Va avea Portugalia soarta Greciei?

Miercuri, 28 Aprilie 2010, ora 15:59
1562 citiri
Va avea Portugalia soarta Greciei?

Cu o povara a datoriei mai mare si un ritm mai lent de crestere in ultimii 10 ani decat Grecia, Portugalia, cea mai saraca tara din Europa de Vest, este sanctionata de catre investitori pentru adancirea datoriei suverane.

Prima de risc pentru obligatiunile portugheze a crescut peste dublul nivelului inregistrat in aceeasi luna a anului trecut.

Totodata, investitorii au plasat Portugalia pe locul 8 in topul celor mai riscante tari, inaintea unor tari precum Liban sau Guatemala, in ceea ce priveste CDS (n.red-credit default swap, un contract de instrumente financiare derivate, in care cumparatorul face plati periodice catre vanzator si, in schimb, incaseaza o anumita suma daca imprumutul sau o alta datorie nu se ramburseaza).

Ratingul suveran al Portugaliei a fost degradat marti cu doua trepte, la "A-", de la "A+", de agentia Standard & Poor's, care i-a acordat o perspectiva negativa, reducere care reflecta temerile privind situatia bugetara a Portugaliei.

Standard & Poor's Ratings a revizuit in scadere si ratingurile a cinci banci portugheze, apreciind ca riscurile cu care se vor confrunta sunt in crestere, din cauza inrautatirii perspectivelor de crestere ale economiei Portugaliei pe termen mediu, a pozitiei fiscale slabite, a gradului ridicat de indatorare a sectorului privat portughez si al dependentei ridicate a sistemului financiar al tarii de finantarea externa.

"Noi nu ignoram faptul ca situatia particulara a Greciei presupune un risc de contagiune si simtim asta", a spus la finele saptamanii trecute Fernando Teixeira dos Santos, ministrul de Finante al Portugaliei. "Cresterea spreadurilor (n.red - costul de finantare) in piata releva acest risc de contagiune", a adaugat el.

Prim-ministrul portughez Jose Socrates incearca insa sa-i convinga pe investitori ca tara sa va evita soarta Greciei, in ciuda faptului ca economia a crescut anual cu mai putin de un procent in ultima decada si se bazeaza pe turism si pe industrii precum pluta sau celuloza.

Mai rau decat Grecia

In timp ce datoria publica a Portugaliei este de 77 la suta din produsul intern brut, fiind pe picior de egalitate cu Franta, datoria companiilor si a populatiei o depaseste pe cea a Greciei si a Italiei, fiind de 236% din PIB, iar rata de economisire este a patra cea mai mica dintre cele 27 de membre ale Organizatiei de Cooperare si Dezvoltare Economica.

"Motivul pentru care Portugalia ne preocupa nu este nivelul ridicat al datoriei publice, ci faptul ca economia nu creste cu adevarat", explica Kenneth Wattret, economist-sef pentru zona euro al BNP Paribas.

"Portugalia este una dintre tarile care sunt vizibil vulnerabile si poate fi necesar un plan de salvare", a declarat Kenneth Rogoff, profesor la Universitatea Harvard din Cambridge, Massachusetts, pentru Bloomberg.

De altfel, Fondul Monetar International a declarat saptamana trecuta ca problema Greciei se poate raspandi si in alte tari europene, ceea ce inseamna ca este normal ca investitorii incearca sa evite sa fie prinsi de "urmatoarea Grecie".

In aceste conditii, Portugalia intentioneaza sa creaca economia cu circa 25 de miliarde de euro in acest an, echivalentul a 15 la suta din PIB, comparativ cu 21 de miliarde de euro, crestere inregistrata anul trecut.

Companiile portugheze au raspuns la incetinirea cresterii in propria tara prin extinderea in afara frontierelor. Un astfel de exemplu este Cimpor-Cimentos de Portugal SGPS SA, unul din cele mai mari 10 companii de ciment din lume dupa valoarea de piata, la care mai mult de trei sferturi din venituri vin din afara Portugaliei.

O alta problema a Portugaliei este economisirea. Rata de economisire a scazut la 10 procente in 2008, de doua ori mai putin comparativ cu anul 1995, iar creditele bancare au crescut cu 24 la suta anul trecut. In spatele lipsei de economii se afla, de fapt, dependenta guvernului portughez de investitorii straini, care trebuie sa finanteze deficitul.

Ce este de facut?

Prim-ministrul Socrates a promis sa reduca deficitul de la 9,4 la suta din PIB, cat a fost anul trecut, la 2,8 la suta in 2013, sub limita de 3 la suta impusa de UE.

Cat de eficient va fi planul de indeplinire a tintei ramane de vazut, in conditiile in care premierul, din partea Partidului Socialist, conduce un guvern fara o majoritate parlamentara, iar Partidul Social-Democrat a refuzat sa sprijine eforturile guvernului, abtinandu-se sa voteze proiectul de lege al bugetului din acest an si cel pe o perioada de patru ani, dar si programul de reducere a deficitului.

Portugalia trebuie, totodata, sa isi reglementeze regulamentul privind forta de munca si sa incurajeze consumul intern, sunt de parere oficialii FMI. Costurile fortei de munca au crescut cu 3,4 la suta pe an in ultimul deceniu, comparativ cu 1,7 la suta in Germania, iar Portugalia are cea mai scazuta productivitate din zona euro, conform statisticilor UE.

Ricardo Reis, profesor de economie la Columbia University din New York, a declarat ca indicatorii care stau la baza economiei Portugaliei sunt mai puternici decat cei ai Greciei. Chiar si asa, contagiunea ar insemna "o alergare catre Portugalia daca Grecia ar cadea".

FMI a crescut riscul de cotagiune pe 21 aprilie, spunand ca in cazul in care nu sunt controlate, grijile privind lichiditatile pe piata din Grecia ar putea sa se transforme intr-o adevarata criza si sa conduca catre aceleasi probleme si in alte state.

Banca Angliei a avertizat si ea ca, daca UE nu reuseste sa rezolve criza din Grecia intr-un mod "amiabil si rapid", s-ar putea crea un efect de domino, iar Spania si Portugalia sunt primele vizate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
România, cea mai mare inflație din UE pentru a treia lună consecutiv! BNR dă vină pe majorările de salarii
După ianuarie și februarie, martie 2024 este a treia lună consecutivă în care majorările de prețuri înregistrate în România sunt cele mai mari din Uniunea Europeană! Mai mult decât...
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Alin Burcea, ANAT: Turismul romanesc va miza si pe incoming, dar si pe turismul intern
Noul presedinte al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, Alin Burcea, vrea sa transforme atragerea turistilor straini (n. red. incoming) in prioritate nationala Oficialul ANAT considera...
#portugalia, #grecia, #economie, #investiori, #datorie , #stiri Standard Poor s