de FMI Europei ca sa ajute Atena" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 14 August 2015, ora 08:15
FMI va participa la programul de salvare a Greciei daca va include restructurarea datoriilor si reforme guvernamentale indraznete, a declarat vineri directorul general al institutiei financiare, Christine Lagarde, precizand ca nu se pune problema reducerii directe a obligatiilor financiare.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
Lagarde a spus, intr-un interviu acordat postului francez de radio Europe 1, ca Fondul se va implica doar daca Guvernul elen se va angaja la reforme economice profunde si "o politica bugetara sanatoasa", relateaza Wall Stret Journal.
Ea a adaugat ca nu este posibila o solutie pentru Grecia fara o restructurare a datoriilor, cu toate ca un "haircut" direct (reducerea acestora - n.red.) nu este un subiect de discutie.
FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel
Reducerea datoriilor poate fi realizata prin prelungirea perioadelor de maturitate si a perioadelor de gratie, precum si prin reducerea la maximum a ...citeste mai departe despre "FMI explica: Ce trebuie facut, de fapt, cu datoriile Greciei" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 17:38
Fondul Monetar International ar putea participa la un pachet "complet" pentru a ajuta la redresarea economiei Greciei, pentru a face datoria tarii sustenabila si pentru a-i permite sa obtina finantare de pe pietele financiare, a afirmat vineri directorul general al FMI, Christine Lagarde.
Intrebata de postul francez de radio Europe 1 daca FMI va participa la cel de-al treilea pachet de asistenta financiara, in valoare de 86 de miliarde de euro pentru Grecia, Christine Lagarde a raspuns ca FMI vrea sa vada programul "complet" pentru Grecia si ce implica acesta. Atena are nevoie de o diminuare a poverii datoriei astfel incat acest pachet sa fie viabil, sustine oficialul FMI, transmit Bloomberg si Reuters.
Citeste toate stirile despre criza din Grecia
"Raspunsul este categoric nu", a raspuns Lagarde, cand a fost intrebata daca acordul este viabil.
"Acest pachet complet are doua parti: una care vizeaza reformarea semnificativa a economiei elene si cealalta care se refera la ...citeste mai departe despre "FMI insista cu reducerea datoriei Greciei: Categoric acordul nu e viabil altfel" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 17 Iulie 2015, ora 11:57
Grecia a vandut cladirea ambasadei din Marea Britanie pentru 23,3 milioane de lire sterline (27,4 milioane de euro), in cadrul unui proces de vanzare de pe urma caruia statul vrea sa obtina fonduri pentru reducerea indatorarii tarii.
Statul viza un pret minim de 22 de milioane de lire sterline pentru sediul ambasadei din Londra.
Alte trei proprietati, din Nicosia, Belgrad si Bruxelles, au generat alte 13,54 milioane de euro, a anunta autoritatea pentru privatizare, citata de cotidianul elen Kathimerini.
"Intr-o perioada dificila, alegerile noastre s-au dovedit justificate, ceea ce este incurajator pentru viitor. Suntem foarte multumiti de rezultat", a declarat seful fondului de privatizare, Yiannis Emiris.
Doua proprietati care nu au primit oferte vor fi scoase din nou la vanzare in doua saptamani.
Grecia a fost nevoita sa adopte masuri dure de austeritate pentru a primi doua pachete de imprumuturi externe de la zona euro si FMI, insumand 240 de miliarde de euro.
Conditiile impuse de creditorii externi includ si privatizari masive, pentru eficientizarea economiei si reducerea indatorarii tarii. mai mult
Joi, 04 Aprilie 2013, ora 10:08
Zona euro, Fondul Monetar International (FMI) si Banca Centrala Europeana (BCE) vor sa ajunga luni la un acord pentru reducerea datoriei Greciei, o etapa prealabila pentru varsarea unei noi transe de ajutor vitala pentru autoritatile de la Atena, transmite AFP.
Ministrii de finante din zona euro s-au reunit luni la pranz, la Bruxelles, pentru a treia oara in ultimele doua saptamani, in prezenta directorului general al FMI, Christine Lagarde, si a presedintelui BCE, Mario Draghi.
"Grecia a facut ceea ce trebuia sa faca, acum este randul Eurogrupului si al FMI sa-si faca datoria", a declarat luni comisarul european pentru afaceri economice si euro, Olli Rehn. "Este esential sa putem lua o decizie in aceasta zi cu privire la varsarea unei transe de minim 31,2 miliarde de euro pentru Atena", a adaugat comisarul european.
"Un acord este practic finalizat, mai raman de parcurs cativa centimetri", a declarat, la randul sau, ministrul francez de finante, Pierre Moscovici. "Daca toata lumea este rezonabila, o vom putea face destul de repede", a mai spus Moscovici.
Ministrii de finante din zona euro au discutat deja prin telefon sambata in incercarea de a-si aplana diferentele. Printre altele, zona euro si FMI au opinii diferite cu privire la mijloacele de reducere a datoriei grecesti care in 2014 ar urma sa atinga 190% din PIB, un nivel considerat nesustenabil.
FMI este in favoarea stergerii unei parti din datoria Greciei fata de creditorii privati, pe baza... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 18:28
FMI si grupul ministrilor de finante ai zonei euro, Eurogrup, nu au reusit sa ajunga la un acord privind reducerea datoriei Greciei.
In timp ce FMI doreste sa se pastreze termenul de 2020 pentru ca elenii sa isi aduca datoria la nivelul de 120% din PIB, guvernele zonei euro prefera sa amane acest termen pana in 2022, anunta Financial Times.
Jean-Claude Junker, seful Eurogrup, si Christine Lagarde, Presedintele FMI, s-au contrazis public cu privire la acest subiect, in cadrul conferintei de presa care a avut loc dupa reuniunea de la Bruxelles.
Astfel, Junker a declarat ca termenul tinta pentru Grecia a fost mutat in 2022, reactie care a determinat-o pe Christine Lagarde sa anunte ca FMI pastreaza termenul tinta initial. Imediat, Junker a insistat asupra declaratiei anterioare: "Nu glumesc", iar Lagarde a preferat de aceasta data sa-si exprime nemultumirea non-verbal, prin clatinarea capului.
Motivele din spatele dezacordului
Confruntarea publica dintre Lagarde si Juncker reprezinta doar o manifestare publica a unei dispute intre FMI si UE, care dureaza de mai multe luni.
FMI considera ca planul de salvare al Greciei ar trebui sa includa o propunere de reducere a datoriei acesteia, ceea ce ar insemna ca tarile zonei euro ar trebui sa accepte o pierdere cauzata de imprumuturile oferite deja elenilor.
Fara aceasta stergere partiala a datoriilor, Fondul prognozeaza ca datoria Greciei se va situa pana in 2020 la nivelul de 150% din PIB.
Comisia... mai mult
Marti, 13 Noiembrie 2012, ora 11:40
Ministrii de Finante din zona euro au respins oferta creditorilor privati ai Greciei pentru reducerea datoriilor statului elen, drept insuficienta, si au cerut autoritatilor de la Atena sa faca noi economii bugetare, sporind astfel riscul de intrare in default a tarii.
La reuniunea de la Bruxelles, ministrii au spus ca nu pot accepta solicitarea detinatorilor privati de obligatiuni elene pentru un cupon (dobanda) de 4% care sa fie aplicat noilor obligatiuni pe termen lung, care ar urma sa fie emise in schimbul celor actuale in cadrul planului de reducere a datoriilor Greciei.
Bancile si alte institutii financiare private, reprezentate de Institutul pentru Finante Internationale (IFI) sustin ca dobanda de 4% este nivelul minim pe care il pot accepta pentru reducerea cu 50% a valorii nominale a datoriilor elene.
Grecia poate accepta un cupon de maxim 3,5%, iar ministrii de Finante din zona euro au sustinut pozitia autoritatilor de la Atena ca si cea a FMI.
Obiectivul negocierilor este reducerea datoriilor Greciei cu circa 100 de miliarde de euro, de la 350 de miliarde de euro, astfel incat ponderea lor in PIB sa scada de la 160% in prezent la 120% pana in 2020.
Dezacordul amplifica riscul esuarii negocierilor de reducere a datoriilor, care ar avea un impact sever asupra pietelor financiare.
Ministrii cer totodata autoritatilor din Grecia si troicii formate din FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE) sa se puna de acord in privinta... mai mult
Marti, 24 Ianuarie 2012, ora 10:22