Zona de est a Uniunii Europene si vecinii sai trebuie sa se pregateasca sa reziste in fata socurilor economice venite din partea Ucrainei, Rusiei si Greciei, avertizeaza reprezentantii Bancii Economice de Reconstructie si Dezvoltare.
BERD a organizat o serie de intruniri pentru a discuta modalitatile prin care regiunea din estul Europei poate face fata crizelor economice ce ameninta sa se dezlantuie in zona, a anuntat presedintele bancii, Suma Chakrabarti. Pericolele i-au facut pe reprezentantii institutiei sa revizuiasca si perspectiva economica, anunta Bloomberg.
Crestere economica dezechilibrata
Presedintele BERD considera ca pentru moment nu putem vorbi de o crestere economica constanta pe intreaga regiune.
"Ramane o problema evaziva atunci cand ne referim la intreaga regiune. Multe tari din zona BERD inca sufera de pe urma crizei financiare, iar peste aceasta s-au adaugat si probleme ridicate de tensiunile geopolitice", precizeaza Chakrabarti.
Din punctul de vedere al analistilor bancii, in zona de est a Europei dezechilibrele inregistrate intre economiile tarilor din regiune sunt mai mult decat evidente.
Tarile din Europa centrala si de sud-este se bucura de o reluare o consumului, chiar daca nivelul creditelor neperformante este in contnuare crescut.
In acelasi timp, tensiunile dintre Rusia si Ucraina au bagat economiile celor doua tari in recesiune, amenintand sa pericliteze cresterea economica in alte tari.
Sub influenta rublei
BERD a... mai mult
Joi, 14 Mai 2015, ora 14:15
Creditele neperformante au continua sa creasca in lipsa unor finantari noi in economia romaneasca. Statistica BNR arata ca evolutia creditelor neperformante, aflata in crestere, se indreapta incet spre un prag critic, iar expunerea bancilor a ramas constanta in ultimii ani.
In luna august, rata creditelor neperformante a urcat cu 0,07 puncte procentuale, fata de nivelul inregistrat luna precedenta, ajungand la 21%, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei (BNR).
"Rata creditelor neperformante este ingrijoratoare si este una din cele mai mari din europa. Reprezinta unul din motivele principale pentru care bancile din Romania nu isi pot permite sa fie mai 'agresive' in momentul de fata in reluarea creditarii, a declarat pentru Business24 analistul economic Aurelian Dochia.
La finalul lunii iulie, rata creditelor neperformante se ridica la 20,93%. In luna august a anului precedent, se situa la 17,61%.
Bancile au fost nevoite sa constituie in ultimii ani provizioane de miliarde de euro pentru a acoperi pierderi din credite neperformante, ceea ce a erodat castigurile si a adus rezultatele in zona negativa.
Pentru a mentine in limite controlabile nivelului creditelor neperformante, bancile trebuie sa depisteze din timp eventuala inrautatire a situatiei clientului si trecerea, dupa caz, la aplicarea masurilor de recuperare, sa vanda o parte din creditele neperformante sau sa infiinteze "banci rele" care sa administreze creditele neperformante.... mai mult
Vineri, 11 Octombrie 2013, ora 14:34
Expunerea directa a bancilor straine pe economia romaneasca a scazut cu peste 3,3 miliarde dolari in primele trei luni din acest an, la 46,44 miliarde de dolari, cu aproape 25 miliarde de dolari sub nivelul maxim atins la finele anului 2008, potrivit datelor Bancii pentru Reglemente Internationale.
Datele se refera la activele finantate extern din economie, inclusiv imprumuturi ale bancilor straine catre companii, banci si institutii de stat, obligatiuni si finantarea subsidiarelor locale ale institutiilor financiare straine.
Astfel, finantarea externa catre economia romaneasca a coborat de la 49,8 miliarde de dolari la sfarsitul anului trecut la 46,44 miliarde de dolari la finele lunii martie.
Finantarea din strainatate atrasa de economie a atins maximul istoric de 71,1 miliarde de dolari la finele anului 2008, inainte de criza mondiala.
Declinul din primul trimestru al acestui an a fost resimtit in principal in zona bancilor, avand in vedere ca activele finantate extern din sectorul nebancar au scazut cu numai 500 milioane de dolari, de la 19,7 milioane de dolari la 19,2 milioane de dolari.
Soldul creditelor acordate de bancile straine in Romania a scazut in primul trimestru cu aproape 4 miliarde de dolari, de la 41,4 miliarde de dolari la 37,5 miliarde de dolari. In zona nebancara, creditarea a coborat de la 16,25 miliarde de dolari la 15,2 miliarde de dolari. mai mult
Luni, 16 Septembrie 2013, ora 14:24
Procesul prin care bancile straine isi reduc expunerile pe filialele locale din Romania nu se va accentua in perioada urmatoare, sustin analistii financiari, care contrazic afirmatiile sefului Supravegherii BNR, Nicolae Cinteza.
Oficialul Bancii Nationale a declarat ca procesul de deleveraging nu este finalizat si ca se va accentua deoarece bancile-mama isi cer banii inapoi. Mai mult, fenomenul se va agrava atat de mult, incat sucursalele din Romania ar putea solicita sprijinul Guvernului.
Insa analistii contrazic afirmatia directorului Directiei Supraveghere din BNR si sustin ca acordul de la Viena a fost incheiat tocmai in scopul de a evita o retragere precipitata a fondurilor pe care bancile straine le aveau in Romania, retragere care ar fi putut sa fie destabilizatoare la momentul respectiv.
"Nu este o noutate. Inca de la inceputul crizei a existat o tendinta bancilor straine de a-si reduce expunerile pe Romania, iar una din masurile care au fost negociate de Romania cu FMI si UE a avut in vedere acest fenomen," a declarat pentru Busineess24 analistul economic Aurelian Dochia.
Si totusi, retragerea de fonduri s-a produs...
"In ultimul an si jumatate 25% din soldul resurselor atrase de la bancile-mama la nivelul lui 2011 a plecat. Adica s-au platit inapoi 5 miliarde de euro", spunea Cinteza.
Potrivit analistilor, era inevitabila in conditiile in care s-au schimbat reglementarile la nivel european, deoarece bancile mama au acum alte obligatii de... mai mult
Vineri, 30 August 2013, ora 16:00
O crestere economica mai ferma poate impulsiona relansarea creditarii, iar unul dintre beneficiile acordarii de credite noi este si o scadere a ponderii creditelor neperformante din portofoliile bancilor, a declarat Ion Dragulin, directorul Directiei de Stabilitate din cadrul BNR.
"Prelungirea starii generale dificile este generata inclusiv, de cresterea economica care nu are avantul necesar pentru a schimba lucrurile, pentru ca o dinamica ridicata poate genera o crestere mai mare a creditelor noi", potrivit lui Dragulin.
In ultima perioada, exista o tendinta de externalizare a creditelor neperformante, insa ponderea lor poate scadea si prin relansarea creditarii. In septembrie, rata creditelor neperformante din portofoliile bancilor autohtine a ajuns la 17,3%, insa gradul de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante este adecvat, peste valorile din alte tari UE, precum Bulgaria, Cehia, Polonia, Ungaria, Austria, Franta, Grecia sau Italia.
"In privinta creditelor neperformante, avem o problema cu dinamica, avem o problema cu nivelul. Cand analizele din BNR indicau o posibila faza de inversare si aplatizare, lucrurile nu s-au intamplat asa. Criza este prelungita", a marturisit oficialul BNR.
Majoritatea creditelor noi acordate este canalizata inspre sectorul companiilor. Creditarea populatiei a intrat recent in teritoriu negativ. Modelele de business ale bancilor sunt in schimbare, finantarile indreptandu-se mai mult catre sectoarele tradeables in... mai mult
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 11:35
Viceguvernatorul BNR Cristian Popa a declarat joi ca nu vede un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor bancilor, ci ca mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor.
"Cred ca bancile mama vor face diferente intre tari in care au expuneri si vor face diferente intre afaceri in tarile respective, iar Romania, avand fundamente economice corectate fata de sfarsitul lui 2008 si in imbunatatire, va putea sa beneficieze de o mentinere a expunerilor. Nu vad un risc pe termen scurt de scadere a expunerilor, mai degraba riscul va fi acela de crestere mult mai lenta de acum incolo a finantarilor", a spus Cristian Popa in cadrul Summit-ul de la Bucuresti organizat de Economist Conferences.
El a declarat ca o eventuala reducere a fluxurilor de la bancile-mama catre bancile-fiica ar afecta rezultatele acestora.
"Sa ne aducem aminte ca nu putem sa discutam de reducerea expunerilor decat in momentul in care imprumuturile ajung la scadenta si ca dezintermedierea este o parte din consecintele unei crize economice si ale unei schimbari de la o perioada de boom, cum a fost pana in 2008 in toate tarile emergente si in toata Europa, la o perioada initial de recesiune, acum de crestere relativ modesta", a spus Cristian Popa.
Acesta a adaugat ca aceasta dezintermediere trebuie sa procedeze intr-o maniera ordonata, altfel riscand ca o crestere economica mult sub potential care se prelungeste cativa ani de zile, vorbind despre acest... mai mult
Joi, 24 Noiembrie 2011, ora 12:55
Expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu 3,72 miliarde euro in intervalul 1 iulie-30 septembrie 2009, la 80,5 miliarde euro, la valori exprimate in moneda europeana, insa la valori echivalente in dolari expunerea a scazut mai putin, arata datele Bancii Reglementelor Internationale (BRI).La valoarea echivalenta in euro, moneda in care este denominata cea mai mare parte a sumei, expunerea bancilor straine pe Romania a scazut in trimestrul al doilea de la 84,19 miliarde euro pana la 80,47 miliarde euro.
La valoarea echivalenta in dolari americani, datele BRI indica o scadere cu aproape 1,2 miliarde dolari, la 117,8 miliarde dolari, in aceeasi perioada, cifrele fiind insa influentate de deprecierea monedei americane in raport cu cea europeana cu 3,6% in trimestrul III din 2009.
La 30 iunie, expunerea bancilor straine pe Romania era de 118,99 miliarde dolari. Bancile europene aveau la finalul lui septembrie o expunere de 112,9 miliarde dolari pe Romania - adica 95,8% din expunerea straina pe Romania, mai arata raportul publicat luni de BRI, supranumita "banca bancilor centrale".
La 30 iunie, expunerea bancilor europene pe Romania era de 113,95 miliarde dolari.
Datele prezentate de BRI, privind expunerea totala a bancilor straine fata de Romania, includ creantele din afara tarii in toate valutele, precum si pe cele locale in moneda straina, de 79,92 miliarde dolari (54,6 miliarde euro), la care se adauga pozitiile deschise in lei ale bancilor straine fata de rezidenti... mai mult
Luni, 01 Martie 2010, ora 22:54
Din cele 9 banci care s-au angajat sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul din martie 2009, doar trei s-au plasat la o valoare similara sau mai mare fata de reperul stabilit prin acordul de la Viena si doua au mentinut peste 99% din expunere, au spus pentru NewsIn surse implicate in discutii.Astfel, EFG Eurobank, actionarul majoritar al Bancpost, Alpha Bank si Volksbank sunt singurele grupuri bancare ce s-au plasat, la 30 septembrie 2009, la un nivel de expunere pe Romania egal sau peste cel de la finalul lui martie, fata de care principalele noua banci straine din piata s-au angajat sa-si mentina angajamentele.
Grupul elen EFG Eurobank si-a majorat expunerea pe Romania la 110,5% in septembrie fata de finalul primului trimestru al acestui an, in conditiile in care banca-mama a efectuat majorari de capital importante la Bancpost, Alpha s-a plasat usor peste valoarea-reper, ajungand cu expunerea la 101,4%, iar Volksbank a mentinut-o la 100%, arata datele obtinute de NewsIn.
Restul bancilor au inregistrat fluctuatii intre 0,6 si 18 procente, expunerile lor plasandu-se intre 99,4% si 82% din nivelul inregistrat la 31 martie 2009. In unele cazuri, imposibilitatea de a mentine expunerea la nivelul din martie a fost determinata de epuizarea plafoanelor pentru expunerea suverana, respectiv fata de statul roman, a bancilor in cauza.
Pe de alta parte, conditiile dificile si cererea redusa din piata creditului privat au facut ca bancile sa nu-si mai poata majora... mai mult
Luni, 14 Decembrie 2009, ora 22:40
Expunerea bancilor straine pe Romania insuma 114,76 miliarde dolari (86,2 miliarde euro) la sfarsitul lunii martie, in scadere cu 6,33 miliarde dolari (5,2%) fata de finalul anului trecut, la valori exprimate in moneda americana, dar cu mult mai putin la valori echivalate in euro, arata datele BRI, potrivit NewsIn.La valoarea echivalata in euro - moneda in care este denominata cea mai mare parte a sumei -, expunerea bancilor straine pe Romania a scazut, insa, cu doar 774 milioane euro (0,9%).
Bancile europene aveau la finalul lui martie o expunere de 109,82 miliarde dolari pe Romania - adica 95,7% din expunerea straina pe Romania, potrivit BRI.
Noua mari banci straine cu afaceri in Romania - Erste Bank, Raiffeisen International, Eurobank EFG, National Bank of Greece, Unicredit, Societe Generale, Alpha Bank, Volksbank si Piraeus Bank - s-au angajat la Bruxelles, in 19 mai, sa-si mentina expunerea pe Romania la nivelul de la sfarsitul lunii martie 2009.
La finalul anului trecut, expunerea totala a grupurilor bancare straine fata de Romania se ridica la 121,09 miliarde dolari (87 miliarde euro).
Fata de finalul lui septembrie 2008, expunerea bancilor straine pe Romania a scazut cu 9,2 miliarde dolari (7,4%), de la nivelul de 123,93 miliarde dolari, mai arata raportul publicat joi de Banca Reglementelor Internationale (BRI), supranumita "banca bancilor centrale".
Datele prezentate de BRI pentru finalul lui martie, privind expunerea totala a bancilor straine fata de Romania,... mai mult
Joi, 23 Iulie 2009, ora 16:45