Codul fiscal impune noi obstacole pentru firme

Joi, 25 Noiembrie 2004, ora 09:17
1114 citiri

De la 1 ianuarie 2005, firmele vor avea de infruntat noi greutati: mijloacele fixe vor trebui vandute doar prin licitatie, iar activele nu vor mai putea fi instrainate fara un control al Fiscului.Modificarile aduse Codului fiscal risca sa ingreuneze viata societatilor si a angajatilor Ministerului Finantelor.

Un nou articol adoptat de Parlament spune ca activele, actiunile si partile sociale nu vor mai putea fi instrainate, fara un control prealabil al Fiscului. Aceasta schimbare a fost propusa de Comisa de buget-finante a Camerei Deputatilor.

O alta, avansata de aceasta data de Ministerul Finantelor, spune ca valorificarea mijloacelor fixe se va face doar prin licitatie sau prin institutii specializate. Ambele masuri au provocat nemultumire si proteste in piata.

Noile pervederi ale Codului fiscal ar putea bulversa firmele

Vanzarea mijloacelor fixe se va face numai prin licitatie, iar instrainarea activelor trebuie sa fie precedata de un control al Fiscului

Modificarile aduse de Parlament Codului fiscal risca sa ingreuneze viata societatilor si a angajatilor Ministerului Finantelor. Un nou articol adoptat de organul legislativ spune ca activele, actiunile, partile sociale nu vor mai putea fi instrainate, fara un control prealabil al Fiscului. "Aceasta masura exagerata va face viata grea atat firmelor, cat si Ministerului Finantelor.

In plus, nu este exclus ca acest articol sa blocheze pur si simplu activitatea unor contribuabili, si ma refer aici in special la firmele care fac leasing operational", spune Gabriel Biris, partener Haarmann Hemmelrath. O astfel de obligatie a mai existat inainte de introducerea Codului fiscal si a functionat foarte greu in practica.

Interdictia se referea la transferul actiunilor si partilor sociale si al patrimoniului firmelor care au impozitul pe profit sau pe dividende neachitat.

Pe larg, articolul care a provocat multa nemultumire in piata spune ca "este interzisa cesionarea ori instrainarea sub orice forma a actiunilor, cu exceptia celor care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital, ori a partilor sociale sau a activelor fixe ale contribuabililor cu cel putin 60 de zile inainte de realizarea operatiunii de cesionare sau instrainare, fara a fi adusa la cunostinta

autoritatii fiscale competente, in vederea efectuarii controlului financiar-fiscal". Comisia de buget, finante, banci a Camerei deputatilor, cea care a propus, de altfel, introducerea articolului, a intentionat, probabil, sa ii impiedice pe cei care isi fac firma doar pentru a face bani si care nu-si platesc taxele si impozitele sa vanda firma si sa dispara.

De asemenea, prin interdictia de a vinde activele societatii, se urmareste ca, in cazul unei eventuale executari silite, sa nu se mai ajunga la situatia in care Fiscul nu mai are ce executa, pentru ca activele au fost transferate la preturi de nimic unei alte firme.

In traducere, ceea ce vrea sa spuna articolul este ca nici o firma nu va mai putea cesiona angajatilor masinile, telefoanele mobile, calculatoarele, fara sa anunte inainte cu 60 de zile Fiscul. Cu alte cuvinte, in cazul in care o firma vrea sa inlocuiasca un PC amortizat, pe care doreste sa nu il arunce la cosul de gunoi, ci sa il dea unui angajat, va trebui sa anunte fiscul.

Fiscul trebuie sa trimita o echipa care sa faca un control de fond. Controlul poate dura, asa cum se intampla de obicei, doua-trei luni, si va costa statul si contribuabilul o multime de bani.

De asemenea, mai trebuie mentionat si faptul ca articolul nu spune nimic, asa cum s-a vazut, despre ce anume trebuie sa controleze oamenii Fiscului, ceea ce lasa acestora portita deschisa catre mai multe interpretari.

In plus, asa cum se plang foarte des contabilii societatilor, Ministerul Finantelor nu are personal suficient nici macar pentru a face la timp controalele in vederea rambursarilor de TVA, cu atat mai putin pentru niste controale dese, asa cum ar trebui sa se intample in cazul instrainarii de actiuni sau active.

Aici mai trebuie spus si ca, in cazul in care aceasta prevedere nu este respectata, un nou articol arata ca "responsabilii" pentru incalcarea legii pot plati cu inchisoare de la sase luni la doi ani.

Pentru ca modificarile au provocat foarte multe nemultumiri in randul oamenilor de afaceri seriosi, unde practica "instrainarii" de active este foarte des uzitata, Ministerul Finantelor planuieste sa scoata prevederile referitoare la active din textul articolului, printr-o Ordonanta de Urgenta, ce ar trebui sa fie aprobata in ultima sedinta a Executivului.

Asa cum se poate observa consultand pagina de Internet a Parlamentului, schimbarile sunt consimtite, prin promulgare de catre presedinte, ceea ce ar putea ingreuna procesul de "rectificare". Ar ramane in vigoare, totusi, in cazul in care Guvernul va emite Ordonanta, prevederile referitoare la actiuni si parti sociale, ceea ce inseamna ca "deranjul" se va produce oricum.

O alta modificare a Codului fiscal, propusa de aceasta data de Ministerul de Finante, care nu are nici o sansa sa fie eliminata, este cea prin care mijloacele fixe nu vor mai putea fi instrainate, de la 1 ianuarie 2005, decat prin licitatie sau prin institutii specializate. "Ingrozitor, este o prostie, e deja un pas inapoi.

Ma obliga sa dau niste bani in plus si firmei de licitatii", a fost reactia la unison a majoritatii specialistilor consultati.

Sursa: Capital