Salvarea Greciei cu 45 mld.euro ar putea esua

Duminica, 25 Aprilie 2010, ora 00:01
1737 citiri
Salvarea Greciei cu 45 mld.euro ar putea esua

Intentia de a salva Grecia cu pachetul de 60 mld. dolari (45 mld. euro, n.r.) de la Uniunea Europeana si FMI ar putea esua din cauza imposibilitatii acesteia de a se finanta dupa 2011, ceea ce atrage lipsa de incredere a investitorilor in capacitatea sa de a depasi criza financiara, scrie Bloomberg.

Initial, cotatiile obligatiunilor grecesti si-au revenit dupa ce guvernul elen a cerut oficial vineri pachetul de ajutor, dar pe urma au pierdut terenul castigat, in conditiile care investitorii se asteapta ca deficitul bugetar al Grecia sa se mentina peste 10% din PIB in acest an, chiar si dupa adoptarea masurilor de austeritate.

Astfel, randamentul obligatiunilor grecesti pe doi ani a urcat la 10,23% dupa ce initial scazusera la 9,63%.

"Nu cumparam titluri grecesti atat timp cat multe probleme raman nerezolvate. (...) Solicitarea pachetului nu va calma piata", a declarat Ralf Ahrens, care detine si obligatiuni grecesti in cadrul titlurilor de circa 20 miliarde dolari pe care le administreaza in calitate de manager pentru instrumente cu venit fix la Frankfurt Trust.

Oficialii europeni doar au mentionat ca Grecia va primi ajutor pe parcursul anului viitor si au si starnit ingrijorare cu privire la modul in care tara se va finanta dupa 2011.

In timp ce Grecia s-a angajat sa isi reduca deficitul bugetar sub limita de 3% din PIB impusa de UE pana in 2012, Goldman Sachs Group Inc sustine Grecia se confrunta cu probleme atat de mari incat ar putea fi nevoita sa taie sau sa intarzie platile catre investitorii in obligatiuni.

Nivelul suplimentar de randament pe care investitorii il cer atunci cand cumpara obligatiuni grecesti fata de cele germane a depasit 200 de puncte de baza de la inceputul saptamanii trecute.

Seful Trezoreriei britanice, Alistair Darling, a spus ca zona euro "trebuie sa continue" sa ajute Grecia, deoarece un esec in solutionarea crizei nu ar face altceva decat "sa intarzie increderea in revenirea economiei mondiale".

Decizia ar trebui luata printr-un program ce ar putea demara la inceputul lunii mai, a declarat, la randul sau, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn.

Ewald Nowotny, membru in Consiliul Bancii Centrale Europene a respins ca "total nefondate" speculatiile potrivit carora problemele Greciei se vor raspandi si in alte tari cu deficite mari, precum Portugalia si Spania.

Marja la CDS-urile (credit default swap) obligatiunilor Greciei a scazut cu 15 puncte de baza la 619, dupa ce scazusera anterior pana la 584, potrivit datelor CMA DataVision. Contractele se situau la niveluri de 287 puncte de baza pe 17 martie.

Costul unui punct de baza prin swap pentru o datorie de 10 milioane dolari pe 5 ani echivaleaza cu 1.000 dolari pe an. Datoria nationala a Greciei este de aproape 300 miliarde euro, iar investitorii cer mai mult decat dublu fata de cat vor pentru obligatiunile pe 10 ani ale Germaniei.

Criza ameninta sa se raspandeasca in Spania si Portugalia, fortand astfel Uniunea Europeana sa instituie un mecanism de ajutor in "standby", mai scrie Bloomberg.

Premierul grec, George Papandreou, a declarat vineri ca guvernul Greciei trebuie sa activeze mecanismul de salvare oferit de tarile din zona euro, aceasta fiind ultima solutie pentru scoaterea economiei din criza, in conditiile in care costurile pe care trebuie sa le suporte tara sa pe piata financiara sunt "nesustenabile".

UE a declarat ca este pregatita sa imprumute Greciei, in 2010, fonduri pe trei ani cu o dobanda de aproximativ 5%.

Oficiali ai UE si FMI discuta la Atena cu cei greci despre termenii imprumutului, in conditiile in care muncitorii protesteaza fata de noi masuri de austeritate.

Prima pe care o cer investitorii dispusi sa plaseze bani in obligatiuni grecesti pe doi fata de cele pe 10 ani a crescut la 164 puncte de baza, in conditiile in care scazusera la 121 puncte de baza dupa ce premierul Papandrou a anuntat oficial ca Grecia cere pachetul de ajutor.

Randamentele pe termen scurt care le depasesc pe cele pe termen lung arata ca investitorii se tem ca ar putea fi obligati sa accepte plati reduse sau intarziate. UE, care acorda finantarea impreuna cu FMI, a anuntat ca termenii de acordare a pachetului de ajutor vor fi stabiliti "in cateva zile".

Cancelarul german, Angela Merkel, s-a aratat reticenta cu privire la investirea banilor contribuabililor sai si a declarat ca orice ajutor pentru Grecia este conditionat de angajamentele de reducere a deficitului. Germania si Franta vor contribui cu mai mult de jumatate din fondurile de salvare venite din partea UE.

Germania contribuie cu 8,4 miliarde de euro, iar Franta va oferi 6,3 miliarde euro, potrivit unui document al UE obtinut de Bloomberg News. Acestea sunt urmate de Italia si Spania. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Un director al FMI transmite că nu există riscul unei recesiuni globale. "În acest moment, va fi nevoie de mult pentru a deraia această economie"
Unul dintre cei mai importanţi economişti ai Fondului Monetar Internaţional a semnalat un risc redus de recesiune globală, în ciuda zgomotelor continue de incertitudine geopolitică,...
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
România, în topul european al unui sector economic cheie. Producția a crescut mai mult decât în zona euro
Producţia industrială în UE şi zona euro a crescut în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, iar România se numără printre ţările membre cu cele mai importante creşteri...
#salvare, #grecia, #zona euro, #uniunea europeana, #fmi , #stiri FMI