UE inaspreste controlul deficitelor bugetare

Marti, 08 Iunie 2010, ora 11:29
1381 citiri
UE inaspreste controlul deficitelor bugetare

Guvernele statelor membre ale Uniunii Europene s-au angajat marti sa controleze din timp bugetele nationale si sa introduca o gama mai larga de sanctiuni pentru tarile cu deficit excesiv, pentru a preveni o eventuala repetare a crizei datoriilor de stat care submineaza in prezent stabilitatea euro, precizeaza Mediafax.

Ministrii Finantelor reuniti la Luxemburg au convenit sa impuna amenzi statelor care nu reusesc sa declare angajamente de reducere a deficitului chiar inainte ca indicatorul cheie sa depaseasca plafonul de 3% din PIB reglementat la nivelul UE, transmite Bloomberg.

"Pana acum, nu primeai amenda decat daca treceai de semaforul de culoare rosie de la 3%. De acum inainte, ai putea sa ai probleme si daca treci pe galben", a declarat presedintele Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, dupa ce s-a intalnit luni seara cu ministrii europeni ai Finantelor.

Pentru a sprijini inasprirea regulilor, oficialii au aratat de asemenea ca vor continua masurile de reducere a deficitelor si anul viitor, in pofida solicitarilor venite din Statele Unite pentru o politica bugetara mai relaxata in Europa, care sa ajute relansarea economica.

Euro s-a depreciat cu 17% de la inceputul acestui an, din cauza crizei datoriilor de stat care s-a manifestat in principal in Grecia, dar are efecte si in alte state din zona euro. Turbulentele au determinat multe dintre statele membre sa introduca masuri de scadere a deficitului care ar putea afecta cresterea economica.

Euro se tranzactiona in cursul noptii la minimul ultimilor patru ani fata de dolar, insa a revenit usor spre dimineata.

Conform pactului de crestere si stabilitate al UE, statele din zona euro care depasesc limita de 3% din PIB ar putea fi nevoite sa plateasca amenzi de pana la 0,5% din PIB daca nu reusesc sa corecteze deficitul.

Nicio tara nu a fost amendata in baza acestei reguli in cei 11 ani de la introducerea euro, insa Germania, care a avut un rol determinant in crearea acestei legislatii in anii '90, conduce acum o campanie de inasprire a reglementarilor dupa ce guvernele din zona euro au angajat fonduri de pana la 860 miliarde euro pentru a ajuta Grecia si alte state europene aflate in dificultate.

Potrivit noului sistem gandit de ministii Finantelor, fiecare guvern va trebui sa prezinte estimari cuprinzatoare privind cresterea economica, inflatia, fiscalitatea si cheltuielile bugetare in fiecare primavara, cu circa sase luni inainte ca bugetele nationale sa intre in parlamente spre aprobare.

Un guvern care planuieste un deficit ridicat "va trebui sa se justifice" la nivelul UE, iar autoritatile europene si celelalte state membre vor incerca sa-l determine sa-si schimbe intentiile.

Statele a caror datorie de stat va depasi 60% din PIB vor intra de asemenea in vizorul autoritatilor comunitare. 

#bugetar, #control, #deficit, #sanctiuni, #state , #UE