Laguna Residence scoasa la vanzare pentru a treia oara

Luni, 19 Martie 2012, ora 16:26
2961 citiri
Laguna Residence scoasa la vanzare pentru a treia oara

Zeci de clienti care au platit avansuri pentru imobilele construite in complexul Laguna Residence ar putea sa piarda orice posibilitate de recuperare a sumelor daca instanta nu declanseaza, marti, procedura insolventei, iar ansamblul va fi vandut la a treia licitatie din cadrul unei executari silite

"Este esentiala deschiderea procedurii de insolventa inainte de finalizarea executarii silite de pe rolul Biroului Executorului Judecatoresc Asociatii Boambes-Badea-Ivan, pentru ca se va ajunge la crearea unui prejudiciu foarte mare si integral in cazul clientilor de buna-credinta care au achitat avansuri consistente", a declarat Cristian Bacanu, avocatul firmei Blue Coral, unul dintre clientii care au solicitat insolventa companiei Gea International Development, dezvoltatorul proiectului Laguna Residence.

Bacanu a precizat ca cererea de declansare a procedurii de insolventa este la al treilea termen. La primul termen de judecata s-a decis amanarea din cauza lipsei de procedura privind citarea partilor, iar la al doilea reprezentantii Gea International Development au solicitat amanarea pentru administrarea de inscrisuri.

Terenul, in suprafata de peste 25.000 de metri patrati si constructiile aferente, respectiv noua cladiri construite in proportie de circa 50%, au fost scoase la vanzare prin licitatie la solicitarea firmei de constructii Acosta Inversiones, careia dezvoltatorul proiectului, Gea International, trebuie sa-i plateasca peste 200.000 de euro.

Fiind la a treia licitatie, ansamblul imobiliar va putea fi vandut la cel mai mare pret oferit de unul dintre participanti, care de regula nu poate fi mai mic decat valoarea garantiei de participare, adica 10% din suma rezultata in urma evaluarii.

Pretul de pornire al licitatiei, 18,48 milioane de euro

Pretul de pornire pentru ultima licitatie a fost stabilit cu 25% mai mic fata de cel initial de 24,6 milioane de euro, respectiv la 18,48 milioane de euro. In urma vanzarii ar trebui acoperite cel putin linia de credit trasa de dezvoltator de la Caixa, in jur de 2-3 milioane de euro, pentru care banca a constituit ipoteca, si suma solicitata de Acosta Inversiones.

Daca la licitatia programata pentru 26 martie activele vor fi vandute la pretul minim, clientii care au achitat avansuri nu vor mai avea ce executa pentru a-si recupera banii.

Proiectul, cu 500 de apartamente, trebuia finalizat inca din 2009, dar lucrarile au fost stopate initial din cauza unor neintelegeri intre dezvoltatori, grupurile spaniole GEA 21 si Prasa.

In vara anului 2010, proiectul a fost preluat integral de GEA 21, care a obtinut o finantare de 10,5 milioane de euro de la banca La Caixa si a anuntat ca va finaliza primele blocuri cu 140 de apartamente la sfarsitul anului 2010 sau in primele luni din 2011.

Gea International Development este un vehicul special creat pentru aceasta investitie, care a preluat activul de la Gea Prasa International Construct SRL, societate care mai detine si alte terenuri in Bucuresti.

Pentru a fi de acord cu schimbarea antecontractelor de pe Gea Prasa International Construct pe Gea International Development, spaniolii au oferit reduceri de 20-30% clientilor care platisera avansuri si au emis bilete la ordin in contul sumelor achitate de catre acestia.

La momentul transferului, reprezentantii GEA vorbeau de un numar de 70-80 de clienti, care au achitat avansuri de zeci sau sute de mii de euro, dar potrivit lui Cristian Bacanu o parte dintre acestia au reusit sa recupere din bani in vara anului trecut. Dintre clientii care au primit bilete la ordin, peste 15 firme si persoane au initiat executarea silita prin poprirea conturilor societatii.

De asemenea, la Tribunalul Bucuresti sunt pe rol alte cinci cereri de declansare a procedurii de insolventa, dar singura solicitare care se va judeca inainte de cea de-a treia licitatie de vanzare este depusa de Blue Coral, pentru care instanta a stabilit ca termen marti, 20 martie.

Gea International Development are opriri pe toate conturile, dar nu detine lichiditati, iar in patrimoniu are ca active doar terenul de 25.000 de metri patrati si cele noua constructii scoase la licitatie.

Pana la obtinerea finantarii de la La Caixa, reprezentantii companiei spaniole spuneau ca au investit 30 milioane de euro din fonduri proprii in acest proiect.

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
#Laguna residence vanzare, #clienti Laguna Residences, #imobile contruite Laguna Residences , #Insolventa