Asa cum ne-am obisnuit in ultimul timp, bancile cesioneaza contractele de credit neperformante catre diferite SRL-uri, firme de recuperari (Kruk, EOS KSI etc).
Puteti obtine anularea actelor de executare silita, daca dovediti macar una din urmatoarele situatii:
Nu vi s-a comunicat cesiunea de creanta dintre unitatea bancara si societatea de recuperareS-a implinit termenul de prescriptie a executarii creantei urmariteFirmele de recuperare nu pot executa direct contractul de credit, asemanator unei banciFirmele de recuperare nu pot fi mandatar in instanta de judecata a unitatilor bancare.
Aspectele enumerate mai sus sunt cu titlu exemplificativ, in practica putand aparea si alte motive pentru a solicita anularea actelor de executare.
Asa cum am precizat mai sus, in cadrul unei contestatii la executare, toata executarea silita poate fi anulata, daca nu se face dovada comunicarii cesiunii de creanta catre debitorul cedat, adica catre imprumutat, in baza unei notificari.
Conform art.1578 Cod Civil - debitorul este tinut sa plateasca cesionarului din momentul in care: fie accepta cesiunea printr-un inscris cu data certa, fie primeste o comunicare scrisa a cesiunii. Comunicarea cesiunii nu produce efecte daca dovada scrisa a cesiunii nu este comunicata debitorului.
In practica, de multe ori se intampla ca cesionarul/cedentul (creditorul initial - ex. banca/noul creditor - firma de recuperare) sa "uite" sa il informeze despre cesiunii pe debitor, fapt ce-l poate... mai mult
Sambata, 25 Martie 2017, ora 10:06
Activitatea unei societati comerciale poate fi afectata ireparabil daca o executare silita abuziva nu este suspendata in instanta.
Insa care sunt actele normative in baza caruia un patron poate face o astfel de cerere?
Ai restante la credit? Bancile nu te vor mai putea executa silit fara acordul unei instante
In primul rand trebuie sa explicam ca singurul temei legal in baza caruia putem invoca clauzele abuzive este legea 72/2013 privind masurile pentru combaterea intarzierii in executarea obligatiilor de plata a unor sume rezultand din contracte si nu trebuie facuta confuzia cu legea speciala 193/2000 a clauzelor abuzive ce poate fi invocata doar de catre consumatorii persoane fizice in accepitunea legii.
Potrivit art.718 alin.1 C.p.c. (devenit art.719), pana la solutionarea contestatiei la executare sau a altei cereri privind executarea silita, la solicitarea partii interesate si numai pentru motive temeinice, instanta competenta poate suspenda executarea.
Potrivit ...citeste mai departe despre "Ce efecte grave are o executare silita abuziva asupra firmelor" pe Ziare.com mai mult
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:30
Noul Cod de Procedura Civila va aduce o reducerea a pretulului imobilelor executate silit cu pana la 70% din pretul de pornire a licitatiei.
"In cazul apartamentelor, vanzarea se va face prin organizarea de una, doua sau trei licitatii. La prima licitatie, valoarea imobilului porneste de la pretul evaluat plus TVA.
La a doua licitatie, pretul poate ajunge la 70%, daca se prezinta minimum doua persoane. La cea de-a treia licitatie, pretul poate sa scada chiar si sub 50%, daca se prezinta minimum doi licitatori", a declarat Elena Puica, directorul comercial al Executari.com.
De la aceeasi data, in cazul autovehiculelor executate silit, conducatorii auto se pot trezi ca politistii le sechestreaza masinile in trafic. Politia rutiera poate identifica masina si ridica certificatul de inmatriculare si cartea de identitate a autovehiculului, iar bunul este sechestrat.
Pana la intrarea in vigoare a noului Cod, de cele mai multe ori, creditorii apelau la detectivi particulari pentru gasirea masinilor.
In Monitorul Oficial al Romaniei din data de 31 ianuarie 2013, a fost publicata Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 4/2013, prin care Executivul a stabilit ca noul Cod de Procedura Civila intra in vigoare la data de 15 februarie 2013.
Executari.com, portalul numarul 1 in executari silite, centralizeaza anunturile de bunuri executate de la banci, firme de leasing, agentii fiscale, executori judecatoresti si lichidatori. Site-ul asigura suport tehnic pentru cei care... mai mult
Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 11:00
Sute de masini executate silit pot fi achizitionate sub pretul de 3.000 de euro, la inceputul lunii decembrie.
Potrivit executari.com, bancile, agentiile fiscale si firmele de leasing au redus pretul de vanzare al autoturismelor cu pana la 50% din valoarea lor.
De asemenea, bunurile pot fi cumparate direct, fara a mai fi nevoie de licitatie publica.
Oferta de masini executate silit, la preturi sub 3.000 de euro, cuprinde marci precum Dacia Logan si Solenza, Hyundai, Daewoo, Renault, Fiat, Peugeot, Opel, Seat, Mitsubishi sau Ford.
De exemplu, o Dacia Logan din 2007 costa 2.200 de euro, in timp ce un Opel Corsa poate fi achizitionat pentru 2.741 de euro, iar un Renault Clio din 2002 la 1159 de euro.
Oferta mai cuprinde si un Hyundai Accent din 2007 la pretul de 2.800 de euro si un Fiat Albea din 2008 la 2.200 de euro
Citeste mai multe despre Masini executate silit, sub 3.000 de euro pe Ziare.com. mai mult
Joi, 29 Noiembrie 2012, ora 11:25
Premierul Victor Ponta, copresedinte al USL, a afirmat luni ca in ultima perioada firme controlate de fostul director general al Oltchim Constantin Roibu si de fostul ministru al Economiei Adriean Videanu fac "asa-zise" executari silite la combinatul Oltchim.
"In aceste zile, prin firmele controlate de dl Roibu si de dl Videanu se tot pornesc asa-zise executari silite - firme off shore, cu care dl Roibu a incheiat contracte si in spatele carora se afla Videanu. Dl Chitoiu (ministru Economiei - n.r.) a depus deja plangeri penale, vom depune in continuare si dupa ce dl Morar va termina cu interviurile si cu lansarile de carti (...), la un moment dat, cand va avea timp, se va ocupa si de devalizarea Videanu - Roibu a Oltchimului", a declarat premierul la finalul reuniunii USL.
Aproape 200 de salariati ai Diviziei Petrochimice Bradu de la Pitesti au protestat vineri pe platoul din fata societatii impotriva vanzarii prin licitatie publica a unor active in contul datoriilor pe care societatea Oltchim le are fata de un furnizor extern. Angajatii au cerut anularea licitatiei de vanzare a activelor.
Executorul judecatoresc Emilia Mateescu, cea care urma sa organizeze licitatia, a fost agresata de muncitorii care au participat la protest.
Biroul Executorului Judecatoresc Emilia Mateescu urma sa scoata la licitatie vineri aproape o mie de bunuri mobile de la Divizia Petrochimica Bradu de pe platforma Arpechim, in contul unei datorii de peste 7 milioane de euro pe care... mai mult
Luni, 26 Noiembrie 2012, ora 15:14
ANAF a inceput sa execute silit bancile cu actionariat strain din Romania. La sfarsitul lui iunie, pe piata romaneasca trei banci inregistrau obligatii restante la bugetul de stat. La sfarsitul lunii iunie ANAF a inceput procedura de executare silita a Millennium Bank care avea o datorie la bugetul de stat de 8000 de lei.
Reprezentantii bancii sustin ca Millennium Bank nu are datorii la bugetul de stat si au precizat ca suma de 8.000 de lei reprezinta o amenda aplicata de catre ITM Cluj unei sucursale a Millennium Bank in data de 23 iunie 2010. Amenda a fost achitata de banca in termen de 48 de ore, sustin reprezentantii Millenium Bank.
Pe lista Fiscului se afla si Banca Romaneasca, membra a Bank of Greece, cu o datorie de 500 de lei.
Procedurile de executare silita au inceput si pentru Volksbank Romania care are o datorie de 41.000 de lei. Datoria bancii provine dintr-o amenda aplicata de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului.
"Amenda a fost anulata in instanta dupa modificarea, in Parlament, a Ordonantei, deci nu este vorba de o restanta la bugetul de stat", sustin reprezentantii bancii, potrivit Capital.
Pe lista bancilor "bune de plata" se afla si Bank Leumi Romania, unde datoria se ridica la 159.997 de lei, insa banca a depus cereri de compensare.
In ceea ce priveste societatile de leasing, ANAF a inceput procedurile de executare silita in cazul Millennium Leasing cu o datorie de 2.808 lei si in cazul grecilor de la EFG Leasing IFN.
Bavaria... mai mult
Luni, 01 August 2011, ora 15:46
Piata imobiliara este sensibila la tot ce se intampla pe planul economiei mondiale. "Deasupra Europei planeaza criza datoriilor suverane si orice este posibil. Sa nu uitam ca si SUA au probleme, si Japonia are probleme", afirma Ion Radu Zilisteanu, analist imobiliar, intr-un interviu acordat Bloombiz.ro. Acum, cand bancile cauta solutii de stabilizare, toata lumea se astepta la executari silite. In realitate, ofertele imobiliare listate de banci sunt extreme de putine, mai spune Zilisteanu. In prima jumatate a anului scaderile de preturi la terenurile din Capitala au fost si de 50%, informeza cele mai importante site-uri imobiliare. Sunt intocmai aceste scaderi de preturi?
In ceea ce priveste evolutia pretului la terenuri, in general nu am foarte mare incredere in statisticile facute de site-urile imobiliare.
Sigur ca in perioada de dupa inceputul crizei, volatilitatea terenurilor, ca preturi, a fost mult mai mare si asta datorita faptului ca tranzactiile au scazut destul de mult si sunt zone in care pot trece luni de zile fara sa apara tranzactii.
Sunt zone in care nu s-a tranzactionat de doi ani.
In momentul in care sunt si mai putine oferte pe terenuri, este posibil sa tragi o asemenea concluzie asupra pretului terenurilor.
Terenurile au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei. Daca pe piata rezidentiala, scaderile de preturi au fost de 50%, terenurile au scazut si cu 80%.
Cum este pe segmentul rezidential?
Pe segmentul rezidential, in prima jumatate de an... mai mult
Vineri, 29 Iulie 2011, ora 00:25
Societatile de leasing aveau, la finele anului 2009, circa 9.000 de contracte in asteptarea incuvintarii executarii silite a bunurilor, situatie care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata, potrivit ALB."Situatia este efectul unei decizii a Curtii Constitutionale din aprilie 2009, in urma careia a fost schimbata procedura de executare silita si a introdus obligativitatea obtinerii acordului unui judecator pentru a incepe executarea.
In urma deciziei, circa 9.000 de contracte de leasing erau anul trecut in asteptarea incuvintarii executarii silite, fapt care a condus la cresterea costurilor de provizionare si operationale ale societatilor si a incurajat frauda si un comportament nesanatos de plata din partea clientlor", a declarat, joi, intr-o conferinta, secretarul ALB Romania, Adriana Ahciarliu.
Ea a adaugat ca si statul are de pierdut din aparitia acestui blocaj, pentru ca nu mai incaseaza TVA de la societatile de leasing.
"Avem discutii cu reprezentantii Ministerului Finantelor Publice si speram sa gasim solutiile pentru a iesi din acest blocaj", a spus Ahciarliu, care a estimat ca soldul celor aproximativ 9.000 de contracte se situeaza intre 120 si 150 milioane de euro.
Anterior deciziei Curtii Constitutionale (CC), un client rau-platnic putea fi executat silit doar in baza contractului de leasing sau a unui alt contract cu titlu executoriu, in maximum o saptamana, de catre un... mai mult
Joi, 23 Septembrie 2010, ora 13:06
Bancile au scos la vanzare sute de apartamente si case, insa clientii nu se grabesc sa le cumpere nici macar pentru preturi mai mici cu 25-35% din valoarea lor de pe piata. Marea problema e ca acestea sunt inca locuite, iar evacuarea proprietarilor este uneori prea dificila si poate dura chiar si cateva luni.Cea mai folosita metoda de vanzare a locuintelor executate silit este licitatia in care banca stabileste un pret de pornire. Totusi, locuintele nu se vand de la prima incercare, asa ca banca sau firma de leasing lanseaza o a doua licitatie in care pretul este semnificativ mai redus. Unele nu sunt vandute, insa, nici macar dupa trei sau patru termene.In prezent, BRD si BCR vand fiecare, prin licitatie, aproximativ 300 de terenuri, locuinte si spatii comerciale din tara, in timp ce Raiffeisen incearca sa isi recupereze banii din peste 100 de bunuri imobile.In Bucuresti, potrivit site-ului Executari.com, pretul de pornire al unui apartament cu doua camere din zona bulevardului Iuliu Maniu este de nici 45.000 de euro, dar cu aceeasi suma poate fi cumparat si un apartament cu trei camere pe Soseaua Alexandriei.Un apartament cu trei camere este mai scump pe Soseaua Oltenitei, pretul de pornire fiind de 73.000 de euro, in timp ce pe bulevardul Regina Elisabeta licitatia porneste de la 86.000 de euro.Executorii nu i-au iertat, insa, nici pe cei mai norocosi dintre noi. Firma TBI Leasing are la vanzare un apartament de 200 de metri patrati in nordul Capitalei in valoare de... mai mult
Joi, 02 Septembrie 2010, ora 12:39